Рішення
від 11.04.2024 по справі 552/2163/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/2163/24

Провадження № 2-о/552/158/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.04.2024 року Київський районний суд м. Полтава в складі:

Головуючого судді Турченко Т.В.

При секретарі Цимбалюк І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України,-

В С Т А Н О В И В:

10.04.2024 року до Київського районного суду м.Полтави звернулася ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, а саме факту смерті її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Білокуракине Луганської області, Україна у віці 72 роки.

В судове ОСОБА_1 не з`явилася, в заяві про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України просила суд розгляд справи проводити за її відсутності, заяву підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Заінтересована особа Київський районний відділ у місті Полтаві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) не направила свого представника, хоча про розгляд справи повідомлялись належним чином.

Суд вважає можливим слухати справу у відсутності осіб, що в судове засідання не з`явилися.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає необхідним заяву задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Білокуракине Луганської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю заявниці ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження заявниці серії НОМЕР_1 від 22.09.1977 року, актовий запис №9.

На час смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 місце її проживання було зареєстроване в АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що смт.БілокуракинеЛуганської області на даний час є тимчасово окупованою територією України, на якій органи державної влади України не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану», підставою для проведення державної реєстрації смерті є документ встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, - не пізніше п`яти днів. Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі: якщо заява надійшла після закінчення одного року з дня настання смерті; встановлення у судовому порядку факту смерті; звернення для реєстрації смерті особи, оголошеної судом померлою. У разі настання смерті в дорозі (у поїзді, на судні, в літаку тощо) державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі державної реєстрації актів цивільного стану. Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров`я, де настала смерть, та інших осіб.

Згідно зі ст.317ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно п. 8 ч. 1 ст.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Згідно зі ст. 18 ЦПК України,рішення провстановлення факту,що маєюридичне значення,яке набралозаконної сили,є обов`язковимдля органів,які реєструютьтакі фактиабо оформлюютьправа,що виникаютьу зв`язкуіз встановленимсудом фактом.В разівстановлення усудовому порядкуфакту реєстраціїакту громадянськогостану органдержавної реєстраціїактів громадянськогостану провадитьвідповідний записна підставі рішення суду.

Оскільки в матеріалах справи містяться належні та допустимі докази того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Білокуракине, Луганської області, Україна, суд вважає доведеним факт її смерті.

Керуючись ст.315-317 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Луганської області, Білокурський район, с.Коноплянівка, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у смт.Білокуракине, Луганської області, Україна у віці 72 років, та на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення підлягає до негайного виконання. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Повний текст рішення складено 11.04.2024 року.

Головуючий Т.В. Турченко

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118282807
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —552/2163/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні