Рішення
від 11.04.2024 по справі 379/15/24
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/15/24

Провадження № 2/379/86/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Шабрацького Г.О.,

за участю секретаря судового засідання Кузьменко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тараща цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Веллфін» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит,

ВСТАНОВИВ:

В січні 2024 року директор ТОВ «Веллфін» ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит.

На обґрунтування своїх вимог зазначив, що ТОВ «Веллфін» є фінансовою установою, що надає фінансові послуги по наданню у позику грошових коштів на умовах строковості, зворотності, платності. 16.06.2021 року між ТОВ «Веллфін`та відповідачем ОСОБА_3 було укладено Договір про споживчий кредит № 1591641 в електронній формі. За умовами Договору про споживчий кредит ТОВ «Веллфін» надає позичальнику грошові кошти в позику в сумі 13700,00 грн. на умовах строковості, зворотності, платності, а позичальник зобов`язується повернути позику та сплатити проценти за користування позикою. Взяті на себе зобов`язання за договором про споживчий кредит, відносно своєчасного повернення суми отриманої позики та своєчасної сплати нарахованих за користування ним відсотків у встановлені договором терміни, відповідач не виконує, у зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість. в розмірі 41 100,00 грн., яка складається з: 13700,00 грн. - основний борг, 27400,00 грн. заборгованість по відсоткам, яку і просить суд стягнути з відповідача.

Ухвалою судді від 08 січня 2024 року відкрито провадження в даній справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

23 січня 2024 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву від ОСОБА_4 , в якому вона позовні вимоги визнала частково, вважає що позовні вимоги не відповідають закону, тому просить суд задовольнити рішення про сплату заборгованості тільки тіла кредиту.

Ухвалою суду від 11 березня 2024 року витребувано у Таращанського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) інформацію про зміну прізвища ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

13 березня 2024 року на виконання ухвали суду від Таращанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області надійшла витребувана інформація.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити без участі строни позивача, вказує, що позов підтримує в повному обсязі та не заперечує проти заочного розгляду справи.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, на адресу суду від відповідача надійшла заява про розгляд справи за її відсутності

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає до задоволення частково з наступних підстав.

Судом встановлено, щоТОВ «Веллфін» зареєстровано в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, як юридична особа, код 39952398(а.с.6)

Встановлено, що ТОВ «Веллфін» є фінансовою установою, що надає фінансові послуги по наданню у позику грошових коштів на умовах строковості, зворотності, платності, відповідно до розпорядження Нацкомфінпослуг №2606 від 27.10.2015 року, зареєстровано в реєстрі фінансових установ за № 16103225 (а.с. 7).

16 червня 2021 року між ТОВ «Веллфін» та відповідачем було укладено договір про споживчий кредит № 1591641 (а.с. 15-22).

Правила надання грошових коштів у позику ТОВ «Веллфін» визначають порядок і умови надання ТОВ «Веллфін» грошових коштів у позику. Правила розміщені на веб-сайті ТОВ «Веллфін» https://creditup.com.ua, вони є загальнодоступними та являють собою публічну оферту ТОВ «Веллфін» до укладення договору позики. Правила є невід`ємною частиною Договору позики.

Згідно п.4.1, 4.2 Правил, заявник що має намір отримати позику, проходить реєстрацію в особистому кабінеті на сайті Товариства. Заявник для оформлення позики здійснює оформлення заявки на сайті товариства шляхом заповнення всіх полів заявки, що відмічені як обов`язкові для заповнення .

Згідно п.6.3 Правил у разі прийняття позитивного рішення Товариство інформує заявника шляхом направлення СМС - повідомлення на телефонний номер зазначений в заявці, розміщенням інформації щодо прийняття рішення в особистому кабінеті та шляхом надсилання електронного повідомлення на електронну адресу зазначену в заявці. Електронне повідомлення про прийняття позитивного рішення в наданні позики містить гіперактивне посилання. Здійснюючи перехід по гіперактивному посиланню заявник отримує електронну копію договору позики.

16.06.2021 року у встановленому п.п.4.1, 4.2 Правил порядку, відповідач оформив заявку для отримання позики, шляхом заповнення всіх полів заявки , що відмічені як обов`язкові для заповнення, що підтверджується роздруківкою заявки відповідача з офіційного веб-сайту (а.с. 34-39).

Заявка для отримання позики містить всі ідентифікуючі дані щодо позичальника.

Згідно інформації Таращанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 змінювала прізвище на Бакай при державній реєстрації шлюбу: актовий запис № 84 від 29.07.2023 року, складений Таращанським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції ( м. Київ) ( а.с75).

На підставі заповненої відповідачем заявки між ТОВ «Веллфін» та відповідачем було укладено договір позики в електронній формі.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 611 ЦК України, разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Частиною першою статті 612 ЦК України визначено: боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору (частина перша статті 631 ЦК України). Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору (частина четверта статті 631 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

За правилами ч.1 ст. 638 ЦК України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Вказаний договір позики укладений у формі електронного документу, що не суперечить вимогам Цивільного кодексу України та іншого законодавства. Договір позики був укладений на підставі заяви позичальника.

Позивач всі зобов`язання, які були покладені на нього згідно істотних умов договору виконав в повному обсязі, а саме видав кредит у розмірі, встановленому договором.

Згідно з п.4.4 Договору позики - за користування Кредитом Позичальник зобов`язаний сплачувати Кредитодавцю відповідну плату (проценти) в розмірі:

- процента(ів) річних з дня надання Кредиту по 16.06.2021 року;

474,5 процента(ів) річних, починаючи з календарного дня, наступного за днем припинення періоду дії процентної ставки, встановленої відповідно до ч.2 даного пункту Договору, до терміну остаточного повернення Кредиту, визначеного цим Договором.

Вказані зобов`язання щодо повернення суми позики та процентів відповідачем не виконані.

Інформаційною довідкою ТОВ «Платежі Онлайн» від 21.12.2023 № 51/12 підтверджується, що це Товариство як оператор послуг платіжної інфраструктури на сайті creditup.com.ua через платіжний сервіс «Platon» провело успішну транзакцію «виплата» з такими реквізитами: дата та час проведення транзакції: 2021-06-16 21:27:58; сума транзакції:13700,00 грн.; номер карти: НОМЕР_1 ; банк-емітент: PRIVAT BANK; номер транзакції: 32386-80764-98004; опис: Credit issuance; код авторизації: 713263 (а.с.33).

Відповідач належним чином не виконував свої зобов`язання за вищевказаним кредитним договором, внаслідок чого станом на 21.12.2023 року у відповідача перед ТОВ «Веллфін» виникла заборгованість за кредитом у розмірі 41100,00 грн, з яких: 13700,00 грн основний борг; 27400,00 грн. заборгованість по відсотках, що підтверджується розрахунком заборгованості, наданим ТОВ «Велфін» (а.с. 23-32).

Незважаючи на взяті на себе зобов`язання, відповідач борг не повернув, а тому товариство звернулось до суду за захистом свого порушеного права.

Станом на день подачі позову до суду відповідач борг не повернув.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму.

Частиною 6 ст. 11 Закону України «Про електронну комерцію» передбачено, що відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти електронний договір, про її прийняття (акцепт) може бути надана шляхом заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, що підписується в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону.

Згідно зі статтями 3, 12 Закону України «Про електронну комерцію» якщо відповідно до акта цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписаний сторонами, моментом його підписання є використання електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним цим Законом, тобто даними в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про електронну комерцію» одноразовий ідентифікатор - алфавітно-цифрова послідовність, що її отримує особа, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір шляхом реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб`єкта електронної комерції, що надав таку пропозицію. Одноразовий ідентифікатор може передаватися суб`єктом електронної комерції, що пропонує укласти договір, іншій стороні електронного правочину засобом зв`язку, вказаним під час реєстрації у його системі, та додається (приєднується) до електронного повідомлення від особи, яка прийняла пропозицію укласти договір.

Вбачається, що між позивачем та відповідачем укладено договір позики у формі електронного документу з електронними підписами сторін.

Щодо нарахування відсотків судом встановлено наступне.

Згідно Договору позики, на дату погашення кредиту - 16.09.2021 року, відповідач мала сплатити позивачеві 13 700,00 грн. - суму позики за договором (три календарних місяці) та згідно п.4.4 Договору проценти за користування позикою 474,5 % річних від суми в межах строку дії договору, що становить 16207,10 грн.

Суд, розглянувши справу в межах заявлених вимог та підстав, вважає що з ОСОБА_1 на користь позивача має бути стягнуто заборгованість за договором позики у розмірі 13 700,00 грн. та заборгованість за відсотками у розмірі 16207,20 грн., розмір яких прямо зазначений у договорі позики та графіку до нього, а всього 29907,10 грн. виходячи з того, що відповідно до положень ст.1048 ЦК України, ТОВ «Веллфін» має право стягнути заборгованість по нарахованим та несплаченим процентам за користування коштами у межах погодженого сторонами строку дії договору позики, тобто до 16.09.2021 року. Після закінчення строку його дії у позикодавця відсутні правові підстави нараховувати передбачені договором проценти.

Відповідно до ст.1046 ЦК України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або тож кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Згідно з ч.1ст.1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до частини першої статті 1048 та частини першої статті 1054 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми кредиту, розмір і порядок одержання яких встановлюються договором. Отже, припис абзацу 2 частини першої статті 1048 ЦК України про виплату процентів до дня повернення позики може бути застосований лише у межах погодженого сторонами строку кредитування.

Як роз`яснено в абз.1 п.36 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» №10 від 17.10.2014р., вимога пропорційності присудження судових витрат при частковому задоволенні позову (частина перша статті 88 ЦПК) застосовується незалежно від того, за якою ставкою сплачено судовий збір, (наприклад, його сплачено за мінімальною ставкою, визначеною Законом «Про судовий збір»). Проте, вирішуючи питання про розподіл судових витрат у справі, що складаються із суми судового збору, сплаченого позивачем при зверненні до суду, слід виходити з того, що позивач, за меншого обсягу позовних вимог мав би сплатити судовий збір, як юридична особа, в розмірі, не менше, ніж мінімальний для юридичних осіб - 2684 грн., які фактично й сплатив, тому він підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.1-18,76,77-81,95,141,178,228,229,235,241,244,245,258,259,263-265,268,354, ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ТОВ «Веллфін» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит- задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) (РНОКПП: НОМЕР_2 ) на користь ТОВ «Веллфін» (код ЄДРПОУ 39952398,юридична адреса :вул.Героїв Севастополя,48м.Київ, 03061, IBAN НОМЕР_3 в АТ«СЕНС-БАНК»,МФО 300346), заборгованість за договором про споживчий кредит № 1591641від 16.06.2021 року в розмірі 29907,10 (двадцять дев`ять тисяч дев`ятсот сім гривень) 10 коп., яка складається з:13700,00 грн. -основний борг, 16207,10 грн. - заборгованість по відсоткам.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) (РНОКПП: НОМЕР_2 ) на користь ТОВ «Веллфін» (код ЄДРПОУ 39952398,юридична адреса :вул.Героїв Севастополя,48м.Київ, 03061, IBAN НОМЕР_3 в АТ«СЕНС-БАНК»,МФО 300346), судові витрати в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії повного рішення суду.

Відомості про сторін у справі:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Веллфін», юридична адреса: вул. Героїв Севастополя, 48 м. Київ, 03061, код ЄДРПОУ 39952398;

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Таращанського районного суду Київської області Григорій ШАБРАЦЬКИЙ

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118282347
СудочинствоЦивільне
Сутьспоживчий кредит

Судовий реєстр по справі —379/15/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Шабрацький Г. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Шабрацький Г. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Шабрацький Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні