Рішення
від 04.04.2024 по справі 564/344/24
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/344/24

04 квітня 2024 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Цвіркуна О. С.

з участю секретаря Забейди А. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Костопіль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суд з позовною заявою до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, в якій просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовної заяви посилається на те, що вона є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно, однак, звернувшись до нотаріуса, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подачі заяви для прийняття спадщини, тому просить суд надати строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, звернулася до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася, скерувала на адресу судузаяву про розгляд справи у відсутності представник сільської ради.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку про задоволення позовних вимог.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 та після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.6)

Померла ОСОБА_2 була матір`ю позивачки, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (а.с.15-16).

Встановлено, що за життя ОСОБА_2 залишила заповіт посвідчений секретарем виконкому Малолюбашанської сільської ради Костопільського району Рівненської області, від 09.09.2005, зареєстрований в реєстрі за номером №60, відповідно до якого все майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і все те, на що вона матиме право зокрема житловий будинок з усіма господарськими будівлями заповіла ОСОБА_3 (а.с.46).

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 помер, що підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть №00043529212 від 09.02.2024 (а.с.47).

З довідки виданої виконавчим комітетом Малолюбашанської сільської ради Костопільського району Рівненської області №392/01 від 12.05.2021, встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент смерті постійно проживала та була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 одна (а.с.7).

Відповідно до ст.1261 ЦК України позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Згідно частини 1 статті 1269 ЦК України, частини 1 статті 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено, що позивачка ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Скоропад В.В. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак згідно постанови №27/03-31 нотаріусом відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті матері ОСОБА_2 у зв`язку з пропущенням строку для прийняття спадщини (а.с.8)

Згідно витягу із спадкового реєстру №75484286 від 18.01.2024 року, виданого приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Скоропад В.В. після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа за заявою позивачки ОСОБА_1 (а.с.41).

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, а також роз`яснив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, він має право звернутися до суду з позовом про додатковий строк для прийняття спадщини.

З пояснень зазначених позивачкою у позовній заяві, вбачається, що ОСОБА_1 пропустила строк звернення із заявою про прийняття спадщини в нотаріальну контору, оскільки постійно хворіла та перебувала на лікуванні, дану причину пропуску строку із зверненням з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори суд вважає поважною.

За таких обставин суд вважає, що є всі підстави для надання позивачу додаткового строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини та задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1233, 1270, 1272 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", ст. 81, 141, 247, 258, 264-265, 268, 273 ЦПК України,суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Надати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 ) додатковий строк тривалістю 3(три) місяці для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини починати рахувати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 .

Відповідач: Малолюбашанська сільська рада, ЄДРПОУ 04386226, 35009, Рівннська область, Рівненський район, с. Мала Любаша, вул. Соборна,10.

Текст рішення складено 11.04.2024 року.

СуддяО. С. Цвіркун

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283162
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —564/344/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні