Ухвала
від 11.04.2024 по справі 345/1335/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/1335/24

Провадження № 2-о/345/61/2024

Номер рядка звіту 4

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2024 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Онушканича В.В.

присяжних Ольшевської О.Д., Стовбана В.М.

з участю секретаря судового засідання Бандури Г.М.

представника заявника ОСОБА_1

адвоката Калиняка Р.В. ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовомузасіданні в залі суду в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа: виконавчий комітет Калуської міської ради, про визнання особи недієздатною, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 звернувся до суду з даною заявою, а саме просить визнати недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 ; встановити над ОСОБА_4 опіку та призначити ОСОБА_3 опікуном над недієздатною особою ОСОБА_4 .

Заявником подано до суду клопотання про призначення судової психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заявника в судовому засіданні клопотання про призначення експертизи підтримав.

Адвокат ОСОБА_4 - ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення клопотання про призначення експертизи.

Представник заінтересованої особи подав заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно ч.3 ст.102, ч.1 ст.103 ЦПК України, висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається зі змісту п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до п.1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я №397 від 08.10.2001 року,судово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має статус особи з інвалідністю ІІ групи (а.с. 7). З виписки з медичної карти стаціонарного хворого №1864/22 (а.с. 6) вбачається, що ОСОБА_4 неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні в КНП «ПОКЦПЗ ІФ ОР» з діагнозом: Параноїдна шизофренія, безперервний тип перебігу, дефект особи по змішаному типу галюцинаторно-параноїдний синдром.

Таким чином, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_4 , а також його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, для чого необхідні спеціальні знання, у даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103-105,252,258,260,261,298 ЦПК України,

у х в а л и в:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа: виконавчий комітет Калуської міської ради, про визнання особи недієздатною судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням? Якщо так, то яким саме?

2. Чи здатен і в якій мірі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійної опіки?

4. Чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я з`явитися до суду для участі у розгляді справи та чи зможе він давати особисто пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України»(вул. Медична, 15 м. Івано-Франківськ, 76014).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження в даній справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи, до отримання висновку експерта.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її постановлення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий

Присяжні

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118281792
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —345/1335/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні