Рішення
від 10.04.2024 по справі 342/80/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/80/24

Провадження № 2/342/180/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Городенка

Городенківськийрайонний суд Івано-Франківськоїобласті в складі:

Головуючого суддіГайдич Р.М.

секретаря судового засідання СьомкайлоІ-М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городенка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Кредитної спілки «Скарбниця» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення боргу за кредитним договором,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд із позовною заявою до відповідачів, в якому просить стягнути солідарно з відповідачів борг за кредитним договором № 18456 від 12.08.2020 в розмірі 128 067,40 грн, а саме: 49 643,26 грн заборгованість за кредитом, 78 424,14 грн заборгованість по сплаті процентів за користування кредитом. Позовні вимоги мотивовані тим, що кредитна спілка «Скарбниця», згідно Статуту, з членом кредитної спілки ОСОБА_1 12 серпня 2020 року уклала кредитний договір № 18456 в сумі 50 000 грн. строком на 36 місяці, тобто з 12.08.2020 по 12.08.2023. Відповідно до умов кредитного договору та графіка розрахунків погашення кредиту та сплати процентів за користування ним здійснюється в кінці строку дії кредитного договору. Згідно п.3.1 кредитного договору процентна ставка за користування кредитом становила 60,00 % на рік від суми залишку кредиту за кожен день користування кредитом і не може бути збільшена без письмової згоди позичальника. Відсотки нараховуються за фактичне число календарних днів користування кредитом за виключенням дня отримання кредиту та включаючи дату його повернення. 12.08.2020 відповідач згідно видаткового касового ордеру №1 отримала кредит в розмірі 50 000 грн. Зобов`язання відповідача за кредитним договором забезпечувалося порукою ОСОБА_2 відповідно до договору поруки № 21628 від 12.08.2020 та ОСОБА_3 відповідно до договору поруки № 21629 від 12.08.2020. На даний час позивачу заборгованість основної суми за кредитним договором разом з сумою нарахованих за користування ним відсотків відповідачем не повернуто та не сплачена, що є порушенням умов договору. Отже,боржник проявив недобросовісність у взаємовідносинах з кредитною спілкою, що є грубим порушенням кредитного договору № 18456 від 12.08.2020. Протягом строку договору відповідачем було здійснено оплати на погашення відсотків на суму 23 443,26 грн, кредиту на суму 356,74 грн. Термін договору закінчився та відповідачем умови договору не виконано. У зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань, кредитною спілкою неодноразово були направлені листи відповідачам про порушення умов кредитного договору та відповідно позивач вимагав виконання зобов`язань за договором. Однак, відповідачі не вчинили жодних дій відповідно до змісту листа.

У судове засідання представник позивача не прибув, через канцелярію суду, представник позивача по довіреності Семенюк О.Г. подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити. У разі неявки відповідачів не заперечує щодо заочного розгляду.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не прибули, через канцелярію суду, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності. Позовні вимоги визнають повністю, кредит буду погашати.

Відповідач ОСОБА_3 в судові засідання призначені по справі жодного разу не прибув з невідомих суду причин, про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, в тому числі шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на порталі "Судова влада". Відзив на позовну заяву не подав та клопотання про відкладення розгляду справи 10.04.2024 від відповідача до суду не надходило.

Із відповіді ІНФОРМАЦІЯ_1 від 13.03.2024 вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно Указу Президента України № 65/2022 від 24.02.2022 першим відділом ІНФОРМАЦІЯ_3 на військову службу по мобілізації не призивався .

Передбачених ч.2 статті 223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності сторін та відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогоюзвукозаписувальноготехнічногозасобу не здійснюється.

Розгляд справи здійснюється у порядку спрощеного позовного провадження згідно гл.10 Розділу ІІІ ЦПК України.

Проаналізувавши викладені в позовній заяві обґрунтування позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, врахувавши також правові норми, які регулюють спірні правовідносини, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, не визнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 3 Закону України "Про кредитні спілки" кредитна спілка може укладати від свого імені договори та інші угоди, які не суперечать цьому Закону. За правилами ст. 5 Закону України "Про кредитні спілки" кредитні спілки в Україні діють відповідно до цього Закону, інших законів України та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України "Про кредитні спілки" кредитна спілка це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об`єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об`єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Абзацом третім ч. 1 ст.21 цього Закону передбачено, що кредитна спілка відповідно до свого статуту надає кредити своїм членам на умовах їх платності, строковості та забезпеченості в готівковій та безготівковій формі.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" фінансовий кредит - кошти, які надаються у позику юридичній або фізичній особі на визначений строк та під процент.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно зі ст.1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Згідно зі ст.638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Судом встановлено, що 12 серпня 2020 року до кредитного комітету КС «Скарбниця» із завою про отримання кредиту звернулася ОСОБА_1 . В поданій заяві ОСОБА_1 просила надати їй кредит в сумі 50 000, 00 грн. для ремонту нерухомого майна строком на 36 місяці. (а.с.4)

12 серпня 2020 року між кредитною спілкою « Скарбниця» та ОСОБА_1 було укладено договір про споживчий кредит № 18456 про надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту № 4. Відповідно до п.1.1 даного Договору кредитодавець зобов`язується надати позичальнику споживчий кредит у сумі 50 000,00 грн. на засадах строковості, зворотності, цільового використання, платності та забезпеченості, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти за користування кредитом на умовах, визначених цим Договором. Кредит надається строком на 36 місяців від дати отримання позичальником кредиту (п.2.1 Договору).Відповідно до п. 2.4 позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти за користування кредитом з дотриманням Графіка платежів, що є невід`ємною частиною цього Договору до закінчення строку, визначеного п.2.1 цього Договору. Кредит надається на умовах сплати процентів і сплати основної суми кредиту в кінці строку дії кредитного договору. Згідно п. 3.1, 3.2, 3.3 цього Договору плата за користування кредитом (проценти) є фіксованою та становить 60,00 % річних від суми залишку кредиту за кожен день користування кредитом і не може бути збільшена без письмової згоди позичальника. Проценти нараховуються за фактичне число календарних днів користування кредитом за виключенням дня отримання кредиту та включаючи дату його повернення. Нарахування процентів за цим Договором здійснюється з урахуванням числа днів у календарному році (вихідних, святкових та неробочих днів включно). Кількість днів у році приймається за 365 (366). Розмір та строк сплати процентів і основної суми кредиту встановлюється Графіком платежів. Графік платежів відповідає умовам, зазначеним у п.2.4 цього Договору. Сума процентів за користування кредитом, передбачена Графіком платежів є дійсною за умови дотримання позичальником строків сплати, передбачених Графіком платежів. Відповідно до п.4.1 цього Договору зобов`язання позичальника щодо своєчасного повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитом забезпечується порукою та заставою. Згідно п.4.2., 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3 з метою своєчасного повернення кредиту, сплати процентів за користування кредитом та інших платежів в забезпечення виконання даного Договору між спілкою та позичальником укладені: Договір поруки № 21628, Договір поруки № 21629 від 12.08.2020 та Договір застави № 9295 від 12.08.2020, які оформлені згідно з вимогами чинного законодавства і є невід`ємною частиною даного Договору. Відповідно до п.4.5 даного Договору крім визначеного п.4.1 цього Договору кредит також забезпечується всім належним позичальнику на праві власності майном і коштами, на які згідно чинного законодавства України може бути звернено стягнення. Пунктами 7.1, 7.2., 7.3 даного Договору визначено,що сторони несуть відповідальність за порушення умов цього Договору згідно чинного законодавства України. Порушенням умов цього Договору є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом цього Договору. За прострочення позичальником строків сплати, передбачених графіком платежів та/або п.п.2.1, 5.2.8, 5.8, або 9.2 цього Договору позичальник згідно з ч.2 ст.625 ЦК України сплачує кредитодавцю на його вимогу суму боргу із урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також 60,00% річних від простроченої суми. Даний договір підписаний 12.08.2020 кредитодавцем та позичальником, а також поручителями (а.с.6-8)

Цього дня (12.08.2020) було підписано кредитодавцем та позичальником ОСОБА_1 і поручителями ОСОБА_2 , ОСОБА_3 додаток № 1 до Договору про споживчий кредит № 18456 від 12.08.2020 Графік платежів, яким встановлено періодичність та розміри платежів позичальника з повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитом. (а.с.9)

12.08.2020 відповідачкою ОСОБА_1 було підписано паспорт споживчого кредиту. (а.с.13-14)

Також, 12.08.2020 було укладено договір поруки № 21628 між КС «Скарбниця» та ОСОБА_2 з метою забезпечення умов Договору про споживчий кредит № 18456 від 12.08.2020. Відповідно до п.1.1 Договору - в порядку та на умовах, визначених цим Договором та чинним в Україні законодавством поручитель зобов`язується відповідати в повному обсязі за своєчасне і повне виконання зобов`язань позичальника ОСОБА_1 за кредитним договором № 18456 від 12.08.2020. В п.1.3 Договору зазначено, що поручитель підтверджує, що він ознайомлений з кредитним договором № 18456 від 12.08.2020 і згідний з його умовами. Відповідно до п.2.1 даного Договору відповідальність поручителя настає втому разі, якщо позичальник не виконує або неналежним способом виконує свої грошові зобов`язання згідно Кредитного договору № 18456 від 12.08.2020. (а.с.10)

Та, 12.08.2020 було укладено договір поруки № 21629 між КС «Скарбниця» та ОСОБА_3 з метою забезпечення умов Договору про споживчий кредит № 18456від 12.08.2020. Відповідно до п.1.1 Договору - в порядку та на умовах, визначених цим Договором та чинним в Україні законодавством поручитель зобов`язується відповідати в повному обсязі за своєчасне і повне виконання зобов`язань позичальника ОСОБА_1 за кредитним договором № 18456 від 12.08.2020. В п.1.3 Договору зазначено, що поручитель підтверджує, що він ознайомлений з кредитним договором № 18456 від 12.08.2020 і згідний з його умовами. Відповідно до п.2.1 даного Договору відповідальність поручителя настає втому разі, якщо позичальник не виконує або неналежним способом виконує свої грошові зобов`язання згідно Кредитного договору № 18456 від 12.08.2020. (а.с.11)

Крім того, 12.08.2020 між КС «Скарбниця» та позичальником ОСОБА_1 було укладено Договір застави майна № 9295 до кредитного договору № 18456 від 12.08.2020. Відповідно до п.1.1 даного Договору заставодавець передав у заставу заставодержателю для забезпечення кредиту на суму 50 000 грн. за кредитним договором № 18456 від 12.08.2020 належне останньому на правах власності майно, а саме згідно з Додатком № 1 до цього Договору, яке забезпечує повну оплату кредиту, нарахування процентів за користування кредитом та інших платежів, передбачених цим Договором і вищезазначеним Кредитним договором. (а.с.12)

Відповідно до видаткового касового ордеру від 12.08.2020 ОСОБА_1 отримала 12.08.2020 кредит в розмірі 50000,00 грн, про що свідчить підпис одержувача ОСОБА_1 (а.с.16)

З вищенаведеного слідує, що позивач свої зобов`язання за договором про споживчий кредит № 18456 від 12.08.2020 перед відповідачем ОСОБА_1 виконав, згідно даного Договору надав їй кредит в розмірі 50000,00 грн., що також підтверджується підписом ОСОБА_1 на підтвердженні отримання кредиту.(а.с.5)

Відповідно до положень ст.ст.525, 526, 530, 610, ч.1 ст.612 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином, у встановлений термін, відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Відповідно до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Однак, у зв`язку із тим, що ОСОБА_1 ігнорувала графік розрахунків сплативши за час користування кредитом всього: 356,74 грн основної суми кредиту та 23 443,26 грн процентів, станом на 11.01.2024 заборгованість за кредитом ОСОБА_1 перед позивачем становить 128 067,40 грн, яка складається із основної суми кредиту 49 643,26грнта нарахованих несплачених процентів 78424,14 грн. (а.с.24)

Згідно ч.1 ст.546 ЦК України одним і видів забезпечення виконання зобов`язання є порука. Статтею 553 ЦК України визначено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. На підставі ч.1 та ч.2 ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Будь-яких доказів, які б спростовували проведений позивачем розрахунок заборгованості відповідачами суду не представлено.

Враховуючи наведене та беручи до уваги те, що відповідачі в судове засідання не прибули для дачі особистих пояснень, а в поданих до суду заявах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 позовні вимоги визнали, а відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не прибув та не подав до суду відзив на позовну заяву для спростування позовних вимог позивача, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити, питання судових витрат вирішити згідно вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі ст.526, 527, 530, 553-559, 610, 611, 625, 1054 ЦК України, керуючись ст.ст. ст.ст. 141, 258, 259, 264, 265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України , суд

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на користь Кредитної спілки «Скарбниця» заборгованість за кредитним договором № 18456 від 12.08.2020 в розмірі 128 067,40 грн ( сто двадцять вісім тисяч шістдесят сім гривень 40 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кредитної спілки «Скарбниця» судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 1009,34 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Кредитної спілки «Скарбничка» судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 1009,34 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Кредитної спілки «Скарбничка» судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 1009,34 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Місцезнаходження позивача Кредитної спілки «Скарбниця» - вул. Богуна,9 м. Городенка Івано-Франківська область, 78103, код ЄДРПОУ 25068803.

Місце реєстрації проживання відповідача ОСОБА_1 АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Місце реєстрації проживання відповідача ОСОБА_2 АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Місце реєстрації проживання відповідача ОСОБА_3 АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Суддя: Гайдич Р. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281710
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —342/80/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Андріюк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні