Ухвала
від 10.04.2024 по справі 465/2666/24
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/2666/24

2-о/465/173/24

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

10.04.2024 року м. Львів

Суддя Франківського районного суду м. Львова Ванівський Ю. М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа Франківська районна адміністрація, про призначення опіки над недієздатною фізичною особою, -

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про призначення опіки над недієздатною фізичною особою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначив, що 15.07.2016 року рішенням Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_2 визнано недієздатною. ОСОБА_2 , яка була визнана недієздатною, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею у цій же квартирі проживають та зареєстровані її сестра - ОСОБА_3 , яка є особою пенсійного віку та потребує сторонньої допомоги, а також син ОСОБА_3 (племінник недієздатної ОСОБА_2 ) - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Усі вказані особи пов`язані спільним побутом, а також мають спільні права та обов`язки. Матеріальне забезпечення сім`ї практично повністю здійснюється ним.

Згідно з ч.3 ст.294ЦПКУкраїни справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Вивчивши матеріали заяви, суддя приходить до висновку, що таку слід повернути заявнику, виходячи з наступних підстав.

Стаття 300 ЦПК Українивизначає правові підстави призначення особі опікуна одночасно із визнанням його недієздатним, звільнення опікуна від його повноважень, призначення іншого опікуна.

В той же час, вже при наявності рішення суду про визнання особи недієздатною та вирішення питання про заміну та призначення нового опікуна, з такою заявою до суду має право звернутися лише орган опіки та піклування або особи, вже призначені опікуном (ч.2 ст.300 ЦПК України).

Як вбачається зі змісту заяви, рішенням Франківського районного суду м. Львова від 15.07.2016 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнана недієздатною. Вказаним рішенням питання про призначення недієздатному опікуна не вирішувалося.

Відповідно до положень ст.65ЦКУкраїни до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.

Отже, виходячи з вищевказаних правових норм, у даному випадку, після визнання ОСОБА_2 недієздатною, опіку над нею до призначення опікуна здійснює держава в особі відповідного органу опіки та піклування.

Стаття 60 ЦК Українипередбачає, що опікун призначається судом за поданням органу опіки та піклування.

Таким чином, із заявою про звільнення від повноважень опікуна і /або/ призначення опікуна може звернутися вичерпне коло осіб, а саме: орган опіки та піклування або особа, призначена опікуном. Особи, які виявили бажання стати опікунами, до складу можливих заявників не належать.

Суд зазначає, що ОСОБА_1 не позбавлений права звернутися до органу опіки та піклування з метою призначення його як опікунанедієздатної ОСОБА_2 , який, у разі доцільності призначення його опікуном, уповноважений внести відповідне подання до суду.

Суддя також звертає увагу на позицію Верховного Суду, висловлену в постанові від 07.04.2022 року у справі № 712/10043/20, відповідно до якої призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимогЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка. Зацікавлена особа має право звернутися до органу опіки та піклування з метою призначення її як опікуна недієздатної особи, який, у разі доцільності призначення її опікуном, уповноважений внести відповідне подання до суду.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.185ЦПКУкраїни заява повертається у випадку, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, заявник ОСОБА_1 не має процесуальної дієздатності для звернення до суду із заявою про призначення його опікуном, а тому, його заява про призначення опікуна підлягає поверненню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.60, 65 ЦК України, ст.185 ЦПК України, суддя

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Франківська районна адміністрація, про призначення опіки над недієздатною фізичною особою - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч.7ст.185ЦПКУкраїни повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ванівський Ю. М.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277396
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опіки над недієздатною фізичною особою

Судовий реєстр по справі —465/2666/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні