Ухвала
від 11.04.2024 по справі 363/2671/22
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"11" квітня 2024 р. Справа № 363/2671/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Лукач О.П.,

за участю секретаря Мітясова Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Вишгороді у порядку спрощеного позовного провадження з викликом учасників провадження цивільну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія» Центр Фінансових Рішень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

31.08.2022 до Вишгородського районного суду Київської області надійшла вказана позовна заява, у якій позивач просить стягнути з ОСОБА_2 суму заборгованості за Кредитним договором №3571811020 від 05.05.2017 у розмірі 99740,92 грн, а також сплачений судовий збір у розмірі 2481,00 грн.

Після виконання судом вимог частини шостої статті 187 ЦПК України, ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 22.09.2022 у справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників провадження та призначено до розгляду у судове засідання на 12:00 15.11.2022, про що сторін повідомлено у встановленому законом порядку.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 12.12.2022 зупинено провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія» Центр Фінансових Рішень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України та зобов`язано відповідача повідомити суд про припинення його перебування у складі Збройних Сил України.

21.02.2023 до суду засобами поштового зв`язку від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» надійшла заява про заміну сторони позивача на його правонаступника.

17.11.2023 до канцелярії суду, та 21.11.2023 через підсистему «Електронний суд», представником відповідача адвокатом Кручок Н.В. подано клопотання про поновлення провадження у справі на підставі частини першої статті 254 ЦПК України.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 23.11.2023 поновлено провадження у цивільній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія» Центр Фінансових Рішень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості. Продовжено судовий розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників провадження у призначене судове засідання на 30.01.2024 о 10:00 про що повідомлено учасників провадження.

Судове засідання, призначене на 30.01.2024 не відбулося, у зв`язку із відсутністю головуючого судді через тимчасову непрацездатність (лікарняний). Наступну дату судового засідання визначено 11.04.2024 о 10:00, про що повідомлено учасників провадження.

У судове засідання, призначене на 11.04.2024 учасники провадження, будучи належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду справи до суду не з`явилися. Сторона відповідача причини неявки до суду не повідомила, при цьому від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів», який є правонаступником позивача у цій справі, надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Вирішуючи питання про можливість розгляду справи у відсутності учасників провадження, суд враховує положення статей 14, 128, 130, 223 ЦПК України та належне повідомлення учасників провадження про розгляд справи, відсутність поважних причин неявки сторони відповідача та, оскільки представник відповідача ознайомилася із матеріалами справи, будь-яких заперечень щодо клопотання про заміну позивача у справі та на позовну заяву (відзиву), а також клопотання правонаступника позивача.

Вивчивши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну позивача у справі та додані до неї документи, суд дійшов висновку про її задоволення, з таких підстав.

Так, в обґрунтування заява про заміну позивача зазначено, що 27.01.2023 між ТОВ «ФК «Центр фінансових рішень» та ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» укладено Договір відступлення прав вимоги № 20230127, відповідно до якого право грошової вимоги за кредитним договором №3571811020 від 05.05.2017, укладеним між ТОВ «ФК «ЦФР» та ОСОБА_2 , перейшло до ТОВ «ФК «ЄАПБ». Згідно із пунктом 1.1. Договору відступлення прав вимоги на умовах, встановлених цим Договором, ТОВ «ФК «ЦФР» передає (відступає) ТОВ «ФК «ЄАПБ» за плату, а ТОВ «ФК «ЄАПБ» приймає належні ТОВ «ФК «ЦФР» права грошової вимоги (права вимоги) до боржників за кредитними договорами та/або заставодавців за договорами застави, вказаними у Реєстрі боржників, укладеними між ТОВ «ФК «ЦФР» і боржниками (портфель заборгованості). Всі нарахування, що відбувались до дати отримання права грошової вимоги здійснювались безпосередньо ТОВ «ФК «ЦФР» станом на день відступлення права вимоги. ТОВ «ФК «ЄАПБ» не здійснювалося жодних додаткових нарахувань, умови кредитного договору в односторонньому порядку не змінювалися. Враховуючи вищевикладене, заявник просив замінити первісного позивача ТОВ «ФК «Центр фінансових рішень» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» в порядку процесуального правонаступництва та залучивши до справи №756/12708/18 в якості позивача.

Згідно із частиною першою статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до частини другої статті 55 ЦПК України, усі дії, вчиненні в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Отже, процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

За змістом частини першої статті 55 ЦПК України суд, при вирішенні питання про залучення до участі у справі правонаступника відповідної сторони, має пересвідчитися, що особа, яка звертається із такою заявою, дійсно є правонаступником та, що до заяви додані документи, які підтверджують правонаступництво сторони.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Отже, підставою для заміни сторони її правонаступником, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Як вбачається з матеріалів заяви та доданих копій документів, 27.01.2023 між ТОВ «ФК «Центр фінансових рішень» та ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» укладено Договір відступлення прав вимоги №20230127, відповідно до якого право грошової вимоги за кредитним договором №3571811020 від 05.05.2017, укладеним між ТОВ «ФК «Центр фінансових рішень» та ОСОБА_2 , перейшло до ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів», що також підтверджується витягом з Додатку №1 до Договору відступлення прав вимоги.

Відповідно до пункту 1.2. Договору відступлення прав вимоги, внаслідок передачі (відступлення) портфеля заборгованості за цим Договором, ТОВ «ФК «ЄАПБ» заміняє ТОВ «ФК «ЦФР» у кредитних договорах та заставодержателя за договорами застави, що входить до портфеля Заборгованості та відповідно вказані у реєстрі боржників, та набуває прав грошових вимог ТОВ «ФК «ЦФР» за цими кредитними договорами та Заставодержателя за договорами застави, включаючи право вимагати від боржників та/або заставодавців належного виконання всіх грошових та інших зобов`язань боржників за кредитними договорами та договорами застави.

Відповідно до Додатку № 1 до Договору відступлення прав вимоги, ТОВ «ФК «ЄАПБ» набуло права грошової вимоги до ОСОБА_2 за кредитним договором №3571811020 від 05.05.2017, в сумі 99740,92 грн., з яких: 62400,00 грн. сума заборгованості за основною сумою боргу; 14042,34 грн. сума заборгованості за щомісячними відсотками; 23298,58 грн. сума заборгованості за пенею.

У статті 204 ЦК України закріплено презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов`язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

У разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов`язки підлягають виконанню.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити заявлене клопотання про заміну сторони в порядку процесуального правонаступництва, оскільки на підставі Договору відступлення прав вимоги №20230127 від 27.01.2023 ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів» стало правонаступником усіх прав та обов`язків кредитора ТОВ «ФК «Центр фінансових рішень» за кредитним договором №3571811020 від 05.05.2017, укладеним з ОСОБА_2 .

Керуючись статтями 55, 260, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» про заміну позивача у справі задовольнити.

У справі №363/2671/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія» Центр Фінансових Рішень» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості замінити первісного позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Центр фінансових рішень» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів».

Копію ухвали суду надіслати учасникам провадження, у відсутності яких її було постановлено.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.П. Лукач

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118282189
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —363/2671/22

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Лукач О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні