Рішення
від 20.03.2024 по справі 209/7064/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/7064/23

Провадження № 2-о/209/16/24

РІШЕННЯ

Іменем України

20 березня 2024 року м. Кам`янське

Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Шендрика К.Л.,

за участі секретаря Драгунцевої С.М.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Кам`янська міська рада, Криничанська селищна рада, про встановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документу,

в с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду з заявою, в якій просить: встановити факт родинних відносин між фізичними особами, яким визнати, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ; встановити факт того, що державний акт № 19 на право постійного володіння землею, виданий 12 лютого 1992 року Криничанською районною радою народних депутатів Криничанського району Дніпропетровської області на ім`я ОСОБА_3 , належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На обґрунтування заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померйого ріднийбрат ОСОБА_3 .У свідоцтвіпро народження ОСОБА_3 зазначенібатьки:батько - ОСОБА_4 ,мати - ОСОБА_5 .В свідоцтвіпро народження ОСОБА_6 (записанона російськиймові)зазначені батьки:батько - ОСОБА_7 ,мати - ОСОБА_8 .Таким чиному ньогоз нимодні ітеж самібатьки,а вониє ріднимибратами.Після йогосмерті відкриласьспадщина,до складуякої входитьземельна ділянкаплощею 50,7га заадресою:Дніпропетровська обл.,Криничанський р-н,Світлогірська сільськарада,для організаціїфермерського господарства. ОСОБА_9 засвоє життязаповіт нескладав. У ОСОБА_2 ще булирідні брати ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 ,які померли.Мати ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ,тому спадкоємцемпершої чергиза закономпісля смерті ОСОБА_9 єтільки він- ОСОБА_2 ,інших спадкоємцівне має. 15серпня 2023року він, увстановленому закономпорядку,звернувся ззаявою проприйняття спадщинипісля смерті ОСОБА_3 додержавного нотаріусаПершої Кам`янськоїдержавної нотаріальноїконтори ГлавчевоїЛариси Володимирівни,на підставіякої 15серпня 2023року булозаведено спадковусправу №767/2023.Йому державнимнотаріусом булороз`яснено,що свідоцтвопро правона спадщинупісля смертійого братавін незможе отриматичерез граматичніпомилки уйого прізвищіта прізвищібрата,а саме:у йогопаспорті серії НОМЕР_3 записано - ОСОБА_2 ,а ув свідоцтвіпро смертьбрата записано- ОСОБА_3 ; Тому,для реалізаціїйого правана спадкуванняпісля смертібрата, ОСОБА_3 ,виникла необхідністьу встановленніфакту родиннихвідносин міжними,а саме,що він ОСОБА_13 єрідним братомпомерлого.Його прізвищепереклали наукраїнську мовута записалиу паспорті ОСОБА_2 ,а прізвищебрата переклалина українськумову тазаписали упаспорті « ОСОБА_13 »,а усвідоцтві просмерть « ОСОБА_14 ».У старійкопії паспортубрата записанона українськіймові ОСОБА_9 ,на російськіймові ОСОБА_9 .Розбіжності вбачаютьсятакож ув правоустановчихдокументах,а саме:у державномуакті №19на правопостійного володінняземлею зазначено ОСОБА_3 ,а всвідоцтві просмерть записано ОСОБА_3 . Державний акт № 19 на право постійного володіння землею належить ОСОБА_3 . Вищезазначені розбіжності у прізвищах, які сталися з неоднозначного перекладу прізвищ з російської мови на українську мову в різні роки, унеможливлюють оформити спадщину на його ім`я, тож йому необхідно встановити факт родинних відносин для того, щоб реалізувати свої права, як спадкоємця, та встановити факт належності правовстановлюючого документу, для оформлення особистих, майнових прав, що випливають з цього факту. Іншого порядку встановлення цього факту немає, спору про право немає.

24 листопада 2023 року справа була прийнята до провадження та призначена до розгляду в порядку цивільного судочинства за правилами окремого провадження за участюзаявника тазаінтересованої особи,з додержаннямзагальних правилЦПК України.Крім того, було витребувано у державного нотаріуса Першої Кам`янської державної нотаріальної контори Главчевої Л.В. завірені копії матеріалів спадкової справи№ 767/2023, відкритої після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , з номером у спадковому реєстрі 71089555.

22 січня 2024 року витребувані докази надійшли до суду.

У судовому засіданні заявник та його представник заяву підтримали, просили її задовольнити та надали пояснення, аналогічні її обґрунтуванню.

Представник заінтересованої особи Кам`янської міської ради Богата М.М. подала заяву про розгляд справи за відсутності представника Кам`янської міської ради.

Представник заінтересованої особи Криничанської селищної ради Ю.Балюк подав заяву про розгляд справи за відсутності представника Криничанської селищної ради.

Виходячи з наведеного, відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, суд ухвалив розглядати справу у судовому засіданні за відсутності представників заінтересованих осіб.

Вислухавши заявника, його представника та свідків, вивчивши матеріали справи, встановивши фактичні обставини та дослідивши письмові докази у справі, суд вважає, щозаява підлягає задоволенню.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктами 1 та 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, а також належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

В судовому засіданні встановлено, що заявник народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у с. Аули Криничанського району Дніпропетровської області, його батьками є (на російській мові): батько ОСОБА_7 , мати ОСОБА_8 , що підтверджується копією паспорта та свідоцтва про народження (а.с. 8, 10).

ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_6 у с. Аули Криничанського району Дніпропетровської області, його батьками є: батько ОСОБА_4 , мати ОСОБА_5 . 11 березня 2004 року йому було видано паспорт серії НОМЕР_4 на ім`я: українською ОСОБА_9 , російською ОСОБА_9 , а ІНФОРМАЦІЯ_7 він отримав картку фізичної особи платника податків на ім`я ОСОБА_9 . 02 липня 2021 року ОСОБА_3 отримав ID-картку № НОМЕР_5 на прізвище « ОСОБА_14 ». Ці обставини підтверджуються копіями свідоцтва про народження, РНОКПП, паспорта серії НОМЕР_4 та ID-картки № НОМЕР_5 (а.с. 11-12, 14-15).

Відповідно до свідоцтва про смерть (а.с. 13), ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 78 році.

Заявник звертався до Першої кам`янської державної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про прийняття спадщини за законом, але йому було роз`яснено щодо неможливості видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 у зв`язку з розбіжностями у прізвищах і відсутністю документів, які підтверджують родинні стосунки. На підставі звернення заявника до нотаріальної контори, ІНФОРМАЦІЯ_8 після смерті ОСОБА_3 у Першій кам`янській державній нотаріальній конторі була заведена спадкова справа № 767/2023, номер у спадковому реєстрі 71089555, що підтверджується заявою витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі № 73581204 від 15 серпня 2023 року (а.с. 16, 54, 56).

Те, що заявник є братом померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , також підтвердив в судовому засіданні свідок ОСОБА_15 , який пояснив, що заявника він знає з 2000 року, між ним дружні відносини. ОСОБА_3 є рідним братом ОСОБА_2 . Він бачився з ОСОБА_3 , коли той приїздив на день народження до брата ОСОБА_2 , вони разом гуляли. Про те, що вони є братами, він дізнався, спілкуючись з ОСОБА_16 та ОСОБА_17 . Стосунки між ним були добрі. ОСОБА_18 їздив до ОСОБА_16 у гості у с. Кринички. ОСОБА_16 казав, що у нього є земельна ділянка. На світлинах він впізнає себе і ОСОБА_16 праворуч.

Також те, що заявник є братом померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , також підтвердила в судовому засіданні свідок ОСОБА_19 , яка пояснила, що заявника вона знає з 2000 року, коли вони купили хату, між ним дружні відносини. ОСОБА_3 є рідним братом ОСОБА_2 . Вони часто зустрічались на святах, спілкувались разом. Їх познайомив ОСОБА_18 . Васил проживав у с. Кринички. Про земельну ділянку їй нічого не відомо. На світлинах вона впізнає себе, ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та свого чоловіка, ці фото були зроблені на дні народження ОСОБА_2 .

Крім того, судом встановлено, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 був зареєстрований та проживав на день смерті у будинку, за адресою: АДРЕСА_1 , належному йому на підставі договору про надання у безстрокове користування ділянки для будівництва індивідуального житлового будинку, посвідченого Криничанською Держнотконторою 04 травня 1988 року (р/н НОМЕР_6 ). Разом з померлим на день його смерті та протягом шести місяців з дня його смерті ніхто не зареєстрований та не проживає. Ці обставини підтверджуються довідкою за вих. № 2846 від 29 грудня 2023 року (а.с. 23 оберт) та довідкою за вих. №404 від 29 грудня 2023 (а.с. 60 оберт).

12 лютого 1992 року Криничанською районною радою народних депутатів Криничанського району Дніпропетровської області був виданий державний акт № 19 на право постійного володіння землею на ім`я ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 50,7 га в межах згідно з планом, що розташована на території Світлогірської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської обл. для організації фермерського господарства (а.с. 61 оберт, 62-63).

Оцінюючи надані заявником документи, які досліджені судом, та показання свідків ОСОБА_15 і ОСОБА_19 , суд приходить до висновку, що заявник ОСОБА_2 дійсно є братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Також заявником доведено, що державний акт № 19 на право постійного володіння землею на ім`я ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 50,7 га, виданий Криничанською районною радою народних депутатів Криничанського району Дніпропетровської області, дійсно належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заявником доведено, що встановлення юридичного факту є його безпосереднім правом як громадянина України, в іншому, окрім судового, порядку реалізувати вказане право заявник не має можливості, у зв`язку із чим суд вважає за можливе задовольнити заяву та встановити факт родинних відносин і факт належності правовстановлюючого окументу, оскільки заявник довів це належними та допустимими доказами.

Керуючись статтями10, 13, 81,259, 263-265, 293, 294, 315, 319ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,зареєстрований заадресою: АДРЕСА_2 ),заінтересована особаКам`янськаміська рада(ЄДРПОУ24604168,Дніпропетровська обл.,м.Кам`янське,майдан ПетраКалнишевського,2),Криничанська селищнарада (ЄДРПОУ04338380,юридична адреса:52300,Дніпропетровська обл.,Кам`янськийр-н,с.Кринички,вул.Нагірна,2),про встановленняфакту родиннихвідносин таналежності правовстановлюючогодокументу - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, яким визнати, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити факт того, що державний акт № 19 на право постійного володіння землею, виданий 12 лютого 1992 року Криничанською районною радою народних депутатів Криничанського району Дніпропетровської області на ім`я ОСОБА_3 , належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складенняповного судовогорішення 30березня 2024року.

СуддяК.Л. Шендрик

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118280418
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —209/7064/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні