Ухвала
від 08.04.2024 по справі 592/3496/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/3496/24

Провадження №2-о/592/93/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд міста Суми у складі: головуючого судді Алфьорова А.М., за участю секретаря Літовченко С.М., розглянув у відкритому судовому засіданні заяву представника ОСОБА_1 адвоката Мазурової Катерини Дмитрівни, заінтересовані особи: Сумська міська рада, приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Каблучко Олена Миколаївна про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до Ковпаківського районного суду м. Суми з вказаною заявою та просить суд: встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідними сестрами.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Мазурова К.Д. у судовому засіданні заяву підтримала, просила задовольнити.

Представник Сумської міської ради у судове засідання не з`явився.

Суд, заслухавши думку адвоката, дійшов до наступних висновків.

За положеннями ч. ч. 1, 3 ст.15ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Згідно зі ст. ст. 234, 235 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 234, ст. 256ЦПК України та роз`яснень, викладених у п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Аналіз встановлених судом обставин дає підстави для висновку, що в даному випадку виник спір про право на спадщину.

Згідно ч. 4 ст. 256 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, якщо спір буде виявлений під час розгляду справи залишає заяву без розгляду.

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне, залишити заяву без розгляду.

Керуючись ст. ст. 250, 261, 315 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву представника ОСОБА_1 адвоката Мазурової Катерини Дмитрівни, заінтересовані особи: Сумська міська рада, приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Каблучко Олена Миколаївна про встановлення факту родинних відносин - залишити без розгляду.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів після її проголошення до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя А.М. Алфьоров

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118278060
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —592/3496/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Алфьоров А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Алфьоров А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні