Ухвала
від 05.04.2024 по справі 607/6226/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

05.04.2024 Справа №607/6226/24 Провадження №2-н/607/721/2024

місто Тернопіль

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Герчаківська О.Я., розглянувши заяву приватного акціонерного товариства «Тернопільміськгаз» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу,

В С Т А Н О В И Л А:

Представник приватного акціонерного товариства «Тернопільміськгаз» звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу.

Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу (ч. 1 ст. 160 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України)).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житловокомунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Дослідивши зміст заяви та додані неї документи, доходжу такого висновку.

Так, форма та зміст заяви про видачу судового наказу визначені у ст. 163 ЦПК України.

Згідно з ч. 3 ст. 163 ЦПК України до заяви про видачу судового наказу додаються: 1)документ, що підтверджує сплату судового збору; 2)документ, що підтверджує повноваження представника, якщо заява підписана представником заявника; 3)копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; 4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до роз`яснень п.13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 грудня 2011 року № 14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», у разі заявлення вимоги про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг. Крім того, заявник має обґрунтувати свої вимоги та додати документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків, а також застосування тарифів на відповідні послуги.

В обґрунтування вимог судового наказу заявник вказав, що ПАТ «Тернопільміськгаз» як оператор ГРМ та ОСОБА_1 , як споживач та уповноважений власник/квартиронаймач помешкання за адресою: АДРЕСА_1 , уклали Договір розподілу природного газу на підставі Типового договору.

Разом з тим, в порушення вимог п. 3 ч. 3 ст. 163 ЦПК України, до заяви про видачу судового наказу копія договору, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості, не додана, що позбавляє суд можливості встановити наявність такого договору та його зміст.

Згідно ст. 12 Закону України «Про ринок природного газу» постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється на підставі типового договору, що затверджується Регулятором та оприлюднюється в установленому порядку.

Відповідно п. 1.3 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2500 «Про затвердження типового договору постачання природного газу побутовим споживачам», (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), Типовий договір постачання природного газу є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк шляхом приєднання Споживача до умов цього Договору. Фактом згоди Споживача про приєднання до умов цього Договору є отримання Постачальником поданої Споживачем заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам (далі - заява-приєднання) за формою, встановленою у додатку 1 до цього Договору, та/або сплачений Споживачем рахунок (квитанція) Постачальника за поставлений природний газ, а щодо постачальника, на якого в установленому чинним законодавством порядку покладені спеціальні обов`язки з постачання природного газу побутовим споживачам, - факт споживання природного газу відповідно до вимог Правил постачання та за умови, що у Споживача відсутній інший діючий постачальник (для забезпечення приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам усіх діючих побутових споживачів, об`єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника із спеціальними обов`язками, останній в установленому порядку надсилає кожному побутовому споживачу заяву-приєднання разом із супровідним листом за формою, встановленою у додатку 2 до цього Договору).

Пунктом 4розділу 3Правил постачанняприродного газу,затверджених постановоюНаціональної комісії,що здійснюєдержавне регулюванняу сферахенергетики такомунальних послугвід 30вересня 2015року №2496(вредакції,що діялана часвиникнення спірнихправовідносин)встановлено,що длязабезпечення приєднанняпобутовим споживачемдо умовдоговору постачанняприродного газупобутовий споживачмає надатипостачальнику заяву-приєднаннядо умовдоговору постачанняприродного газупобутовим споживачам,підписану побутовимспоживачем абоуповноваженою нимособою. Постачальник(крімпостачальника,на якогобуло покладеноспеціальні обов`язкиз постачанняприродного газупобутовим споживачам)протягом двадцятиднів здня,наступного заднем отриманнявід побутовогоспоживача заяви-приєднаннядо договорупостачання природногогазу,розглядає можливістьукладення договорупостачання зтаким споживачемта уразі їївідсутності письмовоповідомляє йогопро своювідмову вукладенні договорупостачання природногогазу. Форма заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам встановлена додатком доТипового договору. Завідсутності укладеногов установленомупорядку договорупостачання природногогазу зпостачальником споживачне маєправа споживатиприродний газіз газорозподільноїсистеми тамає податиОператору ГРМписьмову заявупро припиненнярозподілу природногогазу найого об`єкт. Якщо відбулась зміна власності на об`єкт постачання природного газу, приєднаний до газорозподільних систем Оператора ГРМ, новий власник повинен самостійно звернутися до постачальника з відповідною заявою-приєднанням до договору постачання природного газу.

Разом з тим, в матеріалах, які додані до заяви про видачу судового наказу, не встановлено наявність підписаної боржником заяви-приєднання, як і не надано доказів надіслання такої заяви останньому.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

На підставі викладеного, з урахуванням вимог п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, доходжу переконання, що у видачі судового наказу за заявою ПАТ «Тернопільміськгаз» про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу слід відмовити.

Згідно з ч. 1 ст. 166 ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 2-1, 8, 9 частини першої статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись статтями 163, 165, 258-261, 353, 354 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И Л А:

У задоволенні заяви приватного акціонерного товариства «Тернопільміськгаз» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу - відмовити.

Копію даної ухвали надіслати приватному акціонерному товариству «Тернопільміськгаз».

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її повного складення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на дану ухвалу подається до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Герчаківська О.Я.

Тернопільської області

Згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277777
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу

Судовий реєстр по справі —607/6226/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні