Ухвала
від 10.04.2024 по справі 677/230/24
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красилівський районний суд Хмельницької області

Справа № 677/230/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.04.2024 м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області

у складі: головуючого - судді Вознюка Р.В.,

за участі секретаря судового засідання Федченко Л.В.,

справа № 677/230/24,

сторони по справі:

заявник - ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи - приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Красовська Наталія Вікторівна, Чепелівський старостинський округ Красилівської міської ради Хмельницької області, Міністерство оборони України, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

предмет заяви - про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Красилів справу в порядку окремого провадження,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Красилівського районного суду Хмельницької області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Красовська Н.В., Чепелівський старостинський округ Красилівської міської ради Хмельницької області, Міністерство оборони України, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Представник заявника адвокат Коростелкіна Ю.І. 10.04.2024 року подала до суду клопотання, у якому, посилаючись на неможливість бути присутньою на підготовчому засіданні через зайнятість в органах опіки та піклування на засіданнях комісії, просила справу слухати у її відсутність, заяву ОСОБА_1 підтримала в повному обсязі, просила викликати у судове засідання свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Заінтересована особа приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Красовська Н.В. надіслала до суду заяву, у якій просила справу розглянути без її присутності.

Представник заінтересованої особи Міністерства оборони України Літвін С.М. в судове засідання не з`явився, 27.02.2024 подав до суду пояснення, у яких, посилаючись на висновки Верховного суду, вказав, що відсутні підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 .

Також від представника заінтересованої особи Літвіна С.М. 02.04.2024 надійшла до суду заява, у якій він вказав, що можливе рішення по даній справі вплине на права та обов`язки ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо подання висновку щодо можливості призначення одноразової грошової допомоги члену сім`ї загиблого військовослужбовця. Посилаючись на норми ч. 3 ст. 294, ч. 1 ст. 53 ЦПК України, просив залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд).

Від представника заінтересованої особи ОСОБА_2 адвоката Ковальчук І.М. 10.04.2024 року до суду надійшло клопотання, у якому вона, посилаючись на те, що заінтересована особа ОСОБА_2 , яка залучена судом до участі у справі в якості заінтересованої особи, оскільки вона є дочкою померлого ОСОБА_9 , а відповідно, спадкоємицею першої черги, яка прийняла спадщину фактично, оскільки є неповнолітньою, є заявницею для отримання одноразової грошової допомоги членам сім`ї загиблого військовослужбовця, вказала, що між заявником та заінтересованою особою існує спір про право з приводу спадщини та отримання одноразової грошової допомоги членам сім`ї загиблого військовослужбовця, що унеможливлює розгляд справи про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловік та жінка у окремому провадженні, а тому вважають, що заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без розгляду.

У поданій до суду заяві від 10.04.2024 року представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - ОСОБА_10 просила справу розглянути без її участі, наполягає на клопотанні про залишення поданої заяви без розгляду.

Розгляд справи здійснювався за відсутності учасників справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить такого висновку.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ст. 293 ЦПК України суд в порядку окремого провадження розглядає цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 6 ст. 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Частиною 4 ст. 315 ЦПК України також передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Статтею 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що у випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають діти, у тому числі усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті, а також діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу за її життя було позбавлено батьківських прав; вдова (вдівець); батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті); внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їх батьки загинули (померли); жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили; утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Як вбачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту її проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки з загиблим при виконанні бойового завдання при захисті Батьківщини військовослужбовцем ОСОБА_9 . У заяві про встановлення факту ОСОБА_1 зазначила, що після смерті ОСОБА_9 залишилась спадщина, яка складається з житлового будинку та земельних ділянок, та, посилаючись на п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, вказала, після загибелі військовослужбовця при виконанні завдання, у кола осіб виникає право на одноразову грошову допомогу від Міністерства оборони України.

З заяви ОСОБА_1 про встановлення факту та з заяви представника заінтересованої особи ОСОБА_10 від 10.04.2024 року вбачається, що у правовідносинах, які склались між ОСОБА_1 та заінтересованою особою ОСОБА_2 наявний спір про право, оскільки заявник ОСОБА_1 просить встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з метою оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_9 та отримання права на виплату одноразовової грошової допомоги, яка, відповідно до п. 2 Постанови Кабінет Міністрів України № 168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» виплачується сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, та розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», при цьому, судом встановлено, що неповнолітня дочка ОСОБА_9 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 також претендує на спадщину, яка відкрилась після смерті батька, та на отримання одноразової грошової допомоги, виплата якої передбачена ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

За таких обставин, приймаючи до уваги, що з поданої до суду заяви вбачається спір про право, заява ОСОБА_1 про встановлення факту факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу підлягає залишенню без розгляду.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику ОСОБА_1 , що вона має право звернутися до суду в позовному провадженні.

Керуючись ст. 315 ЦПК України, -

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Красовська Наталія Вікторівна, Чепелівський старостинський округ Красилівської міської ради Хмельницької області, Міністерство оборони України, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, - залишити без розгляду.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що вона має право звернутися до суду з позовом в загальному порядку.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

СуддяР. В. Вознюк

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277847
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Красилів справу в порядку окремого провадження

Судовий реєстр по справі —677/230/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні