Ухвала
від 09.04.2024 по справі 593/473/24
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/178/2024

У х в а л а

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"09" квітня 2024 р. суддя Бережанського районного суду Тернопільської області Крамар В. М., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2024 року ОСОБА_1 звернулася в Бережанський районний суд Тернопільської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Галицькі аграрні інвестиції» ТОВ «Макс інтер континент еко» про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Вказана позовна заява не в повній мірі відповідає вимогам ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України, а тому її слід залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення її недоліків.

Відповідно до вимог п. 2-4 та 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Такі вимоги Закону в позовній заяві, поданій ОСОБА_1 не дотримані, оскільки:

- всупереч п.2 ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві не вказано повне найменування (для юридичних осіб) відповідача (відповідачів), їх місцезнаходження (для юридичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України). Також у позовній заяві не вказано відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін.

Такий висновок випливає, зокрема, з того, що позивачем відповідачем вказано товариство з обмеженою відповідальністю «Галицькі аграрні інвестиції» ТОВ «Макс інтер континент еко» при цьому відомості про юридичну особу саме з таким найменуванням в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України відсутні. Виходячи з вказаного позивачем неправильно вказано найменування відповідача, або ж двох відповідачів вказано як одного (при цьому щодо відповідача ТОВ «Макс інтер континент еко» не вказано повне найменування такого відповідача);

- п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві не вказано ціну позову, оскільки позов підлягає грошовій оцінці (відповідно до п.8 ч.1 ст. 176 ЦПК України ціна позову у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки).

Такий висновок випливає з того, що у позовній заяві позивач просить розірвати договір оренди земельної ділянки;

- всупереч п.4 ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві не вказано відповідно до якої норми закону чи договору позивачка просить визначити у рішенні спосіб захисту прав/інтересів ОСОБА_1 , зважаючи на те, що позивачка в позовній заяві просить розірвати договір оренди земельної ділянки укладений 13.05.2017 року без номера на земельну ділянку розміром 0,0,55 га кадастровий номер земельної ділянки 6120487600:01:001:1147 та знаходиться в Рибниківській ОТГ Тернопільського району Тернопільської області та договір оренди земельної ділянки укладений 26.11.2018 року № 010564500903 на земельну ділянку розміром 1,2595 га;

- всупереч п.8 ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві відсутнє зазначення про наявність у позивачки оригіналів доказів копії яких додано до позовної заяви.

Окрім цього, відповідно до вимог ч. 4 ст. 175 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Ч. 3 ст. 177 ЦПК України встановлено, що у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору.

Згідно з ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Не зважаючи на такі вимоги ч. 4 ст. 175, ч. 3, 4 ст. 177 ЦПК України у позовній заяві позивачкою: не наведено відомостей про звільнення позивачки від сплати судового збору; відсутнє клопотання про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору; не додано квитанцію про сплату судового збору виходячи з ціни позову.

Відповідно до п.п. 1 п. 1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання позивачем фізичною особою позовної заяви майнового характеру, ставки судового збору встановлюються в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що у 2024 році становить 1211,20 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що у 2024 році становить 15140,00 грн.).

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виходячи з наведеного позивачці слід подати до суду оновлену позовну заяву в якій слід вказати: повне найменування (для юридичних осіб) відповідача (відповідачів), його (їх) місцезнаходження (для юридичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін; ціну позову; норми закону чи договору відповідно до яких позивач просить визначити у рішенні спосіб захисту прав/інтересів ОСОБА_1 , зважаючи на те, що позивачка в позовній заяві просить розірвати договір оренди земельної ділянки укладений 13.05.2017 року без номера на земельну ділянку розміром 0,0,55 га кадастровий номер земельної ділянки 6120487600:01:001:1147 та знаходиться в Рибниківській ОТГ Тернопільського району Тернопільської області та договір оренди земельної ділянки укладений 26.11.2018 року № 010564500903 на земельну ділянку розміром 1,2595 га; зазначення про наявність у позивачки оригіналів доказів копії яких додано до позовної заяви.

Окрім цього, позивачці слід навести в оновленій позовній заяві відомості про звільнення позивачки від сплати судового збору, чи додати квитанцію про сплату судового збору виходячи з ціни позову (сплаченого за ставкою судового збору в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що у 2024 році становить 1211,20 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (що у 2024 році становить 15140,00 грн.)), - який належить сплатити на рахунок UA318999980313171206000019749, отримувач коштів ГУК у Терн.обл./тг м.Бережани/22030101, ЄДРПОУ 37977599, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Бережанський районний суд Тернопільської області (назва суду, де розглядається справа), або заявити обґрунтоване клопотання про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Галицькі аграрні інвестиції» ТОВ «Макс інтер континент еко» про розірвання договору оренди земельної ділянки, - залишити без руху.

Надати позивачці строк для оформлення позовної заяви відповідно до вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України десять днів з дня вручення ухвали.

Інакше заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277688
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —593/473/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні