Рішення
від 04.04.2024 по справі 299/1831/24
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/1831/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.04.2024 м. Виноградів

головуючого судді Надопти А.А.,

секретар судового засідання - Онисько С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Виноградів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Виноградівська міська рада, ОСОБА_2

В СТ АН ОВ ИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виноградівська міська рада.

В обґрунтування зазначеної заяви посилається на те, що він є сином ОСОБА_2 та здійснює за нею постійний сторонній догляд. Зазначає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має похилий вік та тривалий час важко хворіє, що підтверджується медичною документацією. ОСОБА_2 втратила здатність самостійно обслуговувати себе вже на протязі декількох років. Відчуває постійні болі в суглобах, у зв`язку із чим потребує постійного стороннього нагляду. У зв`язку зі станом здоров`я ОСОБА_2 не може самостійно дбати про себе, а тому заявник вказує, що постійний догляд за мамою здійснює тільки він, а саме: забезпечує їжею, ліками, належними умовами проживання, допомагає у веденні домашнього господарства, відвідуває з нею лікувальні заклади, тощо.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, до суду подав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі

Від заінтересованої особи ОСОБА_2 подано до суду клопотання про розгляд справи з її відсутності.

Представник заінтересованої особи - Виноградівської міської ради Закарпатської області подав клопотання від 03.04.2024 року № 02.1-22/1527 про розгляд справи за його відсутності, щодо задоволення заяви не заперечує.

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у відповідності до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В чинному законодавстві відсутня адміністративна послуга з отримання документу, який би підтверджував факт того, що заявник самостійно доглядає та утримує свою бабусю похилого віку. Відповідно даний факт, може бути встановлений виключно рішенням суду, прийнятим в порядку непозовного цивільного судочинства, що підтверджується численною судовою практикою в таких справах.

Відповідно до частини 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За змістом частини 3 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з пунктом 5 частини 2 статті 293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні (пункт 2 частини 1 статті 315ЦПК України).

Суб`єктами звернення до суду із заявами про встановлення факту перебування особи на утриманні можуть бути фізичні особи, в яких на підставі чинного законодавства у разі встановлення факту виникає відповідне право. Від встановлення факту здійснення заявником постійного стороннього догляду за особою, яка цього потребує, залежить виникнення його прав та обов`язків, визначених законами України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про соціальні послуги». Крім того, встановлення даного факту має юридичне значення для особи похилого віку, яка потребує стороннього догляду.

Згідно положень п.3 ч.1 ст.11 Закону України «Про соціальні послуги» до уповноважених органів системи надання соціальних послуг належать виконавчі органи рад об`єднаних територіальних громад (заінтересована особа).

Відповідно до роз`яснень, що викладені в п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995р. «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Касаційний цивільний суд Верховного Суду у справі № 363/214/17-ц від 22.08.2018, прийшов до висновку, що перелік юридичних фактів, які підлягають встановленню в судовому порядку є невичерпним і у судовому порядку можуть бути встановленні факти, від яких залежить виникнення, зміна чи припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_2 , що стверджується ксерокопією свідоцтва про народження , що є в матеріалах справи (а.с.13)

Згідно виписки із медичної картки стаціонарного хворого 2073 Виноградівської районної лікарні ОСОБА_2 має ряд захворювань, а саме: серопозитивний ревматоїднийартрит,поліартрит,серопозитивний варіант,гормонозалежний,з переважнимураженням суглобівкистей,променево зап`ясткових,РО стадіяІІ,кульшових РОстадія ІІІта коліннихсуглобів РО-стадія ІІ,порушення функціїсуглобів вираженогоступеню зстійким больовимсиндромом тавираженим порушеннямфункції хватута порушеннямходи вираженогоступеню, таряд інших)(а.с.10-11). Згідно Висновкулікарської-консультативноїкомісії №186від 07.03.2024року про наявністькогнітивних порушеньу громадянпохилого віку,унаслідок якихвони потребуютьнадання соціальноїпослуги здогляду на непрофесійнійоснові - ОСОБА_2 , маєряд захворюваньта потребуєнадання соціальноїпослуги здогляду нанепрофесійній основі(а.с.9). ОСОБА_2 втратила здатність самостійно обслуговувати себе вже на протязі декількох років. Відчуває постійні болі в суглобах, у зв`язку із чим потребує постійного стороннього нагляду.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для встановлення факту здійснення заявником постійного догляду за особою, яка цього потребує.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до Постанови ПВСУ №5 від 31.03.95р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав;

чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Звернення до суду з даною заявою необхідне для реалізації прав заявником, визначених законодавством, про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, що здійснює постійний догляд за особою, яка потребує постійного догляду.

Встановлення факту, що має юридичне значення, з ініціативи заявника не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Встановлення даного факту має юридичне значення для заявника, напряму впливає на його права й обов`язки та інтереси особи, яка потребує стороннього догляду.

На підставівикладеного такеруючись статтями4,5,10-13,76-81,259,263-265,268,293,315ЦПК України,суд ,-

В И Р І Ш И В :

Встановити той факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_1 , у зв`язку з відсутністю інших працездатних осіб, які можуть здійснювати постійний догляд, є єдиною особою, яка здійснює постійний догляд за рідною матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка через свій вік та ряд захворювань потребує такого відповідно до законодавства України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його прийняття до Закарпатського апеляційного суду.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.У разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післяповернення апеляційноїскарги,відмови увідкритті чизакриття апеляційногопровадження абоприйняття постановисуду апеляційноїінстанції занаслідками апеляційногоперегляду.

Головуючий А. А. Надопта

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118276229
СудочинствоЦивільне
Сутьправо. Встановлення даного факту має юридичне значення для заявника, напряму впливає на його права й обов`язки та інтереси особи, яка потребує стороннього догляду. На підставівикладеного такеруючись статтями4,5,10-13,76-81,259,263-265,268,293,315ЦПК України,суд

Судовий реєстр по справі —299/1831/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні