Ухвала
від 11.04.2024 по справі 683/1044/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1044/24

2-о/683/56/2024

У Х В А Л А

05 квітня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області в складі судді Завадської О.П., ознайомившись з матеріалами цивільної справи № 683/1044/24, 2-о/683/56/2024 за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області (місце знаходження: вул. Острозького, 41 м. Старокостянтинів Хмельницький район Хмельницька область) про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

01 квітня 2024 року ОСОБА_1 в порядку окремого провадження звернулася в суд із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення опіки та призначення опікуна.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» (набув чинності з 03 серпня 2023 року) статтю 293 ЦПК України доповнено частиною п?ятою, згідно з якою у випадках обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу розгляд справ проводиться судом за обов?язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа; у разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров?я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Судом встановлено, що участь адвоката у ній є обов?язковою. В заяві відсутні відомості про самостійне залучення адвоката до участі у вказаній справі. Тому суд на виконання приписів ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне доручити органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої розглядається справа.

Заява відповідає вимогам, викладеним устатті 311 ЦПК України, підстав для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження за заявою немає, тому справу слід призначити до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Керуючись ст.ст.187,293-294 ЦПК України,

постановив:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області (місце знаходження: вул. Острозького, 41 м. Старокостянтинів Хмельницький район Хмельницька область) про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Справу розглянути в порядку окремого провадження за участю заявника та заінтересованої особи.

Доручити директоруСтарокостянтинівського місцевогоцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомоги призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , адвоката для надання безоплатної вторинної правничої допомоги у цивільній справі № 683/1044/24,2-о/683/56/2024 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Призначити судовий розгляд справи на13 годину 10 хвилин 22 квітня 2024 рокув приміщенні Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області (Хмельницька область м. Старокостянтинів, вул. Миру, 9).

Викликати в судове засідання учасників справи.

Заявнику в зазначене судове засідання надати оригінали документів, доданих до заяви.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, а заінтересованій особі також - копії заяви та доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо цієї справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України -www.sk.km.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279406
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —683/1044/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні