Ухвала
від 11.04.2024 по справі 497/1320/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.04.2024

Справа № 497/1320/23

Провадження № 2-о/497/4/24

УХВАЛА

про залучення захисника

11.04.24 року уддя Болградського районного суду Одеської області Кравцова А.В.,вивчивши у приміщенні суду в м.Болград цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі Болградської міської ради Одеської області та ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ:

15.06.2023р. заявник звернувся до суду з заявою, якою просить визнати недієздатним його брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що його брату встановлена інвалідність 2-ї групи у зв`язку з психічним захворюванням і цей стан істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, він потребує стороннього догляду, є необхідність визнати його недієздатною особою та призначити опікуна, розгляд справи відкладено на 08.05.2024р. ухвалою суду від 23.03.2024р., якою також зобов`язано орган опіки та піклування в особі Болградської міської ради Одеської області надати суду у строк до судового засідання - до 07.05.2024 року включно - докази: висновок про можливість заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - бути опікуном над його братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з актом обстеження житлово-побутових умов заявника ОСОБА_1 і його брата ОСОБА_2 .

Згідно ст.299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.5ст.293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно статті 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

За ч. 2 ст. 13 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Згідно ч. 6 ст. 19 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність призначення адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з вищевикладеним, суд відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , через Південний міжрегіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись статтями 260, 294, 299 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ

Доручити Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ЄДРПОУ 38351628) прийняти міри для забезпечення участі адвоката за призначенням для надання безоплатної правничої допомоги ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час судового провадження при розгляді заяви про визнання особи недієздатною, призначення опікуна, підтвердити повноваження захисника відповідним дорученням.

Директору Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги також доручити забезпечити явку призначеного адвоката у судове засідання, яке призначене на 09:30 годину 08.05.2024 року за адресою: АДРЕСА_1 , зала судового засідання Болградського районного суду Одеської області.

Копію ухвали направити директору Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ( вул.Льва Толстого, буд.6, м.Одеса, 65023, order@legalaid.od.ua, (048) 726-22-23) - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню в частині судового доручення.

Суддя А.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279570
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі Болградської міської ради Одеської області та ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —497/1320/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні