Постанова
від 10.04.2024 по справі 725/9247/23
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року місто Чернівці справа №725/9247/23

провадження №22-ц/822/297/24

Чернівецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючогоВисочанської Н.К.,

суддів: Лисака І.Н., Литвинюк І.М.

секретар Тодоряк Г.Д.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідачі Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на рішення Першотравневого районного суду м.Чернівців від 22 січня 2024 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про стягнення суми недоотриманої пенсії спадкодавця, головуючий в суді першої інстанції суддя Нестеренко Є.В.,

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про стягнення суми недоотриманої пенсії спадкодавця.

Посилався на те, що він є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті батька відкрилась спадщина на належне йому майно.

Вказує, що рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду 14 березня 2022 року у справі №600/7176/21-а, визнано протиправним обмеження Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перерахованої за період з 05 березня по 31 грудня 2019 року пенсії в розмірі лише 75% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року, зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перерахувати та виплатити ОСОБА_2 з 05 березня 2019 року по 31 грудня 2019 року пенсію з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року, а також стягнуто на користь ОСОБА_2 судовий збір у сумі 908,00 гривень. Виконавчий лист по адміністративній справі №600/7176/21-а виданий 03 травня 2022 року.

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду у справі №600/3256/21-а від 22 вересня 2021 року, визнати протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у проведенні ОСОБА_2 перерахунку пенсії з 05 березня 2019 року на підставі довідки Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області від 23 червня 2021 року №14/106/А про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсії, зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області провести ОСОБА_2 перерахунок пенсії з 05 березня 2019 року на підставі довідки Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області від 23 червня 2021 року №14/106/А про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсії, та провести ОСОБА_2 виплату пенсії із врахуванням раніше проведених виплат. Виконавчий лист по адміністративній справі №600/3256/21-а 09 листопада 2021 року.

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №72697871 від 02 червня 2023 року, приватним нотаріусом Новосельською І.Л. здійснено реєстрацію спадкової справи №70737972. Згідно довідки нотаріуса Новосельської І.Л. №147/02-14-30/2023 та згідно матеріалів спадкової справи єдиним спадкоємцем за законом який прийняв спадщину є син померлого - ОСОБА_1 . Успадковується тільки недоотримана пенсія спадкодавця.

Вказує, що він звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті батька. Однак, свідоцтво про право на спадщину на недоотриману пенсію нотаріус не видав. Згідно Постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надана відповідь про відсутність недоотриманої пенсії, яка є необхідною для вчинення нотаріальної дії, і що вчинення такої нотаріальної дії без таких документів суперечить законодавству України.

Згідно відповіді ГУ ПФУ в Чернівецькій області недоотримана сума пенсії ОСОБА_2 , складає 94393,40 гривень. Сума пенсії донарахована на виконання вказаних вище судових рішень Чернівецького окружного адміністративного суду.

Зазначає, що сума пенсії в цифрах донарахована, але вказаної суми на окремому рахунку немає.

Просив визнати за нимправо власності впорядку спадкування на суму недоотриманої пенсії, яка належала спадкодавцю ОСОБА_2 , який помер, але не була одержана ним за життя, в розмірі 94393,40 гривень, набуті в порядку спадкування.

Також просив стягнути судові витрати.

Короткий зміст рішень суду першої інстанції

Рішенням Першотравневого районного суду м.Чернівців від 22 січня 2024 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено в повному обсязі.

Визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності за законом на грошові кошти недоотриманої пенсії в сумі94393 гривень 40 копійокв порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що нараховані за період з 05 березня 2019 року по 30 листопада 2021 року на виконання рішення Чернівецького окружного адміністративного суду у справі № 600/3256/21-а від 22 вересня 2021 року.

Стягнуто з Головного управління Пенсійного Фонду України у Чернівецькій області на користь ОСОБА_1 грошові кошти в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у вигляді недоотриманої ним за життя доплати пенсії з урахуванням її розміру, встановленим рішеннямЧернівецького окружного адміністративного суду у справі № 600/3256/21-а від 22 вересня 2021 рокуна суму у розмірі 94393 гривень 40 копійокза період з 05 березня 2019 року по 30 листопада 2021 року.

Стягнуто з Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на користь ОСОБА_1 судові витрати, а саме: судовий збір у розмірі 1073 грн. 60 коп.

Короткий зміст та узагальнені доводи апеляційної скарги на рішення суду

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області подало апеляційну скаргу, посилаючись на порушення судом норм матеріального права в частині неправильного з`ясування обставин, що мають значення для справи, просило рішення скасувати та ухвалити нове рішення про відмову в позові.

В апеляційній скарзі вказує, що перевіркою матеріалів архівної пенсійної справи ОСОБА_2 який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено, що за життя він отримував пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», та був забезпечений пенсією по 31 грудня 2022 року. Недоотриманих сум пенсії немає.

За життя ОСОБА_2 проведено перерахунок пенсії на виконання рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 22 вересня 2021 року по справі №600/3256/21-а.

Суми пенсії, донараховані на виконання судових рішень, що виплачуються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті Пенсійному фонду України на цю мету, обліковуються в автоматизованих системах обробки пенсійної документації (електронних пенсійних справах) та на їх підставі в автоматизованій базі даних у підсистемі Реєстр судових рішень Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України. Інформацію щодо наявності сум боргу за рішенням суду зареєстровано у Реєстрі судових рішень.

У зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Головним управлінням до зазначеного вище Реєстру внесено відповідну інформацію.

У випадку смерті стягувача щодо недоодержаних сум на виконання рішення суду до Реєстру вноситься інформація про особу, яка має право на отримання недоодержаної пенсії у зв`язку зі смертю стягувача (прізвище, ім`я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків) та документи, що дають право на одержання недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю стягувача.

Кодексом адміністративного судочинства України (далі КАС України) передбачено, що постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Судові рішення виконуються органами Пенсійного фонду України в межах своїх зобов`язань.

Відповідно до ч.1 ст. 61 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб" (№2262-XII), суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім`ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки і дружина (чоловік), а також члени сім`ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника.

Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Таким чином існує певна суперечність між статтею 1227 ЦК України та ст.61 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб" в частині включення в спадщину сум пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб" і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю.

За положеннями статті 52 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Звертаємо увагу суду апеляційної інстанції на те, що за життя ОСОБА_2 отримував пенсію за вислугу років за Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб", і тому всі правовідносини, в т.ч. і щодо виплати неодержаної у зв`язку зі смертю пенсії, регулюються саме даним Законом, а не Законами України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення осіб".

За таких обставин вважаємо, що чинним законодавством (ст.61 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб") передбачений інший спосіб отримання суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю.

Враховуючи зазначене, вважаємо безпідставними та такими що суперечать чинному законодавству вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності у порядку спадкування на грошові кошти у розмірі 94 393,40 грн. невиплаченої пенсії ОСОБА_2 та стягнення їх на користь позивача з Головного управління.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи

Відзиву на апеляційну скаргу до суду не надходило.

Мотивувальна частина

Позиція апеляційного суду

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, заслухавши пояснення учасників справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення.

Фактичні обставини справи, встановлені судами

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець, м. Бібрка, Львівської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується паспортними даними (а.с.8).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 від 01 липня 1980 року батьками дитини зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (а.с.7).

Згідно рішення Чернівецького окружного адміністративного суду 14 березня 2022 року у справі №600/7176/21-а, за позовом ОСОБА_2 до ГУ ПФУ в Чернівецькій області, визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, які полягали у зменшенні розміру пенсії ОСОБА_2 за рахунок виплати з 05 березня по 31 грудня 2019 року лише 75% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року, зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перерахувати та виплатити ОСОБА_2 з 05 березня 2019 року по 31 грудня 2019 року пенсію з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 01 березня 2018 року, а також стягнуто на користь ОСОБА_2 судовий збір у сумі 908,00 гривень (а.с.14).

03 травня 2022 року Чернівецьким окружним адміністративним судом видано Виконавчий лист по адміністративній справі 600/7176/21-а (а.с.15).

Згідно рішення Чернівецького окружного адміністративного суду у справі №600/3256/21-а від 22 вересня 2021 року, за позовом ОСОБА_2 до ГУ ПФУ в Чернівецькій області, визнано протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у проведенні ОСОБА_2 перерахунку пенсії з 05 березня 2019 року на підставі довідки Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області від 23 червня 2021 року № 14/106/А про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсії, зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області провести ОСОБА_2 перерахунок пенсії з 05 березня 2019 року на підставі довідки Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області від 23 червня 2021 року № 14/106/А про розмір грошового забезпечення, що враховується для перерахунку пенсії, та провести ОСОБА_2 виплату пенсії із врахуванням раніше проведених виплат (а.с.16).

09 листопада 2021 року Чернівецьким окружним адміністративним судом видано Виконавчий лист по адміністративній справі 600/3256/21-а (а.с.17).

Згідно свідоцтва про смерть від 22 грудня 2022 року, актовий запис №2965 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 71-го року (а.с.6).

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №72697871 від 02 червня 2023 року, приватним нотаріусом Новосельською І.Л. здійснено реєстрацію спадкової справи №70737972 після смерті ОСОБА_2 (а.с.9).

Згідно довідки нотаріуса Новосельської І.Л. №147/02-14-30/2023 єдиним спадкоємцем за законом який прийняв спадщину є син померлого - ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно відповіді ГУ ПФУ в Чернівецькій області від 01 вересня 2023 року недоотримана сума пенсії ОСОБА_2 , складає 94393,40 гривень. Сума пенсії, донарахована на виконання рішення Чернівецького окружного адміністративного суду (а.с.13).

Згідно постановиприватного нотаріусаНовосельської І.Л.від 16жовтня 2023року ОСОБА_1 відмовлено увчиненні нотаріальноїдії,видачі свідоцтвапро правона спадщинуза закономна сумупенсії,оскільки Головнимуправлінням Пенсійногофонду Українив Чернівецькійобласті наданавідповідь провідсутність недоотриманоїпенсії,яка єнеобхідною длявчинення нотаріальноїдії,і щовчинення такоїнотаріальної діїбез такихдокументів суперечить законодавству України (а.с.11-12).

Мотиви, з яких виходив апеляційний суд та застосовані норми права переглядаючи рішення суду

Відповідно до частин першої, другої та п`ятоїстатті 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що ОСОБА_2 за життя було здійснено перерахунок пенсії на підставі рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 22 вересня 2021 року перерахованої за період з05 березня 2019 року по 30 листопада 2021 рокуне була виплачена та становить 94393 грн. 40 коп., а тому спадкоємець ОСОБА_1 відповідно до положеньстатті 1227 ЦК Українимає право на отримання в порядку спадкування за законом грошові кошти невиплаченої пенсії спадкодавця ОСОБА_2 .

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду, виходячи з наступного.

Статтею 2 ЦПК Українипередбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав і інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з частиною 1статті 4 ЦПК України, частиною 1статті 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання в порядку встановленомуЦПК України.

Статтею 41 Конституції України закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм правом та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно із ч.1ст.316 ЦК Українипередбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно дост.328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно достатті 1216 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

Згідно зістаттею 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною першоюстатті 1220 ЦК Українипередбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до преамбулиЗакону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»цей Закон визначає умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України, та деяких інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом. Закон має на меті реалізацію особами, які мають право на пенсію за цим Законом, свого конституційного права на державне пенсійне забезпечення у випадках, передбаченихКонституцією Українита цим Законом, і спрямований на встановлення єдності умов та норм пенсійного забезпечення зазначеної категорії громадян України.

Частиною 1статті 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»визначено, що особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи, які мають право на пенсію за цим Законом при наявності встановленої цим Законом вислуги на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони і в державній пожежній охороні, службі в Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації України, в органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби України мають право на довічну пенсію за вислугу років.

НормиЗакону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»не виключають застосуванняЦК Українипро включення до складу спадщини нарахованої, але неодержаної спадкодавцем за життя пенсії, у разі відсутності у померлого членів сім`ї.

Відповідно до статті 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Статтею 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, передаються членам його сім`ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Таким чином,зміст статті52Закону України«Про загальнообов`язковедержавне пенсійнестрахування» узгоджуєтьсязі змістомстатті 1227ЦК України,якою визначено,що сумизаробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини. Зміст вказаних вище норм узгоджується з положеннями Закону України «Про пенсійне забезпечення», де в частині 1 статті 91 вказано, що суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв`язку з його смертю, передаються членам його сім`ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

У статті 1227 ЦК встановлено сингулярне правонаступництво членів сім`ї спадкодавця на отримання належних йому та неотриманих ним за життя грошових сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат. Указані суми включаються до складу спадщини лише у разі відсутності у спадкодавця членів сім`ї чи їх відмови від права на отримання вказаних сум. Специфіка правонаступництва прав на отримання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат обґрунтовується необхідністю: а) створення умов для охорони майнових інтересів членів сім`ї спадкодавця в разі, коли вони не є його спадкоємцями; б) забезпечення можливості реалізації права на одержання членами сім`ї спадкодавця належних йому грошових коштів без дотримання передбаченої ЦК України процедури оформлення спадщини (див. постанову Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14 лютого 2022 року у справі № 243/13575/19 (провадження № 61-11268сво20)).

Право на одержання грошових сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат виникає у членів сім`ї спадкодавця внаслідок вказівки закону (стаття 1227 ЦК) та додаткового юридичного факту - смерті спадкодавця. Окрім цього, звичайно, необхідно щоб спадкодавець не реалізував належне йому право на отримання певних сум. Причини, через які ці суми не були отримані, можуть бути різноманітними, але закон не надає їм юридичного значення. Моментом, з якого виникатимуть права на отримання виплат, буде момент смерті спадкодавця. Законодавець не вказує, що перехід права на отримання цих сум є спадкуванням, а члени сім`ї - спадкоємцями. Це має важливе значення, оскільки дозволяє зробити висновок, що на набуття права на одержання грошових сум відповідно до статті 1227 ЦК України не поширюються норми про спадкування за заповітом або законом, зокрема, щодо усунення від спадкування (стаття 1224), прийняття, строків прийняття та оформлення спадщини, врахування цих сум при визначенні розміру обов`язкової частки (стаття 1241 ЦК), задоволення вимог кредиторів (стаття 1281 ЦК). Відповідно при включенні зазначених прав до складу спадщини їх спадкування має відбуватися за правилами, встановленими для спадкування за заповітом або законом (див. постанову Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14 лютого 2022 року у справі № 243/13575/19 (провадження № 61-11268сво20)).

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом. Судові рішення не можуть бути переглянуті іншими органами чи особами поза межами судочинства, за винятком рішень про амністію та помилування (частини друга, четверта, сьома статті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Таким чином, відсутність уЗаконі України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», прийнятому доЦК України, норми, аналогічної тій, що передбачена устатті 1227 ЦК Українищодо включення нарахованої, але неодержаної пенсії, до складу спадщини за відсутності членів сім`ї, не скасовує приписівстатті 1227 ЦК України.

Аналогічний правовий висновок, викладений Верховним Судом у постанові від 09 вересня 2020 року у справі № 243/2069/19.

Аналіз статей1218,1219,1227 ЦК Українисвідчить про те, що законодавець не забороняє спадкування права на отримання нарахованої, але не одержаної пенсії (постанова Великої Палати Верховного Суду від 27 березня 2019 року у справі№ 286/3516/16-ц, провадження 14-95цс19).

Крім того,Статтею 41 Конституції Українита ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм правом та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Як вбачається з відповіді ГУ ПФУ в Чернівецькій області від 01 вересня 2023 року недоотримана сума пенсії ОСОБА_2 , складає 94393,40 гривень. Сума пенсії, донарахована на виконання рішення Чернівецького окружного адміністративного суду (а.с.13).

Після смерті отримувача пенсії ОСОБА_2 відкрилася спадщина, згідно довідки нотаріуса Новосельської І.Л. №147/02-14-30/2023 єдиним спадкоємцем за законом який прийняв спадщину є син померлого - ОСОБА_1 (а.с.10).

Аналізуючи викладені норми закону, суд першої інстанції вірно вважав, що позивач як спадкоємець має право отримати такі виплати шляхом їх стягнення з відповідача.

Посилання Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області в апеляційній скарзі є помилковими, оскільки законність і обґрунтованість судового рішення не може ставитися в залежність від порядку його виконання органом, на який законом покладено відповідний обов`язок.

Як помилковим є і довід апеляційної скарги про те, що згідно зі статтею 61 Закону України № 2262 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом та членів їх сімей залишилися неодержаними у зв`язку з його смертю, не включаються до складу спадщини і виплачуються тим членам його сім`ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника, оскільки, як йшлося вище, відсутність уЗаконі України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», прийнятому доЦК України, норми, аналогічної тій, що передбачена устатті 1227 ЦК Українищодо включення нарахованої, але неодержаної пенсії, до складу спадщини за відсутності членів сім`ї, не скасовує приписівстатті 1227 ЦК України.

Довід скарги про те, що вимоги ст. 1219 ЦК України, відповідно до якої до складу спадщини не входять права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема, право на пенсію, відповідач зазначає, що спірні правовідносини не допускають правонаступництва та відповідно й заміну сторони у виконавчому провадженні щодо виконання рішення суду про зобов`язання здійснити перерахунок та виплату пенсії, є помилковим власним тлумаченням вказаної норми заявником. Згідно практики Верховного Суду, зокрема його Великої Палати, законодавець не забороняє спадкування права на отримання нарахованої, але не одержаної пенсії (постанова Великої Палати Верховного Суду від 27 березня 2019 року у справі№ 286/3516/16-ц, провадження 14-95цс19).

Відповідно до ч. 4ст. 263 ЦПК Українипри виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Висновки щодо застосування норм права, які викладені у судових рішеннях інших судів, ніж в постановах Верховного Суду, не є обов`язковими під час розгляду справи апеляційним судом у подібних правовідносинах.

Доводи апеляційної скарги, є ідентичними доводам вказаним у відзиві, яким суд надав належну оцінку, висновки суду є достатньо аргументованими.

При цьому колегія суддів враховує, що як неодноразово вказував Європейський суд з прав людини, право на вмотивованість судового рішення сягає своїм корінням більш загального принципу, втіленого в Конвенції, який захищає особу від сваволі; рішення національного суду повинно містити мотиви, які достатні для того, щоб відповісти на істотні аспекти доводів сторони (рішення у справі "Руїз Торія проти Іспанії", §§ 29-30). Це право не вимагає детальної відповіді на кожен аргумент, використаний стороною; більше того, воно дозволяє судам вищих інстанцій просто підтримати мотиви, наведені судами нижчих інстанцій, без того, щоб повторювати їх (§ 2 рішення у справі "Хірвісаарі проти Фінляндії").

Суд першої інстанції забезпечив повний та всебічний розгляд справи на основі наданих сторонами доказів, оскаржуване рішення відповідає нормам матеріального та процесуального права.

Висновки апеляційногосуду зарезультатами розглядуапеляційної скарги

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, рішення суду ухвалене з додержанням норм матеріального і процесуального права, і не може бути скасоване з підстав, викладених у апеляційній скарзі.

Відповідно дост. 375 ЦПК Українисуд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив це рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Першотравневого районного суду м.Чернівців від 22 січня 2024 року слід залишити без змін.

Керуючись статтями 367, 368, 374, 375, 382-384 ЦПК України, апеляційний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області залишити без задоволення.

Рішення Першотравневого районного суду м.Чернівців від 22 січня 2024 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

На постанову може бути подана касаційна скарга до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту постанови.

Повний текст постанови складено 11 квітня 2024 року.

Головуючий: Н.К. Височанська

Судді: І.Н. Лисак

І.М. Литвинюк

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118285454
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —725/9247/23

Постанова від 10.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Постанова від 10.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Височанська Н. К.

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні