Ухвала
від 11.04.2024 по справі 283/2659/23
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/2659/23

Провадження №1-кп/283/80/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року м. Малин

Малинський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , потерпілої ОСОБА_4 , її представника адвоката ОСОБА_5 , обвинуваченого ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 12.06.2023 за № 12023060510000181 за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Богдани Варвинського району Чернігівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, неодруженого, тимчасово непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 обвинувачується у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило середньої тяжкості тілесні ушкодження потерпілій ОСОБА_4 , тобто, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України при наступних обставинах.

12 червня 2023 року о 05 годині 19 хвилин ОСОБА_6 , керуючи технічно справним автомобілем марки "Renault" модель "Кangoo", д.р.н. НОМЕР_1 , який, згідно зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 , належить ОСОБА_7 , рухався по вулиці Грушевського у м. Малин в напрямку центра міста разом із пасажиркою ОСОБА_8 .

Поблизу будинку АДРЕСА_2 , водій, керуючи транспортним засобом в межах дозволеної швидкості, проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, невірно оцінив дорожню обстановку і в порушення вимог пунктів 2.3 б), 10.1 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001, які зобов`язують водія бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення та кріплення вантажу, технічним станом транспортного засобу і не відволікатися від керування цим засобом у дорозі; перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, змінив свій напрямок руху та допустив виїзд автомобілем на лівий пішохідний тротуар, де зіткнувся із зупинкою громадського транспорту, на якій перебувала пішохід ОСОБА_4 , унаслідок чого, спричинив їй тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому правої ключиці, яке по своїй категорії відноситься до середнього ступеню тяжкості, що потягло за собою тривалий розлад здоров`я.

04.04.2024 потерпіла, а 11.04.2024 обвинувачений звернулися до суду із заявами про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із примиренням із потерпілою; обвинувачений відшкодував потерпілій завдану шкоду, що підтверджено нотаріально завіреною заявою потерпілої.

У судовому засіданні обвинувачений та потерпіла підтримали подані ними заяви та просили їх задовольнити. Потерпіла підтвердила, що жодних претензій до обвинуваченого не має, заявлений нею цивільний позов просить залишити без розгляду

Представник потерпілої - адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні клопотання підтримав.

Судом роз`яснено ОСОБА_6 зміст ст. 285 КПК України.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотань потерпілої та обвинуваченого, зазначив, що перешкод для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України немає.

Суд, вислухавши позиції учасників судового розгляду, приходить до висновку, що клопотання про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст.286КК України підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Крім того, в ст.44КК України зазначено, що особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.46КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні нетяжкого необережного злочину, на момент події у стані алкогольного чи іншого сп`яніння не перебував, з потерпілою примирився та відшкодував їй шкоду, заподіяну своїми протиправними діями, потерпіла просить суд звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням.

Відповідно до вимоги про судимість, ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності раніше не притягувався.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що ОСОБА_6 слід звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст.286ККУкраїни у зв`язку із наявністю підстав, передбачених ст.46 КК України.

На підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження підлягає закриттю.

Цивільний позов прокурора слід залишити без розгляду, роз`яснивши прокурору право на звернення з даним позовом до суду в порядку цивільного судочинства.

Цивільний позов потерпілої згідно із її клопотанням слід залишити без розгляду.

Процесуальні витрати у даному кримінальному провадженні становлять 5496,7 грн.

Заходи забезпечення кримінального провадження скасовані під час досудового розслідування.

Долю речових доказів слід вирішити на підставі ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 46 КК України, п. 1 ч. 2 ст. 284, ст.ст. 124, 285, 286, 372, 376, 395 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 286 КК України, на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з його примиренням з потерпілою ОСОБА_4 .

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР 12.06.2023 за № 12023060510000181 за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 286 КК України закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Стягнути із ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів у розмірі 5496 (п`ять тисяч чотириста дев`яносто шість) гривень 70 копійок.

Речові докази: два оптичні носії інформації DVD-R залишити у матеріалах кримінального провадження, транспортний засіб "Renault" модель "Кangoo", д.р.н. НОМЕР_1 , який переданий на відповідальне зберігання ОСОБА_6 , залишити у його розпорядженні.

Цивільний позов прокурора Коростенської окружної прокуратури в інтересах Малинської міської ради Житомирської області до ОСОБА_6 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину залишити без розгляду, роз`яснивши прокурору право на звернення до суду у порядку цивільного судочинства.

Цивільний позов ОСОБА_4 до ОСОБА_6 про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням залишити без розгляду.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, якщо вона не була оскаржена, а у випадку подачі апеляції з моменту прийняття рішення апеляційним судом, якщо її не скасовано.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281526
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Богдани Варвинського району Чернігівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, неодруженого, тимчасово непрацюючого, раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —283/2659/23

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Хомич В. М.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Хомич В. М.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Малинський районний суд Житомирської області

Хомич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні