Ухвала
від 10.04.2024 по справі 716/466/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №716/466/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2024 року місто Заставна

Заставнівський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Вайновської О.Є.,

секретаря судового засідання Бортніка А.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Роскрут Вікторія Вікторівна, до Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права на земельну частку (пай),

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Заставнівського районного суду Чернівецької області на стадії підготовчого провадження перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права на земельну частку (пай) площею 1,81 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позов обґрунтовано тим, що документи, підтверджуючи таке право у спадкодавця відсутні, а отже реалізувати спадкові права в позасудовому порядку неможливо.

10.04.2024 року від представника позивача адвоката Роскрут В.В. надійшло клопотання про витребування із спадкового реєстру витягів щодо спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , наявності заповітів та виданих свідоцтв про право на спадщину.

Розглядаючи клопотання представника позивача про витребування доказів, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, завданнями підготовчогопровадження є,зокрема,остаточне визначенняпредмета спорута характеруспірних правовідносин,позовних вимогта складуучасників судовогопроцесу; визначенняобставин справи,які підлягаютьвстановленню,та зібраннявідповідних доказів; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

За змістом ст.ст.76, 81, 83, 84 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги та заперечення учасників справи, та які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Сторони подають докази у справі безпосередньо до суду позивачем разом з позовною заявою, відповідачем з поданням відзиву. У разі неможливості самостійно надати докази, учасник справи вправі подати клопотання про витребування доказів.

В позовній заяві позивач ОСОБА_1 зазначає, що він є єдиним спадкоємцем майна ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , за законом, є таким що прийняв спадщину, інші спадкоємці відсутні.

Вказані обставини підлягають встановленню під час розгляду справи для визначення кола учасників справи, правильного вирішення справи.

Отже, під час розгляду справи є необхідність у дослідженні інформації про наявність спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , заповітів ОСОБА_2 , виданих нотаріусом свідоцтв про право на спадщину.

Дані спадкової справи, отримані нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії, відповідно до ст.8 ЗУ «Про нотаріат» становлять нотаріальну таємницю, яку нотаріус зобов`язаний зберігати.

Таким чином, з урахуванням неможливості самостійно подати доказ, про витребування якого клопоче позивач, а також його значення для вирішення справи, клопотання позивача про витребування доказів слід задовольнити та витребувати від приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької області Бурдейної Г.П. інформацію зі Спадкового реєстру спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину, заповіти спадкові договори після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.76, 81, 83, 84, 189, 197-198, 258-261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Чернівецького районного нотаріального округу Чернівецької областіБурдейної Г.П. інформаційні довідки зі Спадкового реєстру про заведені спадкові справи, видані свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також про наявність заповітів, спадкових договорів ОСОБА_2 , 1949 року народження, жителя села Брідок Чернівецького району Чернівецької області.

Витребувані відомості надати суду у строк до15.05.2024 року.

Копію ухвали направити сторонам для відома, приватному нотаріусу для виконання.

Підготовче судове засідання по цивільній справі відкласти на11:30 годину 15.05.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.Є. Вайновська

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118284151
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —716/466/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні