Рішення
від 10.04.2024 по справі 686/7598/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/7598/24

Провадження № 2-о/686/244/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2024

м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Салоїд Н.М.,

секретаря судового засідання Лоб І.А.,

за участі представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Хмельницький в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,-

ВСТАНОВИВ:

18 березня 2024 ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про встановлення належності правовстановлюючого документу.

В обґрунтування заявлених вимог зазначив, що з 21.01.2009 року він перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду у Хмельницькій області та отримує пенсію по інвалідності ІІІ групи унаслідок загального захворювання, розмір якої обчислено відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

В даний час ним виявлено, що при нарахуванні пенсії ін. не подав атестат в підтвердження періоду навчання в професійно-технічному училищі № 43 та подано копію вказаного документу до Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області задля врахування період навчання до страхового стажу.

Разом з тим, листом від 14.09.2023 фахівцями Пенсійного фонду йому було відмовлено з підстав було повідомлено, що в документах, наданих нею наявні розбіжності в написанні його прізвища та імені, а саме: в атестаті № 7624 від 20.07.1970 року про закінчення професійно-технічного училища обидві частини атестату заповнені російською мовою та по-батькові « ОСОБА_3 », що не відповідає даним у паспорті громадянина України, в якому російськомовним зазначено невірно « ОСОБА_4 ». Наявні розбіжності позбавляють його можливості перерахунку страхового стажу. Факт належності йому вказаного атестату підтверджується витягами із погосподарських книг с. Бубнівка, з яких вбачається, що в складі голови двору Цицвіри ОСОБА_5 значиться син ОСОБА_2 . Просить встановити факт належності йому атестату №7624 про закінчення професійно-технічного училища № 43 м. Свердловськ Ворошиловградської області.

Ухвалою суду від 21.03.2024 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено судове засідання.

Представник заявника в судовому засіданні просить задовольнити із викладених у заяві підстав.

Представник Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, надав додаткові пояснення у справі. Посилається на те, що ОСОБА_2 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області з 21.01.2009 та отримує пенсію по інвалідності ІІІ групи, внаслідок загального захворювання.

Суд, заслухавши доводи представника заявника, пояснення заінтересованої особи, перевіривши матеріали справи доказами, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

23.08.2023 ОСОБА_2 звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області щодо врахування страхового стажу період навчання.

За результатами розгляду заяви ОСОБА_2 головним управлінням Пенсійного фонду України у Хмельницькій області повідомлено заявника листом № 12484-112013/Ц-03/8-2200/23 від 14.09.2023 щодо неможливості зарахування страхового стажу періоду навчання у ПТУ № 43 у м. Свердловськ Луганської області, оскільки по-батькові в російськомовній його частині в атестаті № 7624 від 26.07.1970 про закінчення ПТУ № 43 « ОСОБА_3 » не відповідає паспортним даним заявника « ОСОБА_2 ».

Згідно паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Хмельницьким РВ УМВС України в Хмельницькій області 09.03.1998 заявник україномовним значиться записаним як « ОСОБА_2 », російськомовним « ОСОБА_2 ».

Згідно вимог ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Хмельницьким РВ УМВС України в Хмельницькій області 09.03.1998 заявник україномовним значиться записаним як « ОСОБА_2 », російськомовним « ОСОБА_2 ».

Заявник, ОСОБА_2 (так значиться в документі російськомовним) народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Бубновка Сатанівського району Кам`янець-Подільської області, російською мовою прізвище, ім`я та по-батькові батька заявника вказано як « ОСОБА_6 ».

Згідно копії атестату №7624 про закінчення професійно-технічного училища № 43 м. Свердловськ Ворошиловградської області, виданого 20 липня 1970 року, заповнений в якому прізвище ім`я та по-батькові заявника зазначено російськомовним « ОСОБА_2 ».

Приналежність означеного атестату заявнику підтверджується итягами по господарських книг по особистому рахунку № НОМЕР_2 у складі голови двору ОСОБА_6 значиться син ОСОБА_2 .

Згідно пункту 26 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12 серпня 1993 р. № 637, якщо ім`я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім`ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.

Відповідно до пункту 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995р. № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по-батькові або замість імені чи по-батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Суд вважає, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у її трудовій книжці. Відсутність посилання чи неточних записів у первинних документах по обліку трудового стажу та нарахуванню заробітної плати на конкретну посаду, яку займав позивач у той чи інший період його роботи у підприємстві за наявності належним чином оформленої трудової книжки, не може бути підставою для виключення вказаних періодів роботи з трудового стажу позивача, що дає йому право на призначення пенсії за віком, оскільки працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві, та у свою чергу неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки та іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення позивача його конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питань надання пенсії за віком.

Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом в постанові від 21 лютого 2018 року у справі № 687/975/17, де зазначено, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у його трудовій книжці.

З`ясувавши повно і всебічно обставини справи, перевіривши їх доказами, які були досліджені у судовому засіданні, суд приходить до висновку, що помилки в написанні прізвища та ім`я заявниці у атестаті є наслідком помилкового перекладу з української на російську мову.

Встановлення факту належності диплому та атестату має юридичне значення та тягне за собою юридичні наслідки, оскільки необхідне для підтвердження стажу при оформленні пенсії.

Тому суд вважає, що вимога заявниці є обґрунтованою і знайшла своє підтвердження доказами в ході судового розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 81, 89, 263265,293,315, 319 ЦПК України, суд, -

У х в а л и в :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 атестату № 7624, виданого міським професійно-технічним училищем №43 м. Свердловськ Ворошиловградської області, заповнений 20.07.1970 року, виданого на ім`я російськомовним « ОСОБА_2 ».

Рішення суду може бути оскаржено до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 05.04.2024.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118277906
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —686/7598/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні