Ухвала
від 13.01.2023 по справі 752/13094/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/13094/22

Провадження № 1-кс/752/503/23

У Х В А Л А

13.01.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши клопотання прокурора Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії покладених обов`язків на підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.255, ч.4 ст.28, ч.2 ст.203-2 КК України, ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №12022100000000468 від 06.07.2022 р.,

в с т а н о в и в:

прокурор Київської міської прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про продовження дії покладених обов`язків відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.255, ч.2ст.203-2 КК України, ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12022100000000468 від 06.07.2022 р., посилаючись на обґрунтованість підозри, наявність ризиків, неможливість завершення досудового розслідування до закінчення строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного, просив продовжити їх дію.

Прокурор в ході розгляду клопотання підтримав його, просив задовольнити, з викладених в ньому підстав.

Захисник заперечував проти задоволення клопотання, просилаючись на відсутність доказів, що підтверджують існування ризиків, а також зазначив про належну процесуальну поведінку його підзахисного та зменшення ступеня ризиків.

Підозрюваний підтримав свого захисника.

Вислухавши сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлнням Головного управління Національної поліції у м.Києві здійснюється досудовим розслідування у кримінальному провадженні № 12022100000000468 від 06.07.2022 р.

16.11.2022 р. ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.255, ч.4 ст.28, ч.2 ст.203-2 КК України.

18.11.2022 р. на підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду м.Києва відносно підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у виді особистого зобов`язання та покладено обов`язки, передбачені п.п.1, 2, 3, 4 ч.5 ст.194 КПК України.

06.01.2023 р. постановою заступника керівника Київської міської прокуратури продовжено строк досудового розслідування до трьої місяців.

Прокурор звернувся з клопотанням про продовження дії покладених на підозрюваного обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, можуть бути покладені на підозрюваного на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовженим за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому ст. 199 КПК України.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

В силу положень ст.178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: 1) вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується; 3) вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; 4) міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; 5) наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; 6) репутацію підозрюваного, обвинуваченого; 7) майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; 8) наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; 9) дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; 10) наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; 11) розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

Згідно з положенням ст. 5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практики Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

В кожному випадку, як підкреслює Європейський суд з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливості запобігання їм і застосування більш м`яких запобіжних заходів, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особистості підозрюваного (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки підозрюваного під час розслідування кримінального правопорушення (наявність або відсутність спроб ухилятися від органів влади) поведінки підозрюваного під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Під час розгляду клопотання встановлено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.255, ч.4 ст.28, ч.2 ст.203-2 КК України, що підтверджується письмовими доказами, долученими до клопотання, і даним обставинам надавалась оцінка при застосуванні запобіжного заходу.

Слідчий суддя не надає оцінку належності і допустимості доказів, долучених до матеріалів клопотання на підтвердження вини особи, оскільки зазначені обставини підлягають встановленню в ході судового розгляду кримінального провадження, а лише оцінює в даному випадку їх достатність для підтвердження того, що підозрюваний може бути причетний до вчинення злочину і його подальше переслідування та проведення досудового розслідування є виправданим.

При вирішенні клопотання щодо наявності підстав для продовження покладених на підозрюваного обов`язків крім наявності обгрунтованої підозри у вчиненні останнім кримінального правопорушення, слідчий суддя приймає до уваги обставини, що характеризують особу підозрюваного, який має постійне місце проживання, міцні соціальні зв`язки, на утриманні знаходиться неповнолітня дитина, офіційних доходів не має, раніше не судимий.

Також слідчий суддя приймає до уваги тяжкість покарання, яке загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим у вчиненні злочину, який відповідно до ст.12 КК України є особливо тяжким злочином.

Звертаючись до суду як на підставу для продовження покладених обов`язків прокурор посилається на існування ризиків, передбачених ст.177 КПК України, які існували на момент застосування даного виду запобіжного заходу, і не зменшились на час розгляду клопотання, а саме: можливість переховування від органів досудового розслідування, незаконний вплив на свідків, знищення або спотворення доказів, що не були вилучені, перешкоджання кримінальному провадженню у інший спосіб.

Наявність зазначених ризиків знайшло свого підтвердження в ході розгляду клопотання та не спростовано стороною захисту.

Враховуючи встановлені в ході клопотання обставини, зважаючи на існування обгрунтованої підозри, наявність ризиків у данному кримінальному провадженні, беручи до уваги дані про особу підозрюваного, а також необхідність проведення ряду слідчих і процесуальних дій, які не можливо завершити до закінчення дії раніше обраного запобіжного заходу, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для продовження покладених на підозрюваного обов`язків, передбачених п.п.1, 2, 3, 4 ч.5 ст.194 КПК України, які зможуть забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного в ході досудового розслідування.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 32, 110, 131, 132, 176-178, 181, 182, 183, 193-196, 199, 369-372 КПК України,

у х в а л и в:

клопотання прокурора Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії покладених обов`язків на підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.255, ч.4 ст.28, ч.2 ст.203-2 КК України, ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №12022100000000468 від 06.07.2022 р. задовольнити.

Продовжити строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язків, передбачених п.п. 1, 2, 3, 4 ч.5 ст.194 КПК України, зобов`язавши:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду за першою вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання,

- не залишати межі м.Києва та Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду,

- утриматись від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у даному кримінальному провадженні щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі невиконання покладених обов`язків до нього можуть бути застосовані більш жорсткі запобіжні заходи і накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Визначити строк дії обов`язків в межах строку досудового розслідування до 16.02.2023 р.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого у даному кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118284341
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку дії покладених обов`язків на підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.255, ч.4 ст.28, ч.2 ст.203-2 КК України, ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №12022100000000468 від 06.07.2022 р

Судовий реєстр по справі —752/13094/22

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 24.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні