Рішення
від 25.03.2024 по справі 455/2388/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/2388/23

Провадження № 2/455/16/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

25 березня 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кушніра А.В.,

секретар судового засідання Борковській Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, третя особа: приватний нотаріус Самбірського районного нотаріального округу Львівської області Кузан Олена Василівна, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

01.11.2023 ОСОБА_1 звернулася до Старосамбірського районного суду Львівської області із зазначеною позовною заявою, в якій просить суд визнати їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 , 1921 року народження, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном три місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що її мама - ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 яка до дня смерті була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . До дня смерті з нею проживала її внучка, ОСОБА_2 , 1974 р.н. Від імені ОСОБА_4 , виконавчий комітет Конівської сільської ради, посвідчувався заповіт. Вказує, що звернувшись до приватного нотаріуса Самбірського районного нотаріального округу Львівської області - Кузан О.В., щодо відкриття спадщини на успадкування земельної ділянки нею 19.10.2023 р. отримано лист, в якому було зазначено, що нею пропущено встановлений ст.. 1270 Цивільного кодексу України термін прийняття спадщини за заповітом, тому було відмовлено у подачі заяви про прийняття спадщини за заповітом. Вважає, що пропустила вказаний термін з поважних причин, так як не знала про наявність заповіту складеного на її користь. Заповідач не повідомляла їй про наявність заповіту.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.11.2023 року справа визначена для розгляду судді Кушніру А.В.

Ухвалою судді від 07.11.2023 відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження у справі.

Ухвалою суду від 12.02.2024 залучено у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Ільницький І.Л. не з`явилися, в матеріалах справи є заяви останніх про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник відповідача Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області в підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся, проте в матеріалах справи присутня заява від т.в.о. міського голови ОСОБА_5 , в якій зазначає, що позов визнає, просить розглянути справу за відсутності представника міської ради.

Третя особа приватний нотаріус Самбірського районного нотаріального округу Львівської області Кузан О.В., в матеріалах справи присутня заява останньої, в якій просить справу розглядати за її відсутності.

Третя особа ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлялася, проте в матеріалах справи присутня заява останньої в якій просить позовні вимоги позивача задоволити та справу слухати за її відсутності.

Третя особа ОСОБА_3 в підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся, проте в матеріалах справи присутня заява останнього в якій просить позовні вимоги позивача задоволити та справу слухати за його відсутності.

Оскільки в судове засідання не з`явилися всі учасники справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що у відповідності до вимог ст.ст.200, 206 ЦПК України у справі можливо ухвалити рішення про задоволення позову при проведенні підготовчого засідання, з огляду на таке.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_4 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 13.03.2015 року серії НОМЕР_1 (а.с.12), відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається зокрема із земельної ділянки площею 0,8715 га, цільове призначення для сільськогосподарського використання що підтверджується копією Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЛВ № 046286 від 27.08.2001 року (а.с.15)

Відповідно до копії дублікату заповіту від 19.04.1991 ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: одну другу частину належного їй будинку, в. с. Конів, заповіла внуку ОСОБА_3 , який проживає у АДРЕСА_2 , а одну другу частину цього будинку і все те, що буде їй належити на день її смерті заповіла дочці ОСОБА_1 , яка проживає у АДРЕСА_2 . (а.с.9)

Згідно довідки №507 від 29.08.2023 виданої старостою округу №7 Добромильсьокої міської ради Самбірського району Львівської області ОСОБА_4 до дня смерті, 11.03.2015 був зареєстрований та проживав у АДРЕСА_1 , до дня смерті з нею проживала її внучка ОСОБА_2 , 1974 року народження. Виконкомом Конівської сільської ради від її імені посвідчувався заповіт (а.с.14).

14.03.2002 року ОСОБА_4 подарувала ОСОБА_2 житловий будинок з надвірними спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , земельну ділянку розміром 0,1969 га, цільове призначення для обслуговування житлового будинку та земельну ділянку розміром 0,3928, цільове призначення для для ведення особистого підсобного господарства, що підтверджується копією договороу дарування від 14.03.2002 ( а.с. 17) та реєстраційним посвідченням Самбірського МБТІ від 18.06.2002 ( а.с.18)

Із листа №221/02-14 від 19.10.2023 року приватного нотаріуса Самбірського районного нотаріального округу Кузан О.В., слідує, що позивачу відмовлено у прийнятті зави про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 так як нею пропущений шестимісячний термін для прийняття спадщини (а.с.13).

У відповідності до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), за параметром запиту ОСОБА_4 дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі інформація відсутня (а.с.33).

У відповідності до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори), за параметрами запиту: ОСОБА_4 дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 - за вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі знайдено заповіт номер у спадковому реєстрі 71244257, дата посвідчення 19.04.1991 (а.с.32).

В статті 55 Конституції України закріплено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Відповідно до статті1268,1269 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом, має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1ст. 1270 ЦК України), до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк на прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від неї.

Пленум Верховного Суду України в п.24постанови від 30 травня 2008р. №7 «Про судову практику у справах про спадкування»роз`яснив, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Верховний Суд у Постанові від 26.06.2019 року у справі № 565/1145/17 зауважив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Як слідує із викладених у позовній заяві пояснень, позивач ОСОБА_1 , у встановлений законом шестимісячний строк не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що не знала про існування заповіту.

Таким чином, з огляду на наведені положення закону та враховуючи встановлені судом обставини справи, оцінивши надані в силу положень ст.81 ЦПК України докази в їх сукупності, суд вважає, що визнання відповідачами пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує права свободи чи інтереси інших осіб, а тому є всі підстави для задоволення позовних вимог позивача і визначення їй додаткового строку терміном три місяці, який буде достатнім для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 89, 141, 206, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області, третя особа: приватний нотаріус Самбірського районного нотаріального округу Львівської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительці АДРЕСА_3 , додатковий строк в 3 (три) місяці з дня набрання даним рішенням законної сили, для подання нею заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дняскладення повногосудового рішення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП - НОМЕР_2 ;

Відповідач: Добромильська міська рада Самбірського району Львівської області, місцезнаходження: м. пл.. Ринок, 1, Самбірського району, Львівської області.

Треті особи:

-приватний нотаріус Самбірського районного нотаріального округу Львівської області Кузан Олена Василівна, юридична адреса: м.Старий Самбір, вул.Л.Галицького, 98, Самбірського району Львівської області;

-ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце проживання: АДРЕСА_3 ;

-ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

Суддя А.В.Кушнір

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277340
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —455/2388/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні