Рішення
від 03.04.2024 по справі 557/2298/23
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2-о/557/116/2023

Справа 557/2298/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року

Гощанський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Пацка Д.В.,

секретар судового засідання Довгалець Н.М.,

справа №557/2298/23

заявник: ОСОБА_1 ,

представник заявника: адвокат Андріюк С.М.,

заінтересована особа: Бабинська сільська рада Рівненської області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Гоща в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бабинська сільська рада Рівненської області, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся досуду ззаявою, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 загинув рідний брат заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Заявник вказує, що ОСОБА_2 не мав своєї сім`ї, а їх батьки померли раніше, а саме ще до повноліття покійного брата заявник був призначений його піклувальником, як дитини-сироти відповідно до розпорядження голови Гощанської РДА, де прізвища обох братів вказано « ОСОБА_3 ».

Заявник звернувся до нотаріальної контори із документами для прийняття спадщини після смерті брата, проте переоформити право власності на спадкове майно не являється можливим, оскільки між ними не прослідковується родинний зв`язок, розбіжність полягає в написанні прізвищ, а саме прізвище заявника у паспорті громадянина України вказано « ОСОБА_3 », а прізвище брата у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_1 , вказано як « ОСОБА_4 ».

Встановлення факту необхідне заявнику для повноцінної реалізації своїх спадкових прав.

08 січня 2024 року ухвалою суду відкрито провадження та призначено судовий розгляд в порядку окремого провадження.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювалися.

На адресу суду надійшла заява від представника заявника адвоката Андріюка С.М. про розгляд справи без його участі та без участі заявника на підставі наявних у справі письмових доказів, заяву підтримують в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про розгляд справи, направив на адресу суду заяву від 07.02.2024 про розгляд справи у відсутність представника сільської ради.

Дослідивши письмові пояснення заявника, свідків, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що у свідоцтві про народження заявника його повне ім`я значиться як: « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 », серії НОМЕР_2 , батьками вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Згідно копії свідоцтва про народження, встановлено, що ОСОБА_2 , який народивсь ІНФОРМАЦІЯ_2 , свідоцтво серії НОМЕР_3 , батьками вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , причина смерті вибухова травма, не сумісна з життям, що підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть № НОМЕР_4 від 31.08.2023.

Брат заявника ОСОБА_2 загинув під час виконання бойового завдання, при проходженні військової служби в лавах Збройних Сил України, про що свідчить сповіщення третього відділу ІНФОРМАЦІЯ_5 №01/3/3154 від 31.08.2023, видане на ім`я заявника (брата) ОСОБА_1 .

Встановлено, що заявник ОСОБА_1 до повноліття покійного брата був призначений піклувальником ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як дитини-сироти відповідно до розпорядження голови Гощанської РДА №89 від 11.02.2009, де прізвища обох братів вказано « ОСОБА_3 ».

Прижиттєві документи ОСОБА_2 , а саме наявна копія паспорта громадянина України № НОМЕР_5 виданого 20.05.2019 було видано на ім`я « ОСОБА_2 », проте згідно копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_6 заявник вказано як « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 », що не відповідає первинному документу, а саме свідоцтву про народження серії НОМЕР_2 .

Таким чином, через невірне написання прізвища заявника по справі у різних документах між заявником та його братом неможливо встановити родинний зв`язок.

Згідно із ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 частиною 1 статті 315 ЦПК України, передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно із п. 1 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від31.03.1995р.№ 5«Про судовупрактику просправи провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У відповідності із п. 7 Постанови ПленумуВСУ №5від 31.03.1995року «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Згідно із Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Тим самим факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає право на спадкування, що передбачено Цивільним кодексом України.

Відсутність документального підтвердження факту родинних відносин унеможливлює право заявника на оформлення спадщини та/або вирішення інших питань пов`язаних зі спадкуванням, а тому звернення до суду є правомірним. Як вважає суд, вирішити питання в іншому, крім судового, порядку не можливо.

Також суд враховує, що встановлення факту необхідне заявнику для повноцінної реалізації своїх спадкових прав, а також те, що встановлення даного юридичного факту в достатній мірі захистить інтереси заявника та відповідатиме завданням цивільного судочинства, визначеним уст. 2 ЦПК України.

Суд зауважує на тому, що доводи заявника знайшли своє підтвердження в ході розгляду справи.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд покладає такі на заявника, що відповідатиме вимогам ч. 7 ст. 294 ЦПК України, згідно якої при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Бабинська сільськарада Рівненськоїобласті,про встановленняфакту родиннихвідносин - задовольнити повністю.

Встановити фактродинних відносин,а самете,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , є рідними братами.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньодо Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 . РНКОПП: НОМЕР_7 .

Заінтересована особа: Бабинська сільська рада Рівненської області, місцезнаходження: 35431, Рівненська обл. с.Бабин, вул. Незалежності, 1. ЄДРПОУ: 40128400.

С у д д я Д.В. Пацко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283114
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —557/2298/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні