Рішення
від 09.04.2024 по справі 509/4205/23
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4205/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

при секретарі Осадченко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідіополь, Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача: Орган опіки та піклування в особі Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області

про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

учасники цивільного провадження по справі:

позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Подорожній А.С.

відповідачка ОСОБА_3

третя особа орган опіки та піклування в особі Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області (далі по тексту орган опіки та піклування),-

ВСТАНОВИВ:

24 липня 2023 року представник позивача звернувся з вищеназваною позовною заявою до відповідачки. Неповнолітня дитина проживає та зареєстрована на території Одеського (кол. Овідіопольського) району Одеської області.

Позиція сторін.

В обґрунтуванні своїх позовних вимог позивач зазначив, що відповідачка ОСОБА_3 , від участі у вихованні і утриманні дитини самоухиляється, не турбується про здоров`я і розвиток дитини. Поведінка та спосіб життя відповідачки негативно впливали на психічний стан неповнолітньої дитини, що загрожувало його життю та здоров`ю, а тому позивач просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно неповнолітньої дитини та стягнути з відповідачки аліменти.

В ході судового розгляду позивач позов підтримав та направив заяву в якій зазначив, що на позові наполягає просить справу розглянути в його відсутність.

Відповідачка про час та місце слухання справи належним чином була повідомлена, відзив в порядку ст.178 ЦПК України до суду не направила.

Третя особа до суду не з`явилась, направила висновок органу опіки та піклування, просить справу розглянути в їх відсутність та прийняти рішення в інтересах дитини.

Рух справи.

27 липня 2023 року судом першої інстанції було відкрито цивільне провадження.

Дослідивши письмові докази суд вважає, що позов підлягає задоволенню по наступним підставам.

Відповідно до ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважних причин протягом шести місяців не виявили щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Обставини, які встановлені судом.

Відповідачка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , не працює є матір`ю неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач ОСОБА_1 є батьком неповнолітньої дитини (а.с.14). Неповнолітня дитина власноручно склала заяву з якої вбачається, що він не заперечує проживати разом з батьком, його мати не приймає учать у його вихованні та утриманні.

Відповідачка від участі у вихованні і утриманні дитини ухиляється, при цьому неповнолітня дитина перебуває на вихованні та утриманні позивача, підтверджується заявою позивача та характеризуючими матеріалами по справі (а.с.18-19). Згідно письмових матеріалів справи вбачається, що відповідачка фактично не займається вихованням та утриманням дитини, офіційно не працевлаштована.

Відповідно до вищеназваних документів вбачається, що відповідачка маючи постійне проживання та можливість працевлаштуватись, але фактично вихованням дитини не займається. Суд вважає, що ці обставини шкідливо впливають на дитину.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 22.01.2024 року, суд вважає, доцільно позбавити відповідачку батьківських прав (а.с.50).

Виходячи з вищевказаного, суд вважає, що позов є обґрунтований та підлягає задоволенню.

Відповідачка має на праві приватної власності об`єкти нерухомого майна, а саме житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами загальною площею 356.4 кв.м., житлова 80.6 кв.м., розташований за адресою: АДРЕСА_2 та земельна ділянка площею 0.10 га., цільове призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, розташована за тією ж адресою, кадастровий номер 5123755800:01:003:0393, має постійне місце реєстрації та проживання, а тому суд вважає, доцільним накласти заборону на відчуження об`єктів нерухомого майна що підставі ст.17 ЗК «Про охорону дитинства.

Відповідно до ст. 166 ч.3 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.

В ході судового розгляду було встановлено, що відповідачка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Відповідачка ухиляється від утримання дитини.

Відповідно до ст.ст.166 ч.3,182,184 СК України та враховуючи стан здоров`я та матеріальне становище відповідачки, суд вважає можливим стягнути з відповідачки на користь установи та (або) опікуна аліменти в розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до повноліття дитини, щомісячно, починаючи з дня подання позову.

Відповідно до ст.430 ч.1п.1 ЦПК України суд вважає можливим допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів в межах місячного платежу.

Судові витрати.

При поданні позову позивач сплатив судовий збір в розмірі 1073.60 грн., за подання позовних вимог немайнового характеру, суд прийшов до висновку, що позов є обґрунтований, а тому відповідно до ст. 141 ЦПК України суд вважає можливим стягнути з відповідачки на користь позивача судовий збір в розмірі 1073.60 грн.

Позивач звернувся з позовними вимогами про стягнення аліментів, у зв`язку з тим, що позивач звільнений від сплати судового збору, суд прийшов до висновку, що позов є обґрунтований, а тому відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідачки на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073.60 грн. в повному обсягу.

Керуючись ст.ст.2-13,77-80,141,258,259,263-265,430 ЦПК України, ст.ст.164 ч.2,166 ч.3,182,184 СК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача: орган опіки та піклування в особі Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав відносно дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , код НОМЕР_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі частки з усіх видів заробітку, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно починаючи з 24 липня 2023 року і до повноліття дитини.

В частині стягнення аліментів з ОСОБА_3 в межах місячного платежу допустити негайне виконання судового рішення.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1073.60 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в розмірі 1073.60 грн.

Накласти заборону на відчуження наступного нерухомого майна, яке розташоване за адресою:

- АДРЕСА_1 , яка знаходиться у користуванні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , код НОМЕР_1 .

- АДРЕСА_2 , житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами загальною площею 356.4 кв.м., житлова 80.6 кв.м., який належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , код НОМЕР_1 .

- АДРЕСА_2 , земельна ділянка площею 0.10га., цільове призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 5123755800:01:003:0393, яка належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , код НОМЕР_1 .

Копію рішення направити сторонам у справі.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до палати по цивільним справам Одеського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Кириченко П.Л.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118280018
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, учасники цивільного провадження по справі: позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Подорожній А.С. відповідачка ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —509/4205/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні