Рішення
від 10.04.2024 по справі 494/2292/23
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

10.04.2024

Справа № 494/2292/23

Провадження № 2/494/90/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.04.2024 року м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді:Римаря І.А

за участю: секретаря судового засідання Козубенко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу№494/2292/23 за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу,-

В С Т А Н О В И В:

04.12.2023 року до Березівського районного суду Одеської області звернулося Моторне (транспортне) страхове бюро України з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу.

Згідно протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 04.12.2023 року визначено суддю Березівського районного суду Одеської області Римар І.А

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що 01.07.2021 року приблизно о 12:20 год. за межами м. Березівка, траса Т-1623 в бік с. Заводівка, трапилася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля ВАЗ державний номерний знак НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_1 , та автомобіля Skoda державний номерний знак НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 . Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортному засобу Skoda державний номерний знак НОМЕР_2 завдано механічних пошкоджень, а власнику матеріального збитку. Постановою Березівського районного суду Одеської області від 09.07.2021 року відповідачавизнано винним у ДТП. На дату скоєння вищевказаної ДТП ОСОБА_1 не мав чинного договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності наземних транспортних засобів. Потерпіла особа пошкодженого транспортного засобу звернулась до позивача з заявою про отримання відшкодування шкоди, вартість матеріального збитку склала 118767.07 грн. Моторне (транспортне)страхове бюроУкраїни здійснилорегламентну виплатупотерпілому врозмірі 117117,83грн.,крім тогопозивачем понесенівитрати назбір документівта визначеннярозміру шкодив розмірі1732.00грн.,загальний розмірфактично понесенихвитрат склав118849.83грн.З метою досудового врегулювання спору, відповідачу направлялась претензія про відшкодування збитків в порядку регресу, однак останній заборгованість не погасив. На підставі цього позивач просить стягнути з ОСОБА_1 завдані збитки в порядку регресу у розмірі 118849.83 грн. та сплачений судовий збір.

Указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, який продовжено до 13.05.2024 року.

В судове засідання 10.04.2024 року представник позивача не з`явився. 25.03.2024 року від нього надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності. Позов підтримує у повному обсязі та просить його задовольнити. Також зазначив, що проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с.51).

Відповідач відзив або заперечення на позов до суду не надав та в судові засідання 23.01.2024 року та 10.04.2024 року не з`явився без поважних причин, про причини неявки суд не повідомив, будь-яких клопотань не заявляв, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом надсилання на його адресу ухвали про відкриття провадження по справі з зазначенням дати судового засідання та судової повістки про виклик до суду (а.с.45,50), а тому на підставі ст.128-130 Цивільно-процесуального кодексу України (далі ЦПК України), особа вважається такою, що належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи.

Суд вважає зазначити, що обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Як відзначив суд у рішенні у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» (1989), сторона зобов`язана «демонструвати готовність брати участь у всіх етапах розгляду, що мають безпосередній стосунок до нього, утримуватися від використання прийомів для затягування процесу, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухань».

За таких обставин, у зв`язку з воєнним станом на території України, з урахуванням заяви представника позивача про розгляд справи за його відсутності та неявкою відповідача у судове засідання, суд дійшов висновку про розгляд справи за їх відсутності, за наявними в матеріалах справи доказами.

Згідно частини першої ст.280ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв`язку з неявкою відповідача та не повідомленням ним про поважні причини такої неявки в судове засідання, суд зі згоди позивача вважає за можливе розглядати справу в заочному порядку та ухвалити заочне рішення, що відповідає вимогамст. 280 ЦПК України.

В порядку ч.2ст. 247 ЦПК Українирозгляд справи здійснюється судом без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Врахувавши думкупредставника позивача,викладену нимв йогописьмовій заяві,ігнорування викиківдо судувідповідачем,вивчивши матеріалисправи,суд вважає,що позовпідлягає задоволеннювиходячи знаступного.

Судом встановлено,що 01.07.2021року приблизноо 12:20год.за межамим.Березівка,траса Т-1623в бікс.Заводівка,трапилася дорожньо-транспортнапригода заучастю автомобіляВАЗ державнийномерний знак НОМЕР_1 ,під керуванням ОСОБА_1 ,та автомобіляSkodaдержавний номернийзнак НОМЕР_2 ,під керуванням ОСОБА_2 . Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортному засобу Skoda державний номерний знак НОМЕР_2 завдано механічних пошкоджень, а власнику матеріального збитку.

Постановою Березівського районного суду Одеської області 09.07.2021 року відповідачавизнано винним у ДТП, яка набрала законної сили 20.07.2021 року (а.с.8-9).

Відповідно дост. 82ЦПК Україниобставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розглядііншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно висновку експерта №5609/21 від 30.09.2021 року визначена вартість матеріального збитку, завданого власнику автомобіля Skoda державний номерний знак НОМЕР_2 , пошкодженого внаслідок ДТП, яка відбулася 01.07.2021 року (а.с.16-21).

12.10.2021 року ОСОБА_3 звернулась із заявою до МТСБУ про отримання страхового відшкодування. (а.с. 12).

На підставі цього ОСОБА_3 сплачено 117117.83 грн. за шкоду, заподіяну в результаті дорожньо-транспортної пригоди, що підтверджується платіжною інструкцією № 1106250 від 29.10.2021 року (а.с.36).

МТСБУ надсилався відповідачу лист щодо компенсації останнім загального розміру витрат, з урахуванням витрат на збір документів та визначення розміру шкоди (а.с.38), однак ОСОБА_1 грошові кошти у добровільному порядку не сплатив.

Стаття 16 Цивільного кодексу України(далі - ЦК України) передбачає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового права та інтересу. Способами захисту в тому числі є відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної шкоди.

Частина 1ст. 22 ЦК Українипередбачає, що особа, який завдано збитків в результаті порушення її цивільного права, має право на її відшкодування.

Відповідно дост. 39 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об`єднанням страховиків, які здійснюють обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цьогоЗакону, законодавства України та свого Статуту.

Згідно ст. 41.1Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду; захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Оскільки цивільно-правова відповідальність відповідача не була застрахована на момент дорожньо - транспортної пригоди, то Моторне (транспортне) страхове бюро України набуло право вимоги до відповідача після виплати страхового відшкодування. Відповідач не сплатив страхове відшкодування в добровільному порядку, тому Моторне (транспортне) страхове бюро змушене звернутися за захистом своїх порушених прав до суду.

Відповідно до змісту ч. 1 та ч. 2ст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до п.1 ч. 1ст. 1188 ЦК Українишкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Згідност. 27 Закону України «Про страхування», до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Статтею 993 Цивільного кодексу Українипередбачено, що до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за необхідне позовну заяву МТСБУ задовольнити в повному обсязі.

Відповідно дост.141 ЦПК Українина користь позивача підлягають стягненню з відповідача витрати понесені позивачем за оплату судового збору у розмірі 2 684 грн.

Керуючись ст. ст.76-78,83,258-259,263-265,268,352,354 ЦПК України, ст.ст. 1191 ЦК України,Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов Моторного (страхового) бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 ) на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України (р/р IBAN: НОМЕР_4 в АТ "Укрексімбанк" м. Київ, код ЄДРПОУ: 21647131) завдані збитки в порядку регресуу розмірі 118849 (сто вісімнадцять тисяч вісімсот сорок дев`ять) 83 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 ) на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України (р/р IBAN: НОМЕР_4 в АТ "Укрексімбанк" м. Київ, код ЄДРПОУ: 21647131) судові витрати у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленомуЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач Моторне (транспортне) страхове бюро України (02154, Русанівський бульвар, 8, м. Київ, код ЄДРПОУ 21647131).

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_3 ). Повний текст рішення виготовлений та підписаний 11.04.2024 року.

Суддя І.А. Римар

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118285641
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —494/2292/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні