Ухвала
від 11.04.2024 по справі 389/4306/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.04.2024

Провадження №2/389/931/23

ЄУН 389/4306/23

Ухвала

11 квітня 2024 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Іванової В.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні залу суду в місті Знам`янка Кіровоградської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною представника ОСОБА_1 адвоката Павловської Яни Вадимівни до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Дніпровської районної державної адміністрації Дніпровського району в особі служби у справах дітей Дніпропетровської області про позбавлення батьківських прав,

встановив:

Представник ОСОБА_1 адвокат Павловська Я.В. звернулася до суду з позовною заявою, в якій просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Представником третьої особи подано клопотання, в якому він просив замінити їх, як неналежну третю особу на належну орган опіки та піклування виконавчого комітету Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, оскільки с.Балівка Дніпровського району Дніпропетровської області входить до складу Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

Представник позивача адвокат Павловська Я.В. у підготовче судове засідання не з`явилася, подала суду клопотання, в якому просила замінити неналежну третю особу на належну орган опіки та піклування виконавчого комітету Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, також залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування виконавчого комітету Знам`янської міської ради Кіровоградської області, оскільки відповідач зареєстрований в смт.Знам`янка Друга Кропивницького району кіровоградської області.

Відповідно до ст.189 ЦПК Українизавданнями підготовчого провадження, зокрема є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Згідно з п.п.4, 10 ч.2 ст.197 ЦПК Україниу підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, якщо це питання не було вирішено раніше, а також вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ст.55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Статтею 19 СК Українипередбачено, що при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Виходячи зі змісту ст.19 СК України, питання щодо позбавлення батьківських прав повинно розглядатися в досудовому порядку органом опіки та піклування з оформленням та видачею про це письмового висновку, а відповідно до ч.5 ст.19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків.

При цьому, надання висновку про доцільність (недоцільність) позбавлення батьківських прав, а також участь у судових процесах здійснює служба у справах дітей за місцем реєстрації матері або батька, стосовно яких вирішується питання про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ч.6 ст.56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

З огляду на викладене, у зв`язку з тим, що відповідно до розпорядження Кабінету Мінівстрів України від 12.06.2020 №709-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територіальних громад Дніпропетровської області» місце проживання ОСОБА_1 разом з дітьми с.Балівка Дніпровського району Дніпропетровської області, увійшло до складу Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, суд вважає за можливе замінити неналежну третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування Дніпровської районної державної адміністрації Дніпровського району в особі служби у справах дітей Дніпропетровської області, на належну службу у справах дітей Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

Крім того, враховуючи, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, особи можуть бути позбавлені батьківських прав виключно з підстав, передбачених ст.164 СК України.

Ключовим доказом у даній категорії справ є висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача.

Водночас, ненадання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав позбавляє суд можливості повно та всебічно з`ясувати всі обставини справи та ухвалити законне й обґрунтоване рішення.

З огляду на викладене та враховуючи, що зареєстроване місцепроживання відповідачає смт.Знам`янкаДруга Кропивницькогорайону Кіровоградськоїобласті,а наданнявисновку продоцільність (недоцільність)позбавлення батьківськихправ,а такожучасть усудових процесахздійснює службау справахдітей замісцем реєстраціїматері абобатька,стосовно якихвирішується питанняпро позбавленнябатьківських прав,тому суд вважає за необхідне клопотання представника позивача задовольнити та залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, службу усправах дітейвиконавчого комітетуЗнам`янської міськоїради Кіровоградськоїобласті (якорган опікита піклування) за місцем реєстрації батька дітей, стосовно якого вирішується питання про позбавлення батьківських прав.

Згідно з п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

У зв`язку зі заміною неналежної третьої особи та залученням до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, з метою реалізації учасниками справи прав, передбачених ст.192 ЦПК України, суд вважає за необхідне підготовче засідання у вказаній справі відкласти.

Керуючись ст.ст.53, 258-260 ЦПК України, суд,

постановив:

У справі за позовною заявою представника ОСОБА_1 адвоката Павловської Яни Вадимівни до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки та піклування Дніпровської районної державної адміністрації Дніпровського району в особі служби у справах дітей Дніпропетровської області про позбавлення батьківських прав, замінити неналежну третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування Дніпровської районної державної адміністрації Дніпровського району в особі служби у справах дітей Дніпропетровської області, на належну службу у справах дітей Слобожанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області (як орган опіки та піклування), місце знаходження: вул.Василя Сухомлинського,56-б, смт.Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області, 52005, код ЄДРПОУ 41511716.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, службу у справах дітей виконавчого комітетуЗнам`янської міськоїради Кіровоградськоїобласті (як орган опіки та піклування), місце знаходження: вул.Михайла Грушевського,19, м.Знам`янка Кропивницького району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 36812429.

Копії ухвали надіслати сторонам, копію позовної заяви разом з доданими до неї документами та копію ухвали про залучення та заміну третьої особи направити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Підготовче засідання у справі відкласти на 11 год 30 хв 14.05.2024.

Роз`яснити, що у відповідності до ст.ст.181, 192 ЦПК України третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у строк до 14.05.2024 має право подати пояснення щодо позову та щодо відзиву. Копії пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

У підготовче засідання викликати сторони та третіх осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області О.В. Савельєва

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118282442
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —389/4306/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні