Рішення
від 04.04.2024 по справі 766/449/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/449/24

н/п 2/766/8380/24

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 рок Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Головуючого - судді Скрипніка Л.А.,

за участю секретаря судового засіданняОніщенко О.М.,

розглянувши у судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Херсонської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

До Херсонського міського суду Херсонської області звернулась ОСОБА_1 з позовом до Херсонської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та просить суд визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області, терміном в два місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилалася на те, що є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області. Після її смерті відкрилась спадщина на недоотримані пенсійні виплати. Позивач не прийняла вчасно спадщину зважаючи на наступне: ОСОБА_2 померла в с.Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області, тобто на території, яка є тимчасово окупованою до теперішнього часу; з метою встановлення факту смерті матері, позивач змушена була звернутися до суду з заявою про встановлення факту смерті останньої; 16.10.2023 року рішенням Суворовського районного суду м.Одеса було встановлено факт смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі вказаного рішення позивач отримала свідоцтво про смерть матері і тільки тоді змогла звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Листом державного нотаріуса Першої Херсонської державної нотаріальної контори Гудима О.Б. відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з пропуском строку та рекомендовано звернутися до суду.

Причини пропуску встановленого законом строку для прийняття спадщини є поважними з огляду на наступні обставини: введення воєнного стану та визнання с. Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області тимчасово окупованою територією до теперішнього часу, де померла спадкодавець, є такими, що позбавили позивача можливості звернутися із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом строк, та ці обставини пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця.

Позивач у призначене судове засідання не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідачаХерсонської міської ради в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у відсутність представника, при винесені рішення покладався на розсуд суду.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 ,актовий запис №15.

ОСОБА_4 17.09.1977 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_5 , та після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , актовий запис №79.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області, померла мати позивача ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , актовий запис № 11225.

Після її смерті відкрилась спадщина на недоотримані пенсійні виплати.

ОСОБА_1 звернулася до державного нотаріуса Першої Херсонської державної нотаріальної контори Херсонської області Гудима О.Б. з заявою про прийняття спадщини.

Листом державного нотаріуса Першої Херсонської державної нотаріальної контори Херсонської області Гудима О.Б. від 04.01.2024 року відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з пропуском строку встановленого чинним законодавством.

Відповідно до Листа Департаменту адміністративних послуг Херсонської міської ради від 25.03.2024 року № 8-1877-9/35 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Інформації, щодо інших осіб зареєстрованих за вказаною адресою відсутня.

Відповідно до ст. 1217ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Строк дії воєнного стану в Україні продовжувавсяУказами Президента Українивід 14 березня 2022 року № 133,від 18 квітня 2022 року № 259,від 18 травня 2022 року № 341,від 12 серпня 2022 року № 573,від 7 листопада 2022 року № 757, а також від6 лютого 2023 року № 58 (строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб).

Відповідно дост. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст.1222, ч.1 ст.1220, ч. 1 ст.1270 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч.1ст.1268ЦК України).

Відповідно до ст.1270ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно до ч. 3 ст.1272ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Частиною 3 статті 1272ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В постанові від 26 вересня 2011 року №6-85цс12 Верховний Суд України, висловив свою правову позицію у справі відповідної категорії, де посилаючись на те, що оскільки право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, прийшов до висновку, що правила ч.3 ст.1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Законодавство не встановлює перелік поважних причин, тому вони визначаються поважними на думку суду. Головною ознакою поважних причин є те, що вони роблять своєчасне звернення про прийняття спадщини неможливим.

Судовим розглядом справи, встановлено, що у позивача існували перешкоди для подання заяви про прийняття спадщини в межах встановленого законом строку, оскільки спадкодавець ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла в с. Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області, яке є окупованим, та відповідні державні органи не здійснюють свою діяльність, закриті відповідні реєстри, що позбавляло нотаріусів можливості перевірки необхідної інформації, в тому числі щодо чинності реєстрації прав власності спадкодавця, актів цивільного стану, щодо підтвердження чи то спростування місця реєстрації спадкодавця. Позивач була змушена звертатися до суду з заявою про встановлення факту смерті матері, факт смерті якої встановлено рішенням суду від 16.10.2023 року.

Згідност. 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Отже, суд з метою захисту прав позивача та, враховуючи відсутність об`єктивних даних, які свідчили б про порушення прав третіх осіб, приходить до висновку, що наведені у позовній заяві причини: введення воєнного стану та визнання с. Стара Збур`ївка Голопристанського району Херсонської області тимчасово окупованою територією до теперішнього часу, де проживала спадкодавець, що позбавило позивача можливості вчасно отримати свідоцтво про смерть, є такими, що позбавляли позивача можливості звернутися із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом строк, та вважає, що ці обставини пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця, тому вважає за необхідне визначити їй додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця терміном два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили, та відповідний термін буде достатнім для подання відповідної заяви позивачем.

Керуючись ст.ст.4,10,12,13,19,76,81,89,259,263-265,268,362,364 ЦПК України, ст.ст.1268,1270,1272 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Херсонської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у два місяці.

Обчислення визначеного додаткового строку почати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подання безпосередньо до Херсонського апеляційного суду апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, або якщо апеляційну скаргу не було подано.

У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач Херсонська міська рада, ЄРДПОУ 26347681 місце знаходження: м.Херсон, пр.. Ушакова,37.

Суддя Л.А. Скрипнік

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118278246
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —766/449/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Скрипнік Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні