Ухвала
від 11.04.2024 по справі 578/244/24
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

про відкриття провадження у справі

11 квітня 2024 року

селище Краснопілля

Справа № 578/244/24

провадження № 2/578/144/24

Краснопільський районний суд Сумської області в особі судді Косар А. І. розглянув матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору:

орган опіки та піклування в особі відділу «Служба у справах дітей» КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

та установив:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.03.2024 цивільну справу було розподілено та передано судді Косар А.І.

Відповідно до відповіді №02-27/1093 від 08.04.2024 з Центру надання адміністративних послуг Краснопільської селищної ради, відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що є територією Краснопільського районного суду Сумської області.

Спір виник із сімейно-правових відносин. Згідно з вимогами частини 1 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України (далі по тексту також «ЦПК») належить до компетенції місцевих загальних судів та має розглядатися в порядку цивільного судочинства.

Справа підсудна Краснопільському районному суду Сумської області.

Позовна заява відповідає вимогам ст. 175, 177 ЦПК, підстав визначених ст. 185-186 ЦПК, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або для відмови у відкритті провадження у цивільній справі не вбачається, тому суд вважає за можливе прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у вказаній справі.

Згідно зі статтею 19 Сімейного кодексу України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи положення частини третьої статті 53 ЦПК, зважаючи на предмет спору та характер спірних правовідносин суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору:

орган опіки та піклування в особі відділу «Служба у справах дітей» КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ за місцем проживання батька з дитиною;

Згідно приписів п.2 частини четвертої статті 274 ЦПК в порядку спрощеного позовного не можуть бути розглянуті справи у спорах що виникають із сімейних правовідносин, тому розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження, розпочати підготовче провадження і призначити підготовче засідання у справі.

Згідно з частиною першою статті 353 ЦПК окремо від рішення суду ухвала про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності оскарженню не підлягає.

Керуючись ст. 187, 189-190, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини, та відкрити провадження у цивільній справі № 578/244/24.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження, підготовче провадження провести протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження.

Призначити підготовче засідання на 10:30 год. 30 квітня 2024 року у приміщенні Краснопільського районного суду Сумської області за адресою: 42400, смт Краснопілля, вулиця Вокзальна,будинок 18, зал засідань № 2, про що повідомити учасників справи.

2. Позивачу та відповідачу направити копію ухвали про відкриття провадження по справі та призначення її до підготовчого засідання, а відповідачу також копію позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву відповідно до ч.3ст.178 ЦПК України- п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі з доданням доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Запропонувати позивачу подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу - заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов та відповіді на відзив відповідно.

3. Залучити до розгляду справи, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

орган опіки та піклування в особі відділу «Служба у справах дітей» КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ код ЄДРПОУ 04390104; e-mail: kras.gromada@ukr.net; місцезнаходження юридичної особи: вулиця Мезенівська, 2, смт Краснопілля, Сумський район, Сумська область, 42400;

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання цієї ухвали суду направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до дати підготовчого засідання.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Учасники справи мають право подати відповідь на пояснення третьої особи до закінчення підготовчого засідання.

Інші учасники справи мають право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення до закінчення підготовчого провадження, якщо судом не встановлено інший строк.

4. Згідно зі статтею 43 ЦПК, учасники справи мають право:

ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Згідно зі статтею 49 ЦПК, сторони користуються рівними процесуальними правами.

Крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу: позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу; позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Роз`яснити третім особам, що вони мають право подати пояснення щодо позову в строк п`ять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а щодо відзиву - протягом десяти днів із дня його отримання.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Роз`яснити учасникам справи, що згідно з частиною першою статті 212 ЦПК в суді наявна технічна можливість для проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб -порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою http://kp.su.court.gov.ua/sud1808/.

Окремо від рішення суду ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Інформація про сторони та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ; місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: орган опіки та піклування в особі відділу «Служба у справах дітей» КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ код ЄДРПОУ 44151255t; місцезнаходження юридичної особи: вулиця Мезенівська, 16, смт Краснопілля, Сумський район, Сумська область, 42400.

Суддя А. І. Косар

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118279679
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —578/244/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні