Рішення
від 20.03.2024 по справі 297/27/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/27/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в особі головуючого МИХАЙЛИШИН В. М., за участю секретаря Балега Ю.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Косоньської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 звернувся до Берегівського районного суду Закарпатської області із позовною заявою до Косоньської сільської ради, яка розташована за адресою: с. Косонь, вул. Бочкаі, 5, Берегівського району, Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04348993, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, а саме: визначити додатковий строк ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати заявника ОСОБА_4 ОСОБА_3 , яка на випадок своєї смерті заповіт не залишила. Останні роки ОСОБА_4 проживає в Угорщині, а додому приїжджав тільки навідувати матір. Однак, через свою хворобу та хвороби онуків ОСОБА_4 був вимушений повернутися в Угорщину, тому не міг приїжджати в Україну. Так, після смерті матері позивача йому в сільській раді повідомили, що процес оформлення спадщини слід починати після шести місяців з дня смерті ОСОБА_3 .. При цьому, позивач звернувшись до державного нотаріуса після спливу вказаного строку із заявою про прийняття спадщини отримав відмову, оскільки ним був пропущений шестимісячний строк.

Позивач ОСОБА_4 та його представник адвокат Попович Ш.О. в судове засідання не з`явились. При цьому, представником заявника було подано заяву про розгляд справи без його та позивача участі, позовні вимоги просив задовольнити.

Представник відповідача Косоньської сільської ради в судове засідання не з`явився, про місце, дату і час розгляду справи був повідомлений належним чином. При цьому, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позовних вимог не заперечив. Відзив на позовну заяву не подав.

Ухвалою Берегівського районного суду Закарпатської області від 05.01.2024 року провадження у зазначеній справі було відкрито та призначено справу до підготовчого засідання.

Ухвалою Берегівського районного суду Закарпатської області від 06.02.2024 року підготовче засідання закрито і призначено справу до розгляду по суді.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 12.05.2023 року встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно листа-роз`яснення від 27 грудня 2023 року за № 650/01-16, виданого державним нотаріусом Берегівської державної нотаріальної контори Овдійчук О.Ю. роз`яснено, що для оформлення спадщини за померлою ОСОБА_3 позивач має звернутися до суду для встановлення додаткового строку на прийняття спадщини, оскільки пропущено шестимісячний строк з дня смерті спадкодавця для звернення до нотаріуса.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_4 є сином померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 та єдиноюим спадкоємцем її майна, що підтверджується наступним: копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 03.04.1965 року; копією довідки № 431 від 08.12.2023 року, виданої виконавчим комітетом Косоньської сільської ради Берегівського району Закарпатської області; копією довідки про склад сім`ї, виданої виконавчим комітетом Косоньської сільської ради Берегівського району Закарпатської області.

Матеріалами позовної заяви доведено, що позивач ОСОБА_4 пропустив шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 з поважних причин.

Таким чином, виходячи із завдання справедливості цивільного судочинства, суд приходить до висновку, що хоча строк пропуску складає майже 1 рік, однак причина пропуску строку для прийняття спадщини позивачем ОСОБА_4 є поважною, тому позовну заяву слід задовольнити та визначити додатковий строк в один місяць, який достатній для подання останнім заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ч. 1 ст. 1270, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 12,13, 81,141,265,267,268,352,354,355ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ), який діє в інтересах ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Косоньської сільської ради (с. Косонь, вул. Бочкаі, 5, Берегівського району, Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04348993) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити додатковий строк ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга може бути подана до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя Віталій МИХАЙЛИШИН

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118276211
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —297/27/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні