Ухвала
від 10.04.2024 по справі 455/2518/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/2518/23

Провадження № 2-о/455/8/2024

УХВАЛА

Іменем України

10 квітня 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Клімченка М.І.,

присяжних: Сольчаник Л.Б., Тижбірака Т.П.,

з участю секретаря судових засідань Шайди Н.М.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду - залі судових засідань, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Самбірська районна державна адміністрація Львівської області як орган опіки і піклування, Стрілківська сільська рада Самбірського району Львівської області, ОСОБА_2 , про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Старосамбірського районного суду Львівської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Самбірська районна державна адміністрація Львівської області як орган опіки і піклування, Стрілківська сільська рада Самбірського району Львівської області, ОСОБА_2 , про усиновлення.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.11.2023 головуючим суддею у вказаній судовій справі визначено суддю Клімченка М.І.

Згідно з протоколом автоматичного визначення присяжних від 21.11.2023 основними присяжними в цій справі визначено ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Ухвалою судді від 23.11.2023 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надав до суду заяву, в якій посилаючись на те, що на даний час він перебуває як військовий у зоні бойових дій і його прибуття в судове засідання у даній справі є неможливим, просить суд розглянути заяву про усиновлення у його відсутності з поважних причин, за участю його представника ОСОБА_5 , заявлені вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні.

Представник заявника адвокат Тесля О.М. судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, надала до суду клопотання, в якому посилаючись на те, що заявник ОСОБА_1 військовий, проходить службу у зоні бойових дій, що ведуться у Донецькій області та не зможе прибути у судове засідання без дозволу командування військової частини НОМЕР_1 АДРЕСА_1 , в якій служить, просить суд залучити до участі у справі військову частину НОМЕР_1 АДРЕСА_1 (код НОМЕР_2 ). Судове засідання просила провести за її відсутності.

Заінтересована особа Самбірська районна державна адміністрація Львівської області як орган опіки і піклування свого представника в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про причини неявки не повідомили.

Заінтересована особа Стрілківська сільська рада Самбірського району Львівської області свого представника в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, надали до суду клопотання, в якому просили розглядати справу без участі їх представника за наявними в матеріалах справи документами.

Заінтересована особа ОСОБА_2 судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причини неявки не повідомила.

Оскільки в судове засідання не з`явилися всі учасники справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до вимог частини 2 статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини 3 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно положень статті 313 ЦПК України суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров`я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати. Суд розглядає справу про усиновлення повнолітньої особи з обов`язковою участю заявника (заявників), усиновлюваної особи, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.

Відповідно до частини 1 статті 128 ЦПК України суд викликає учасників справи у судове засідання, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Згідно пункту 5 частини 2 статті 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокрема, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

Учасники справи зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Враховуючи вказане, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи з дотриманням прав та обов`язків учасників процесу, суд не знаходить підстав для задоволення клопотання заявника ОСОБА_1 про розгляд заяви про усиновлення у його відсутності з поважних причин, за участю його представника ОСОБА_5 , та відмовляє заявнику у задоволенні вказаного клопотання.

Одночасно, суд вважає необхідним визнати явку заявника ОСОБА_1 в судове засідання обов`язковою.

Крім того, суд враховує, що Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», який затверджений Законом України від 24.02.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України на всій території України з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року введено воєнний стан строком на 30 діб, який в подальшому неодноразово продовжувався і діє натепер.

Указом Президента України №69/2022 від 24.02.2022, який затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію.

Стаття 65 Конституції України визначає захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів обов`язком громадян України.

Положеннями статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Як вбачається із заяви ОСОБА_1 і доданих до неї документів, він є громадянином України та просить суд дозволити йому усиновити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , змінити прізвища та по батькові усиновлених ним дітей з ОСОБА_6 на ІНФОРМАЦІЯ_5 та записати його у Книзі реєстрації народжень відділу державної реєстрації актів цивільного стану батьком усиновлених дітей.

Згідно частини 4 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Оскільки рішення суду в даній справі може вплинути на виконання ОСОБА_1 покладених на нього Конституцією та Законами України військових обов`язків, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання представника заявника адвоката Теслі О.М. та залучити до участі у справі як заінтересовану особу військову частину НОМЕР_1 Збройних Сил України (код НОМЕР_2 ).

На підставі викладеного, керуючись статтями 128, 223, 294, 313 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Визнати явку заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в судове засідання обов`язковою.

Залучити до участі в справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Самбірська районна державна адміністрація Львівської області як орган опіки і піклування, Стрілківська сільська рада Самбірського району Львівської області, ОСОБА_2 , про усиновлення, як заінтересовану особу Військову частину НОМЕР_1 Збройних Сил України (код НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

Направити заінтересованій особі Військовій частині НОМЕР_1 Збройних Сил України копію заяви з доданими до неї документами та роз`яснити, що вони мають право протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали подати письмові пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти заяви.

Судове засідання відкласти на 11:30 годину 08.05.2024.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана 10.04.2024.

Суддя М.І. Клімченко

Присяжні Л.Б. Сольчаник

Т.П. Тижбірак

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279233
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —455/2518/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні