Рішення
від 05.04.2024 по справі 202/21217/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/21217/23

Провадження № 2/202/2392/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді - Слюсар Л.П.,

за участю секретаря - Пеки Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дніпро цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Новогродівської міської військової адміністрації Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

06 грудня 2023 року на адресу Індустріального районного суду м. Дніпропетровська засобами поштового зв`язку надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Новогродівської міської військової адміністрації Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, відповідно до якої просив суд визначити йому, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий тримісячний строк з моменту набрання законної сили рішення суду для подачі ним заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер його батько, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На момент смерті батько мешкав за адресою: АДРЕСА_1 і на момент смерті з ним була зареєстрована дружина позивача та його донька. Після смерті батька залишилося спадкове майно у вигляді жилого будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла мати позивача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . З`ясувалося що після смерті батька мати і не прийняла спадок і позивач також.

З метою оформлення спадщини на своє ім`я, позивач 07.11.2023 року позивач звернувся державного нотаріуса Новогродівської державної нотаріальної контори Коліушко Л.Г., яка 08.11.2023 року видала постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, бо позивачем пропущено строк на подання заяви про прийняття спадщини.

Вказав, що оскільки після смерті батька була жива його мати, тому він вважав, що вона прийняла спадок та не звертався з заявою про прийняття спадщини після смерті батька, однак як виявилось, що мати не прийняла спадщину, тому він вимушений звернутися з даним позовом до суду.

Розпорядженням голови Верховного Суду від 29.04.2022 року № 26/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Новогродівський міський суд Донецької області)» територіальна підсудність справ Новогродівського міського суду Донецької області визначена Індустріальному районному суду м. Дніпропетровська.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06 грудня 2023 року, головуючим суддею у розгляді вказаної справи визначено суддю Слюсар Л.П.

Ухвалою судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Слюсар Л.П. від 11 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено до розгляду у порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 01 березня 2024 року закрито підготовче провадження у справі.

Позивач в судове засідання не з`явився. Відповідно до заяви просив суд проводити розгляд справи за його відсутністю.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Про дату, час та місце судового засідання повідомлялись належним чином. Відповідно до клопотання, просили суд розглядати справу без участі їх представника. Проти задоволення позовних вимог не заперечують.

Суд вважає можливим розглядати справу у відсутності сторін за наявних у справі матеріалів.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ст.247ч.2ЦПК України фіксуваннясудового процесуза допомогоюзвукозаписувального технічногозасобу нездійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданим Новогродівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків). На момент смерті, ОСОБА_2 проживав та була зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на житловий будинок АДРЕСА_2 .

Спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 є: дружина ОСОБА_3 , що підтверджується копією Свідоцтва про одруження серія НОМЕР_2 та Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00042174207 від 07 листопада 2023 року та син ОСОБА_1 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження Серія НОМЕР_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_4 , виданим Новогродівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків).

Спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_3 є її син ОСОБА_1 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження Серія НОМЕР_3 .

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1268 Цивільного кодексу України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Згідно з ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до спадкової справи №144/2023, номер у спадковому реєстрі 71519869, заведеною державним нотаріусом Новогродівської державної нотаріальної контори Донецької області Коліушко Л.Г., після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_7 з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину 07.11.2023 року звернувся ОСОБА_1 .

Відповідно до постанови державного нотаріуса Новогродівської державної нотаріальної контори Донецької області Коліушко Л.Г. від 08.11.2023 року у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_1 після смерті батька ОСОБА_2 відмовлено у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Зазначено, що померлий та спадкоємець на день смерті проживали за різними адресами, а саме: померлий ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , про що перевірено згідно довідки, виданої Відділом з питань надання адміністративних послуг Новогродівської м/р №18-21/219 від 07.11.2023 року, а спадкоємець ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , і заяву про вступ до спадщини у шестимісячний строк не подав, тому строк вважається пропущеним.

Таким чином, ОСОБА_1 , пропустив строк для прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснено в п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Відповідно до змісту ст.1272ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається: 1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори; 2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Верховний Суд у своїй постанові від 13 березня 2020 року у справі № 314/2550/17 визначив, коли строк прийняття спадщини буде вважатися пропущеним з поважних причин. Згідно з цим судовим рішенням поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Виходячи із досліджених доказів, судом встановлено, що спадкодавець помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Позивач є спадкоємцем за законом першої черги та мав би звернутись з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори у строк до шести місяців, який встановлений ст.1270 ЦК України, однак з заявою своєчасно не звернувся, у зв`язку з чим йому було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва на спадщину та ним пропущено строк встановлений законом.

Судом встановлено,що позивач,зареєстрований у АДРЕСА_2 за місцемспадкового майна.

Відповідно до ч. 3 ст.12ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Вирішуючи позовні вимоги по суті, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини, при цьому виходить з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, так суд приймає, як інші поважну причину пропуску строку позивачем ту обставину, що він вважав, що після смерті батька спадщину прийняла мати та позивач є єдиним спадкоємцем після її смерті, зареєстрований та є співвласником спадкового майна та також приймає до уваги, що відповідач не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Виходячи із принципу пропорційності між досягненням можливої мети та інтересами суспільства, з одного боку, та переслідуємо метою, якою є захист порушених прав позивача в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий суд, яке включає право доступу до суду, що окрім звернення до суду для вирішення певного питання передбачає те, що держава не повинна чинити правові чи практичні перешкоди для здійснення особою свого права, та застосовувати принцип «пропорційності» при втручанні в право власності, щоб не порушити ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», позов слід задовольнити, а позивачу - надати додатковий строк для прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 .

Зважаючи на викладені обставини, суд вважає поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, тому доходить висновку, що зазначені обставини перешкоджали позивачу у встановлений законом строк звернутися із заявою про прийняття спадщини.

Враховуючи, що судом визнано поважними причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 , після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому суд вважає за необхідне позовні вимоги задовольнити, а саме визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини строком на три місяці з дня набрання рішення законної сили.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судові витрати не розподіляються, що не суперечить чинному законодавству.

Керуючись: Постановою Пленуму Верховного суду України «Про практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7, ст. ст. 15, 16, 1216, 1218, 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 4, 13, 48,51,141, 259, 263-265 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ,РНОКПП НОМЕР_5 )до Новогродівськоїміської військовоїадміністрації Донецькоїобласті (85483,м.Донецька область,вул.О.Кошового,46,код ЄДРПОУ04052985)про визначеннядодаткового строкудля прийняттяспадщини -задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , терміном в три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.П. Слюсар

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118280805
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —202/21217/23

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні