Ухвала
від 11.04.2024 по справі 641/1046/24
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження № 1-кп/641/465/2024 Справа № 641/1046/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5

при розгляді в підготовчому судовому засіданні в м. Харкові обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023096010000093 від 04.02.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч.2 ст.190 КК України, розглянув клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту обвинуваченому ОСОБА_5

в с т а н о в и в :

В провадженні Комінтернівського районного суду м.Харкова перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023096010000093 від 04.02.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч.2 ст.190 КК України .

Ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова від 26.12.2023 обвинуваченому ОСОБА_5 обрано запобіжний захід вигляді цілодобового домашнього арешту.

Ухвалою Комінтернівського районного суду м. Харкова від 22.02.2024 обвинуваченому ОСОБА_5 зміно запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на нічний домашній арешт.

В підготовчому судовому засіданні прокурор заявила клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. При цьому прокурор посилалася на наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 3, 5 ч. 1ст. 177 КПК Українита відсутність даних про їх зменшення або зникнення за час, що минув з моменту зміни та подальшого продовження відносно обвинуваченого запобіжного заходу.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_4 проти клопотання прокурора заперечував, клопотав про обрання запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Обвинувачений підтримав думку свого захисника.

Вислухавши думку учасників суд приходить до наступного.

За змістомст.181 КПК Українидомашній арешт полягає в забороні обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Згідно зі змістом ст.ст. 131-132 КПК України, запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду. Згідно зіст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків.

Згідно з вимогамист. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі. Ухвала про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту передається для виконання органу внутрішніх справ за місцем проживання обвинуваченого.

У відповідності до ч.6ст.181 КПК Українистрок дії ухвали про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу.

Частиною 5ст.194 КПК Українипередбачено можливість покладення на обвинуваченого додаткових обов`язків під час застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Відповідно до ч.7ст.194 КПК Українитакі обов`язки можуть бути покладені на обвинуваченого на строк не більше двох місяців, який також може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199 КПК України.

Вирішуючи питання про продовження строків домашнього арешту, суд оцінює в сукупності всі обставини, у тому числі тяжкість кримінального правопорушення,, суспільну небезпечність кримінального правопорушення, які інкримінується обвинуваченому, дані про особу обвинуваченого.

З урахуванням встановлених при обранні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту ризиків, передбачених п.п.1, 3 ч.1ст.177 КПК України, на які посилається прокурор в обґрунтування клопотання про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно обвинуваченого., тяжкості обвинувачення у сукупності з даними про особу обвинуваченого, а також його позицію, зважаючи на тяжкість покарання, яке загрожує обвинуваченому у разі визнання його винуватим, а також тієї обставини, що свідки та потерпілий по даному кримінальному провадженню не допитані, розпочато лише підготовче судове засідання, суд погоджується з доводами прокурора, що зазначені ризики продовжують існувати.

Враховуючи викладене, суд вважає наявними підстави для продовження дії запобіжного заходу обвинуваченому у вигляді домашнього арешту, який полягає в забороні у певний час доби без дозволу суду залишати житло з покладенням обов`язків, передбаченихст.194 КПК України.

Вищевказані обставини свідчать про неможливість запобігання встановленим ризикам шляхом застосування до обвинуваченого більш м`якого запобіжного заходу, ніж домашній арешт, тому є всі підстави вважати, що ця міра запобіжного заходу зможе забезпечити належну процесуальну поведінку обвинуваченого

Керуючись ст. ст.177,181,194,331 КПК України, суд,-

ухвалив:

Клопотання прокуроразадовольнити.

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину України, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби з 22.00 год. по 06.00 год. наступного дня строком на 2 місяці, тобто до 11 червня 2024 року.

Покласти на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

-заборонити покидатижитло замісцем мешкання,за адресою: АДРЕСА_1 ,з 22-00год.до 06-00год наступногодня, за виключенням можливості залишати місце проживання на час оголошення повітряної тривоги.

- не відлучатись із населеного пункту, в якому він проживає чи перебуває без дозволу суду;

- прибувати за кожною окремою вимогою суду у встановлений у вимозі час;

-повідомляти суд про зміну свого місця проживання;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Термін дії обов`язків визначити до 11 червня 2024 року .

Ухвалу щодо продовженнястроку домашньогоарешту направитидля виконанняоргану внутрішніхсправ замісцем проживання обвинуваченого. Про виконання ухвали повідомити суд..

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283534
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту обвинуваченому ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —641/1046/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Курганникова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні