Ухвала
від 11.04.2024 по справі 342/437/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/437/24

Провадження № 1-кп/342/90/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Городенка в режимі відеоконференції з Коломийським міськрайонним судом Івано-Франківської області матеріали кримінального провадження №12024091150000036 від 26.02.2024 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Шаргород Вінницької області, проживаючого по АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, не працюючого, депутатом та інвалідом не являється, на утриманні неповнолітніх дітей немає, раніше судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Городенківського районного суду переданий обвинувальний акт про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, з реєстром матеріалів досудового розслідування та розпискою. Згідно обвинувального акту потерпілою у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_6 .

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 подав клопотання про застосування щодо обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 (шістдесят) днів. Подане клопотання прокурор підтримує та просить задовольнити з підстав зазначених в даному клопотання. Також просить призначити справу до судового розгляду.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_5 не заперечили щодо клопотання прокурора та призначення справи до судового розгляду.

Потерпіла в підготовче судове засідання не з`явилася. Подала до суду заяву про проведення розгляду справи у її відсутності.

Заслухавши в підготовчому судовому засіданні сторони кримінального провадження, вивчивши обвинувальні акти, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 315 КПК України, під час підготовчого судового засідання суд за клопотання учасників судового продовження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого.

Згідно ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Прокурором в клопотанні зазначено, що у даному кримінальному провадженні є ряд ризиків, передбачених ст.177 КПК України, що виправдовують обрання обвинуваченому обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та суду (вказаний ризик існує, оскільки покарання за злочин, в якому обвинувачується ОСОБА_4 передбачає безальтернативного покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років, що свідчить про можливість обвинуваченого, здійснити спроби уникнути покарання, шляхом переховування від органів досудового розслідування та суду. Також, враховуючи суспільну небезпечність самого кримінального правопорушення, а також ту обставину, що ОСОБА_4 на даний час ніде не працює, не має офіційних джерел для здобуття необхідних для існування речей, що в свою чергу призводить до відсутності стримуючих факторів переховуватись від органів досудового розслідування та суду, а як наслідок уникнення від кримінальної відповідальності; незаконно впливати на потерпілу та свідків; може вчинити інші кримінальні правопорушення, оскільки ОСОБА_4 неодноразово засуджений за вчинення умисних майнових злочинів, останній раз 30.01.2020 Богородчанським районним судом до покарання виді 4 років позбавлення волі і нещодавно 28.09.2023 звільнений з місць позбавлення волі по відбуттю покарання.

Пунктом 5 частини 2 статті 183 КПК України встановлено, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою може бути застосований до раніше судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад три роки.

При розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою судом враховано тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_4 у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він обвинувачується, характеризуючі дані про особу обвинуваченого, який не одружений, нікого на утриманні немає, без постійного місця праці, та інші обставини в їх сукупності. Зокрема, кримінальне правопорушення передбачене ч. 4 ст. 185 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_7 відноситься до категорії тяжких, за вчинення якого, передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми. Також, враховується те, що ОСОБА_7 був раніше судимий 30.01.2020 Богородчанським районним судом до покарання виді 4 років позбавлення волі та 28.09.2023 звільнений з місць позбавлення волі по відбуттю покарання, на даний час перебуває під вартою починаючи із 26.02.2024 згідно ухвали слідчого судді від 28.02.2024.

На підставі вищенаведеного, суд приходить до переконання, що існують ризики, які дають достатні підстави вважати, що обвинувачений може переховуватися від суду, так як: він ніде не працює, 28.09.2023 звільнений з місць позбавлення волі по відбуттю покарання, його соціальні зв`язки не є міцними; обвинувачений може незаконно впливати на потерпілу, свідків; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; може вчинити інший злочин. Також суд приймає до уваги те, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, яке відноситься до тяжкого злочину, за вчинення якого відповідно до ч.4 ст.185 КК України передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Тому обвинуваченому ОСОБА_4 слід обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою із визначенням застави відповідно до вимог ст.183 КПК України.

Також судом встановлено, що обвинувальний акт складено у відповідності до вимог кримінально-процесуального законодавства. Дане кримінальне провадження підсудне Городенківському районному суду Івано-Франківської області. Підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої чи частиною другою ст. 284 КПК України не вбачається.

Тому суд вважає, що дане кримінальне провадження підлягає призначенню до судового розгляду.

Відповідно до ст.314-1 КПК України, слід зобов`язати орган пробації скласти та подати суду досудову доповідь щодо обвинуваченого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 23, 177, 183, 194, 196, 284, 314-316, 331 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

Застосувати щодо обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 травня 2024 року включно.

Тримання під вартою обвинуваченого ОСОБА_4 здійснювати в Івано-Франківській установі виконання покарань № 12.

Визначити ОСОБА_4 альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що в грошовому виразі становить 60560 гривень 00 копійок (шістдесят тисяч п`ятсот шістдесят гривень нуль копійок), яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою.

ОСОБА_4 підлягає звільненню з під варти у разі внесення застави у розмірі 60 560 гривень 00 копійок (шістдесят тисяч п`ятсот шістдесят гривень нуль копійок) на депозитний рахунок ТУ ДСА України в Івано-Франківській області, код: 26289647, банк: ДКС України, м. Київ, МФО: 820172, р/р: UA158 201 720 355 259 002 000 002 265).

Обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент часу внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

В разі внесення застави зобов`язати ОСОБА_4 до 28.05.2024:

- зявлятись за першою вимогою до слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватись від спілкування з свідками, потерпілою в даному кримінальному провадженні;

Попередити ОСОБА_4 , що в разі невиконання вище перелічених обов`язків, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави суд вирішує питання про застосування запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч.7 ст.194 КПК України.

У разі внесення застави та з моменту звільнення з-під варти у зв`язку із внесенням застави обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави.

Контроль за виконанням відповідних обов`язків покласти на старшого групи прокурорів в даному кримінальному провадженні.

Призначити судовий розгляд кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_4 за ч.4 ст.185 КК України у відкритому судовому засіданні на 14 год. 30 хв. 18 квітня 2024 року в приміщенні Городенківського районного суду Івано-Франківської області з викликом учасників судового провадження.

Судовий розгляд кримінального провадження проводити суддею одноособово.

Зобов`язати Коломийського районного сектору № 1 філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області в строк до 18.04.2024 скласти та подати Городенківському районному суду досудову доповідь щодо обвинуваченого ОСОБА_4 .

Зобов`язати представника персоналу органу пробації невідкладно повідомляти суд про наявність або виникнення об`єктивних обставин, що унеможливлюють підготовку або своєчасне подання досудової доповіді.

В судове засідання викликати учасників провадження згідно реєстру матеріалів досудового розслідування.

Копію ухвали вручити обвинуваченому, захиснику, прокурору та направити начальнику Державної установи «Івано-Франківська установа виконання покарань № 12» для виконання.

Ухвала суду в частині обрання запобіжного заходу може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281720
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Шаргород Вінницької області, проживаючого по АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, не працюючого, депутатом та інвалідом не являється, на утриманні неповнолітніх дітей немає, раніше судимий, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України

Судовий реєстр по справі —342/437/24

Вирок від 18.04.2024

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні