Рішення
від 09.04.2024 по справі 641/3281/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/348/2024 Справа № 641/3281/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Харків

Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді - Чайка І.В.,

за участю секретаря Шумейко С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Комінтернівського районного суду м. Харкова в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу № 641/3281/23 за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка №19» Харківської міської ради , третя особа: Департамент охорони здоров`я Харківської міської ради про зобов`язання вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом , з урахуванням його уточнень , в якому просить: зобов`язати КПН «Міська поліклініка №19» ХМР укласти з позивачем декларацію про обрання лікаря з надання первинної медичної допомоги без присвоєння цифрового коду , за прізвищем, ім`ям , по батькові і серією та номером діючого паспорта; зобов`язати відповідача не вносити особисті дані позивача до електронної системи охорони здоров`я; зобов`язати відповідача застосувати для обробки персональних даних позивача альтернативну (не електронну) форму ведення обліку.

В обґрунтуванняпозову зазначив,що позивач є православним християнином і його релігійні переконання не дозволяють отримувати , використовувати унікальні номери , які підмінюють його прізвище , ім`я та по батькові. Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 17 лютого 2004 року скасував свій РНОКПП .У січні 2023 року позивач звернувся до відповідача задля отримання медичної допомоги від відповідного сімейного лікаря. Правники поліклініки відмовили позивачу у наданні медичної допомоги з огляду на те, що позивач не може укласти декларацію про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги з жодним лікарем , оскільки не має РНОКПП , ні номеру телефону , та без укладання такої декларації лікар не може надати позивачу медичної допомоги. 27.01.2023 року позивач звернувся до начальника департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації та головного лікаря КНП «Міська поліклініка №19».Полікліника підпорядкована Департаменту охорони здоров`я ХМР ,який в свою чергу перенаправив заяву позивача на адресу відповідача, тим самим проігнорував заяву позивача. Листом відповідача позивачу було відмовлено в укладанні декларації з лікарем посилаючись на наказ МОЗ України від 19.03.2018 року за №503., тим самим на думку позивача порушило його конституційні права, право на отримання первинної медичної допомоги та свободу віросповідання.

Ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова від 12 червня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

07 липня 2023 року відповідачем подано відзив на позовну заяву в якому зазначено, що позивачем не надано доказів звернення до КНП «МП №19» , відсутні докази відмови в укладанні декларації про обрання лікаря з надання первинної медичної допомоги , оскільки зі змісту заяви , складеної відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» , не вбачається вимог щодо укладання декларації про обрання лікаря з надання первинної медичної допомоги. Позивач зазначає, що відмову в укладанні декларації з лікарем вбачає з аналізу відповіді на заяву складену відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» . Позивачу КПП «МП №19» листом було роз`яснено , щодо норм чинного законодавства та можливості отримання декларації про обрання лікаря з надання первинної медичної допомоги без ідентифікаційного коду та номеру телефона . У відповіді відсутня відмова в укладанні декларації про обрання лікаря . Тобто , порушення прав позивача на свободу віросповідання та отримання медичної допомоги не було. Позивачем не було зроблено жодних активних вольових дій з метою користуванням правами на отримання медичної допомоги , зокрема , не укладалась декларація про обрання лікаря. Розгляд питання про реєстрацію чи відмову у реєстрації пацієнта в Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров`я приймає безпосередньо Національна служба здоров`я України та відсутня фактична відмова в укладанні декларації , а тому позовні вимоги ОСОБА_1 є безпідставними .

28 серпня 2023 року ухвалою суду клопотання представника відповідача про проведення судового засідання у режимі відеоконференції задоволено .

Представник позивача в режимі відеоконференції в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала та пояснила , що позивач звертався до поліклініки в порядку ЗУ «Про звернення громадян» з заявою щодо укладання декларації з лікарем , і йому були надані роз`яснення . При подані до суду позовної заяви та при розгляді справи позивач та його представник не надали до суду докази звернення до КНП «Міська поліклініка №19» ХМР , щодо укладання декларації з лікарем та відповідної відмови поліклініки. Належним відповідачем у справі є Департамент охорони здоров`я.

Суд, вислухавши вступне слово учасників справи , дослідивши письмові матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлено , що рішенням Київського районного суду м. Харкові від 17 лютого 2004 року зобов`язано ДПІ Київського району м. Харкова виконати у відношенні ОСОБА_1 вимоги ч. 2 ст. 1 ЗУ «Про державний реєстр фізичних осіб платників податків та інших обов`язкових платежів» зі змінами внесеними від 16.07.1999 року , застосувати у відношенні ОСОБА_1 раніше встановлену форму обліку з відміткою в паспорті наявність у нього права здійснювати платежі без ідентифікаційного коду. Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про державний реєстр фізичних осіб- платників податків….» анульовано інформацію про ОСОБА_1 .

Ухвалою апеляційного суду Харківської області від 02 червня 2004 року рішення Київського районного суду м. Харкова від 17 лютого 2004 року залишено без змін.

27 січня 2023 року позивачем до головного лікаря КНП «Міська поліклініка №19» ХМР подано заяву в порядку ЗУ «Про звернення громадян» про надання інформації , щодо надання медичної допомоги без наявності ідентифікаційного коду та номера телефону.

Згідно листа від 31.01.2023 року КНП « Міська поліклініка №19» ХМР , позивачу ОСОБА_1 роз`яснені умови укладання декларації з сімейним лікарем.

Відповідно доп.2розділу IІнаказу МОЗУкраїни від19.03.2018року №503«Про затвердженняПорядку виборулікаря,який надаєпервинну допомогу,та формидекларації провибір лікаря,який надаєпервинну медичнудопомогу», пацієнт (його законний представник) має право самостійно (без погодження з надавачем первинної медичної допомоги) обрати лікаря, який надає ПМД, за умови, якщо кількість пацієнтів, які вже обрали такого лікаря відповідно до цього Порядку, не перевищує оптимальний обсяг практики ПМД, встановлений Порядком надання первинної медичної допомоги, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 березня 2018 року № 504, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 року за № 348/31800 (далі - Порядок надання ПМД).

Відповідно до п.п.1,2 розділу IІІ наказу МОЗ України від 19.03.2018 року № 503 « «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» пацієнт (його законний представник) подає Декларацію шляхом безпосереднього звернення до надавача первинної медичної допомоги.

2. Подання Декларації здійснюється в такому порядку:

1) пацієнт (його законний представник) надає уповноваженій особі або безпосередньо обраному лікарю, який надає ПМД: документ, що засвідчує реєстрацію пацієнта в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків за наявності (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), та один з таких документів, що посвідчують особу:паспорт громадянина України;тимчасове посвідчення громадянина України;свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, легалізований у встановленому законодавством порядку;посвідка на постійне проживання в Україні;посвідчення біженця;посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;2) законний представник пацієнта додатково подає документи, що посвідчують його особу та повноваження законного представника відповідно до законодавства України;3) на підставі документів та інформації, наданих пацієнтом (його законним представником), уповноважена особа або лікар, який надає ПМД, здійснює пошук запису про пацієнта в Реєстрі пацієнтів центральної бази даних системи.

Як вбачається з матеріалів справи, 27.01.2023 року позивач звертався до начальника Департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації та головного лікаря КНП «Міська поліклініка №19» за заявою в порядку ЗУ «Про звернення громадян», щодо надання інформації про укладання декларації з сімейним лікарем.

Позивачем до суду не надано доказів про відмову працівниками КНП «Міська поліклініка №19» медичної допомоги , і взагалі звернення позивача до поліклініки для отримання медичної допомоги та в поданні укладання декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Матеріали справи містять тільки заяву позивача до відповідачів в порядку ЗУ «Про звернення громадян», а тому не можуть бути доказами порушення відповідачами його прав на охорону здоров`я, вільний вибір лікаря та укладення декларації не знайшли свого підтвердження в ході розгляду справи, тому задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4,5,13,76-83,141,265 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

В задоволені позовних вимог ОСОБА_1 доКомунального некомерційного підприємства «Міськаполіклініка №19»Харківської міськоїради ,третя особа: Департамент охорони здоров`я Харківськоїміської ради про зобов`язаннявчинення дій відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, а якщо апеляційну скаргу подано - після закінчення апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення, а у разі його ухвалення за відсутності учасників справи- в той же строк з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Сторони по справі :

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП відсутній , АДРЕСА_1 .

Відповідач Комунальне некомерційнепідприємство «Міськаполіклініка 19»Харківської міськоїради , адреса : м. Харків, пр-т Героїв Сталінграда 23-А , ЄДРПОУ 23333767.

Третя особа: Департамент охорони здоров`я Харківської міської ради ,адреса: м. Харків, вул. сумська, 64, код ЄДРПОУ -02012303.

Повний текст судового рішення складено 11 квітня 2024 року

Суддя: І. В. Чайка

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283517
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинення дій

Судовий реєстр по справі —641/3281/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Чайка І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні