Ухвала
від 10.04.2024 по справі 556/2056/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/2056/23

Номер провадження 1-во/556/8/23

У Х В А Л А

іменем України

про звільнення від відбування покарання за хворобою

10.04.2024 року смт. Володимирець

Володимирецький районний суд Рівненської області під головуванням судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Володимирець клопотання про звільнення від відбування покарання за хворобою засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця смт.Любешів, Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , до арешту не працювавшого, з повною загальною середньою освітою, не одруженого, раніше не судимого.

Засудженого 25.10.2022 вироком Камінь-Каширського районного суду Волинської області за ч.2 ст.121 КК України на строк до 8 років позбавлення волі. Відповідно до ст.96 КК України застосувати примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем відбування покарання.

Рішенням Міжрегіональної комісії Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції щодо визначення особам, засудженим до позбавлення волі виду установи виконання покарань, місця відбування покарання особам, засудженим до позбавлення волі на певний строк, довічного позбавлення волі, арешту та обмеження їх направлення і переведення для відбування покарання (протокол № 59/1.15 від 15.12.2022) визначено для відбування покарання виправну колонію середнього рівня безпеки для чоловіків, уперше засуджених до позбавлення волі.

В державну установу «Полицька виправна колонія (№76)» прибув 03.01.2023 із державної установи «Луцький слідчий ізолятор»,-

ВСТАНОВИВ:

Засуджений ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотаннями про звільнення від відбування покарання у зв`язку з хворобою, посилаючись нате, що останній захворів тяжкою хворобою, яка є підставою для звільнення від відбування покарання.

Прокурор проти задоволення клопотання не заперечував. Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

В судовому засіданні представник ДУ "Полицька ВК-76" ОСОБА_5 пояснив, що ОСОБА_4 за вироком суду відбував покарання у виправній установі, отримував лікування. Його хвороба прогресує, тому наявні підстави для звільнення ОСОБА_6 від подальшого відбування покарання. Оскільки в засудженого присутні психіатричні розлади, його поведінка підлягає корекції та лікарському нагляду.

Згідно з ч. 2 ст. 84 КК України особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування. При вирішенні цього питання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про звільнення від відбуття покарання засуджених, які захворіли на тяжку хворобу», вирішуючи питання про звільнення від подальшого відбуття покарання осіб, які захворіли на тяжку хворобу, крім осіб, які захворіли на хронічну душевну хворобу, суд має виходити не тільки з висновку лікарської комісії, а й враховувати тяжкість вчиненого злочину, поведінку засудженого під час відбуття покарання, ставлення до праці, ступінь його виправлення, чи не ухилявся він від призначеного лікування, а також інші обставини. При виникненні сумнівів щодо правильності висновку лікарської комісії суд вправі призначити судово-медичну експертизу.

Звільнення від відбуття покарання через хворобу з місць позбавлення волі може бути застосоване судом до тих засуджених, які захворіли під час відбуття покарання і ця хвороба перешкоджає відбувати покарання, а саме коли подальше утримання в місцях позбавлення волі загрожує їх життю, або може призвести до серйозного погіршення здоров`я чи інших тяжких наслідків. Це стосується і тих осіб, які захворіли до засудження, але підчас відбуття покарання їхня хвороба внаслідок прогресування набула характеру зазначеного в Переліку захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

Згідно висновку лікарсько-консультаційної комісії про медичний огляд засудженого, щодо наявності захворювання, визначеного Переліком захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання від 02.06.2023 року, засуджений ОСОБА_4 , хворіє на розлади особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку. Новоутвір правої тім`яної частки головного мозку. Вроджена компенсована гідроцефалія. Краніомегалія. Психоорганічний синдром з прогресуючим когнітивним дефіцитом.

Згідно п.6 п.п. 6 Переліку хвороб, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, зазначених в Додатку 13 Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров`я України від 15 серпня 2014 року №1348/5/572, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20 серпня 2014 року за №990/25767, наявне у засудженого ОСОБА_4 , захворювання є підставою для представлення засудженого до звільнення від подальшого відбування покарання.

Також згідно довідки від 07.03.2024 року виданої експертом Львівської Філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» підтверджується, що засуджений ОСОБА_4 , хворіє на органічний розлад особистості та поведінки з вираженим психоорганічним синдромом. Потребує застосування примусових заходів медичного характеру.

Таким чином, наявні у засудженого ОСОБА_4 , хвороби внаслідок прогресування набули характеру, зазначеного в переліку хвороб, які є підставою для звільнення засудженого від подальшого відбування покарання.

При вирішенні клопотання суд враховує характер захворювання, висновок лікарської комісії, який сумнівів не викликає, те, що від призначеного лікування засуджений не відмовлявся, стан його здоров`я погіршується, а також те, що ОСОБА_4 , засуджений за вчинення тяжкого злочину, за період відбування покарання до дисциплінарної відповідальності не притягувався, стягнень та заохочень не має.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що засудженого ОСОБА_4 , слід звільнити від подальшого відбування покарання у зв`язку з хворобою, оскільки тяжка хвороба перешкоджає подальшому відбуванню покарання.

За своїм психічним станом у період інкримінованих йому дій та у теперішній час ОСОБА_4 частково не може усвідомлювати свої дії та керувати ними та потребує примусових заходів медичного характеру, що підтверджується довідкою Львівської філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров"я України" від 07.03.2024 року.

Відповідно до п. 2) ч.1ст. 93 КК Українипримусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили злочин в стані обмеженої осудності.

Відповідно до ч. 1ст. 94 КК України, залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру: надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку; госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом; госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги з посиленим наглядом; госпіталізація до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом.

З вироку Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 25.10.2022 року вбачається, що ОСОБА_4 є обмежено осудним, і до нього застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної дпомоги в примусовому порядку.

З огляду на викладене, враховуючи стан здоров"я ОСОБА_4 та рекомендації судового експерта, суд вважає за необхідне продовжити дію примусових заходів медичного характеру і після звільнення засудженого з місць позбавлення волі.

На підставі викладеного, керуючись ст.84 КК України, ст.ст. 377, 395, 534, 537, 539 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання засудженого ОСОБА_4 про звільнення від відбування покарання у зв`язку з хворобою - задовольнити.

Звільнити засудженого ОСОБА_4 від подальшого відбування покарання у виді позбавлення волі у зв`язку з хворобою відповідно до положень ст. 84 КК України.

Застосувати до ОСОБА_4 , примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На ухвалу може бути подана апеляція до Рівненського апеляційного суду протягом семи діб з часу проголошення ухвали, а засудженим, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі протягом семи діб з часу отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283106
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від відбування покарання за хворобою засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця смт.Любешів, Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , до арешту не працювавшого, з повною загальною середньою освітою, не одруженого, раніше не судимого. Засудженого 25.10.2022 вироком Камінь-Каширського районного суду Волинської області за ч.2 ст.121 КК України на строк до 8 років позбавлення волі. Відповідно до ст.96 КК України застосувати примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку за місцем відбування покарання. Рішенням Міжрегіональної комісії Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції щодо визначення особам, засудженим до позбавлення волі виду установи виконання покарань, місця відбування покарання особам, засудженим до позбавлення волі на певний строк, довічного позбавлення волі, арешту та обмеження їх направлення і переведення для відбування покарання (протокол № 59/1.15 від 15.12.2022) визначено для відбування покарання виправну колонію середнього рівня безпеки для чоловіків, уперше засуджених до позбавлення волі. В державну установу «Полицька виправна колонія (№76)» прибув 03.01.2023 із державної установи «Луцький слідчий ізолятор

Судовий реєстр по справі —556/2056/23

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні