Рішення
від 10.04.2024 по справі 286/1218/24
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/1218/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Овруч

Овруцький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Кулініча Я. В.

з секретарем Креденець О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Овруч цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю; заінтересована особа: Овруцька міська рада Житомирської області , -

В С Т А Н О В И В:

21.03.2024 ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт проживання її з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю більше п`яти років.

Мотивуючи тим, що заявник є спадкоємцем за законом після смерті тітки ОСОБА_2 , однак при зверненні в нотаріальну контору по питанню оформлення спадщини їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки не встановлено факт проживання її з померлою однією сім`єю. З тіткою разом вона проживала з 2018 року, доглядала за нею, оскільки остання хворіла, вели спільне господарство та поховала її.

Заявник просить справу розглядати у її відсутність.

Заінтересована особа про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про що свідчить розписка, причини неявки свого представника суду не повідомлено.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення. Заміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно.

З копій Державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 027682 та серії ЖТ № 027683 видно, що ОСОБА_2 , відповідно до розпорядження голови Овруцької райдержадміністрації №47 від 12.02.2003, є власником земельної ділянки площею 1,8136га та площею 0,2283га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Великофоснянської сільської ради Овруцького району Житомирської області (а.с.7,8).

Постановою Овруцької державної нотаріальної контори від 21.12.2023/2340/02-31 заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що не встановлено факту проживання заявника з померлою однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини (а.с.2).

Відповідно до положень ст.ст.1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Здійснення права на спадкування визначено Главою 87 ЦК України.

Для набуття права на спадкування за законом на підставі статті 1264 ЦК України необхідне встановлення двох юридичних фактів: а) проживання однією сім`єю із спадкодавцем; б) на час відкриття спадщини має сплинути щонайменше п`ять років, протягом яких спадкодавець та особа (особи) проживали однією сім`єю.

Статтею 1264 Цивільного кодексу України визначено, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2007 року "Про судову практику у справах про спадкування" якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

При вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`ю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини, необхідно враховувати правила частини другої статті 3 Сімейного кодексу України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (пункт 21 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування").

Згідно довідки, виданої старостою Овруцької міської ради Коростенського району Житомирської області №317 від 10.08.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживала з 01.01.2018 по 16.02.2023 без реєстрації зі своєю тіткою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_2 (а.с.3).

З повідомлення Овруцької ДНК від 27.03.2024 №678/01-16 видно, що після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 заведена спадкова справа №388/2023 року, у зв`язку з подачею заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом від племінниці померлої ОСОБА_1 , що проживає в АДРЕСА_1 , якій було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

У суду немає підстав не довіряти вказаним документам та поясненням заявника, викладених у заяві, а тому суд вважає факт постійного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 доведеним.

Керуючись ст. ст. 3, 13, 76-81, 293, 294, 315-319, 354 ЦПК України, на підставі ст. 1264 ЦК України, ст. 3 СК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01 січня 2018 року однією сім`ю, що становить не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Я. В. Кулініч

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281604
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю; заінтересована особа: Овруцька міська рада Житомирської області

Судовий реєстр по справі —286/1218/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кулініч Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні