Рішення
від 09.04.2024 по справі 672/11/24
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/11/24

Провадження №2/672/73/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Городок

Городоцький районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Пономаренко Л.Е.,

за участю секретаря судового засідання Ратушняк Л.В.,

прокурора ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Городку Хмельницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Волочиської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Городоцької міської ради до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Петрівське» про витребування земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Волочиська окружна прокуратура в інтересах держави в особі Городоцької міської ради звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Петрівське» про витребування земельної ділянки, посилаючись на те, що повернення у власність держави незаконно приватизованої земельної ділянки сприятиме реалізації зазначених конституційних положень є умовою позбавлення безпідставних переваг відповідача ОСОБА_2 та відновлення можливості справедливого (законного) розподілу такого обмеженого державного ресурсу, що становить державний інтерес.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав, просить задовольнити позов.

Представник Городоцької міської ради в судове засідання не з`явився, попередньо подав суду заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи за його відсутності.

Відповідачі належним чином, у відповідності до вимог п.2 ч.7, п.4 ч.8 ст.128 ЦПК України, повідомлені про дату, час і місце судового розгляду шляхом направлення судових повісток та розміщення оголошення на сайті судової влади, в судове засідання не з`явилися, про причини неявки не повідомили, відзиву не подали. Суд визнав за можливе розглянути справу за відсутності відповідачів на підставі наявних у справі доказів, ухваливши заочне рішення, що відповідає вимогам ст.280 ЦПК України.

Відповідно до ч.3ст.211, ч.1ст.223, ч.1ст.280, ст.281 ЦПК України, суд ухвалив розглядати справу за відсутності відповідачів на підставі наявних у ній даних і доказів та ухвалити заочне рішення.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Судом встановлено, що прокурором дотримано порядку, передбаченого статтею 23 Закону України «Про прокуратуру», однак позивач Городоцька міська рада не виявила бажання самостійно звертатися за захистом своїх прав.

Таким чином, суд вважає доведеним право прокурора на звернення до суду з метою недопущення незахищеності інтересів держави.

27.05.2021 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», яким ряд змін внесені до Земельного кодексу України.

Зокрема, розділ Х «Перехідні положення» доповнено пунктом 24 наступного змісту: з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім визначених випадків.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Тобто, належним позивачем по цій справі є Городоцька міська рада Хмельницької області.

Як встановлено в судовому засіданні, рішенням 26 чергової сесії сьомого скликання № 45 від 23 грудня 2019 року «Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам із земель комунальної власності сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів у приватну власність» затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки за межами населених пунктів сіл Скіпче, Сирватинці Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області із земель запасу в землі сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства та передано у власність ОСОБА_2 земельну ділянку площею 2 га кадастровий номер 6821287500:04:011:0015.

На підставі даного рішення, 22.06.2020 зареєстровано право власності ОСОБА_2 на вказану земельну ділянку, що стверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта.

30.06.2020 зареєстровано речове право право оренди земельної ділянки орендарем ТОВ «ФГ Петрівське», згідно договору оренди землі, серія та номер: 283, виданий 30.06.2020, строк дії договору-10 років. Таким чином, на даний час земельна ділянка перебуває у фактичному володінні ТОВ «ФГ Петрівське».

Судом встановлено, що до отримання у власність земельної ділянки з кадастровим номером 6821287500:04:011:0015 ОСОБА_2 отримав у власність іншу земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 1,6167 га за кадастровим номером 6822482900:07:002:0022, що розташована на території Завальської сільської ради Кам`яненць-Подільського району Хмельницької області на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-3470-СГ від 24.04.2019.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Конституцією України (статті 13, 14) визначено, що земля є об`єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ч. ч. 2, 3ст. 78 Земельного кодексу Україниправо власності на землю набувається та реалізується на підставіКонституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них. Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.Статтею 80 ЗК Українивстановлено, що самостійними суб`єктами права власності на землю є, зокрема, держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади, на землі державної власності. Згідно зі статтями83, 84 ЗК України, комунальною власністю є землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, в державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності.

Згідно із ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України (далі ЗК України), громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Відповідно до ч. 3 ст. 116 ЗК України, безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян проводиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, проводиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ЗК України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства не більше 2 гектара.

Зазначене підтверджує, що ОСОБА_2 на час отримання спірної земельної ділянки (рішення 26 чергової сесії сьомого скликання № 45 від 23 грудня 2019 року Городоцької міської ради) вже використав своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання і, відповідно, не мав права на отримання земельної ділянки безоплатно у власність з кадастровим номером 6821287500:04:011:0015.

Зазначене підтверджується висновками, викладеними в постанові Великої Палати Верховного Суду від 24.04.2019 по справі № 525/1225/15-ц, в якій зазначено, що з урахуванням вимог статей 116, 118, 121, 123, 134 ЗК України право на безоплатне отримання земельної ділянки державної власності одного виду громадянин може використати один раз. Додатково земельні ділянки громадянин або фермерське господарство можуть отримати на конкурентних засадах через участь у торгах

За вказаних обставин рішення 26 чергової сесії сьомого скликання № 45 від 23 грудня 2019 року Городоцької міської ради є незаконним, а земельна ділянка передана ОСОБА_2 незаконно.

Згідно із висновками, викладеними у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 22 січня 2020 року по справі № 910/1809/18, власник з дотриманням вимог статті 388 ЦК України може витребувати належне йому майно від особи, яка є останнім його набувачем, незалежно від того, скільки разів це майно було відчужене до того, як воно потрапило у володіння останнього набувача. Для такого витребування не потрібно визнавати недійсними рішення органів державної влади чи місцевого самоврядування, які вже були реалізовані і вичерпали свою дію, оскаржувати весь ланцюг договорів та інших правочинів щодо спірного майна. Подібні за змістом висновки сформульовані, зокрема, у пункті 86 постанови Великої Палати Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 183/1617/16.

Аналогічна позиція викладена Великою Палатою Верховного суду у постанові від 11.02.2020 по справі № 922/614/19, де зазначено «У спорах про витребування земельної ділянки вимога про визнання наказів Головного управління Держземагентства незаконними та їх скасування не є ефективним способом захисту, адже задоволення такої вимоги не призвело б до відновлення володіння відповідною земельною ділянкою; така вимога не є нерозривно пов`язаною з вимогою про витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння. Водночас позивач у межах розгляду справи про витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння вправі посилатися, зокрема, на незаконність зазначених наказів без заявлення вимоги про визнання їх незаконними та скасування, оскільки такі рішення за умови їх невідповідності закону не тягнуть правових наслідків, на які вони спрямовані».

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 388 Цивільного кодексу України ,якщо майно за відплатним договором придбане у особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача у разі, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Земельна ділянка площею 2 га кадастровий номер 6821287500:04:011:0015, яка розташована за межами населених пунктів сіл Скіпче, Сирватинці Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області, вибула із комунальної власності внаслідок незаконного використання ОСОБА_2 права на повторну безоплатну приватизацію земельних ділянок одного виду використання, тобто поза волею власника цієї земельної ділянки.

З огляду на те, що закон не передбачає можливості подвійної приватизації, набуття ОСОБА_2 права власності на спірну земельну ділянку відбулося з порушенням норм діючого законодавства, то відсутні правові підстави для збереження цієї земельної ділянки за ОСОБА_2 та ТОВ «ФГ Петрівське».

Відповідно до ч. 7ст. 158 ЦПК Україниу разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову сторонами не подане. Щодо вимог про стягнення з відповідачів в користь позивача процесуальних витрат, суд виходить з наступного.

Відповідно дост. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Хмельницькою обласною прокуратурою сплачено 2684 грн 00 коп судового збору за подання позовної заяви та 1342 грн судового збору за подання заяви про забезпечення позову.

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниз відповідачів на користь позивача підлягає стягненню сплачений судовий збір у зв`язку із задоволенням позовних вимог.

Керуючись ст. ст.89, 141, 280-282, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов Волочиської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Городоцької міської ради до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Петрівське» про витребування земельної ділянки - задовольнити.

Витребувати в ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Петрівське» на користь Городоцької міської об`єднаної територіальної громади в особі Городоцької міської ради Хмельницької області земельну ділянку площею 2 га кадастровий номер 6821287500:04:011:0015, яка розташована за межами населених пунктів сіл Скіпче, Сирватинці Городоцької міської ради Городоцького району Хмельницької області (на даний час Городоцької ОТГ Хмельницького району Хмельницької області).

Стягнути з ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Петрівське» на користь Хмельницької обласної прокуратури (код ЄДРПОУ 02911102, Держказначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, розрахунковий рахунок UA 188201720343120002000002814, код класифікації видатків бюджету 2800) сплачений судовий збір за пред`явлення позовної заяви та заяви про забезпечення позову в сумі 4026 грн по 2013 грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до Городоцького районного суду Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Заочне рішеннянабираєзаконноїсили,якщопротягомстроків,встановленихцимКодексом,неподанізаява пропереглядзаочногорішення абоапеляційнаскарга,абоякщорішення залишеновсиліза результатамиапеляційногорозглядусправи.

Відомості про учасників справи:

Позивачі: Волочиська окружна прокуратура, місце знаходження: вул.Слави, буд.8, м.Волочиськ Хмельницька область, 31200.

В інтересахдержави вособі- Городоцька міська рада Хмельницької області, місце знаходження: вул.Грушевського, буд. 53, м.Городок Хмельницька область, 32000, Код ЄДРПОУ: 38823893.

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач : Товариство зобмеженою відповідальністю«ФГ Петрівське»,ЄДРПОУ39819846,місце знаходження: вул.Марії Трембовецької, буд.23, оф.9 м.Хмельницький Хмельницька область, 29001.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277814
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —672/11/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні