Рішення
від 10.04.2024 по справі 204/15631/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/15631/23

Провадження № 2/204/1147/24

РІШЕННЯ

іменем України

10 квітня 2024 року Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська у складі головуючого - судді Книш А.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_4 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , в якому просив стягнути солідарно з останніх на користь позивача суму заборгованості по оплаті послуг з водопостачання та водовідведення з урахуванням 3% річних та інфляційного збільшення в розмірі 28101,83 грн, з них 27836,69 грн сума основного боргу, 24,26 грн сума 3% річних та інфляційне збільшення 240,88 грн, а також витрати по оплаті судового збору. В підтвердження своїх позовних вимог посилається на те, що між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 встановилися фактичні відносини з приводу надання послуг, згідно рішення Дніпровської міської ради №526 від 20 квітня 1995 року про розподіл платні за надання населенню комунальних послуг споживачам, переданим на обслуговування КП «Дніпроводоканал», абоненту відкритий особовий рахунок. Відповідно до розрахунку позивача сума заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , де відповідальним квартиронаймачем є ОСОБА_1 , якому відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 , та станом на 31 жовтня 2023 року складає 27836,69 грн. Згідно довідки про склад сім`ї за місцем реєстрації відповідального квартиронаймача зареєстровані інші члени його сім`ї - ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яких слід вважати солідарними боржниками, оскільки останні користуються нарівні з відповідальним квартиронаймачем усіма правами і обов`язками, що випливають з договору найму. Позивач здійснив розрахунок боргу відповідача з урахуванням положень ст. 625 ЦК України та загальна заборгованість відповідача перед позивачем складає 28101,83 грн. Таким чином, позивач належним чином виконував та виконує покладені на нього законодавством обов`язки щодо надання послуг водопостачання та водовідведення, проте відповідач порушував та порушує покладений на нього обов`язок щодо оплати за надані послуги, у зв`язку з чим позивач змушений звернутися до суду за захистом своїх прав.

Ухвалою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 02 лютого 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін та залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_4 до розгляду цивільної справи.

Ухвалою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 10 квітня 2024 року провадження у справі за позовом Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості закрито на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України, оскільки відповідач ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі досліджених доказів судом встановлені наступні фактичні обставини.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем послуг з водопостачання і водовідведення за адресою АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим на його ім`я відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 (а.с.8).

Предметом господарської діяльності позивача є, зокрема, надання послуг з водовідведення та водопостачання (а.с.9).

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №355997402 від 27 листопада 2023 року, право власності на квартиру АДРЕСА_2 зареєстровано за третьою особою ОСОБА_4 з 08 лютого 2022 року (а.с.15-16).

Згідно даних реєстру територіальної громади м. Дніпра та картотеки з питань реєстрації місця проживання осіб міста Дніпра від 29 січня 2024 року, відповідачі зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.27).

Відповідачі належним чином не виконували свої зобов`язання щодо сплати послуг з водопостачання і водовідведення, внаслідок чого станом на 31 жовтня 2023 року утворилась заборгованість по оплаті послуг за водопостачання і водовідведення у загальному розмірі 28101,83 грн, з яких сума основного боргу 27836,69 грн; інфляційне збільшення суми боргу 240,88 грн; розмір 3% річних 24,26 грн (а.с.8).

Згідно ч. 3 ст. 11, ч. 2 ст. 509 ЦК України, цивільні права та обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Фактичне надання послуг з водопостачання та водовідведення і відкриття особового рахунку на ім`я споживача слід вважати фактичним укладанням договору на умовах, передбачених Законом України «Про питну воду та питне водопостачання», а також Правилами «Про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

Згідно зп.5ч.2ст.7,ч.1ст.9ЗаконуУкраїни«Про житлово-комунальніпослуги»індивідуальнийспоживач зобов`язанийоплачуватинаданіжитлово-комунальніпослугизацінами/тарифами,встановленимивідповіднодо законодавства,устроки,встановленівідповіднимидоговорами.Споживачздійснюєоплату заспожитіжитлово-комунальніпослугищомісяця,якщоіншийпорядок тастрокиневизначені відповіднимдоговором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до п. 1 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, ці Правила регулюють відносини між суб`єктом господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення (далі - виконавець), та індивідуальним і колективним споживачем (далі - споживач), який отримує або має намір отримувати послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (далі - послуги), а також визначеною власником (співвласниками) особою, що здійснює розподіл обсягів послуг.

За таких обставин, з урахуванням наведених норм права зобов`язання по оплаті послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення несе користувач/ власник житлового будинку, квартири, як споживач.

Відповідно до ст. 68 ЖК України, наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.ст.12,81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Однак, судом встановлено, що відповідачі з лютого 2022 року вже не були власниками, а відповідно й споживачами послуг позивача з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , протягом періоду, за який в тому числі позивачем нараховано спірну заборгованість, а саме починаючи з лютого 2022 року. Таким чином, відповідачі не можуть нести відповідальність з виконання даного спірного зобов`язання перед позивачем, оскільки власниками вказаної квартири, а отже й споживачами послуг позивача, були інші особи.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме в частині стягнення з відповідачів заборгованості по оплаті послуг з водопостачання та водовідведення станом на 31 січня 2022 року, яка складається із суми основного боргу у розмірі 6876,89 грн, інфляційного збільшення суми боргу у розмірі 240,88 грн, розміру 3% річних у сумі 24,26 грн.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача, а тому з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню сума судового збору у розмірі по 227,38 грн ((2684*7142,03/28101,83)/3) з кожного.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 89, 141, 264 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_4 про стягнення заборгованості задовольнити частково.

Стягнути солідарно із ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користьКомунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради заборгованість по оплаті послуг з водопостачання та водовідведення станом на 31 січня 2022 року, яка складається із суми основного боргу у розмірі 6876,89 грн, інфляційного збільшення суми боргу у розмірі 240,88 грн, розміру 3% річних у сумі 24,26 грн, що разом складає 7142 (сім тисяч сто сорок дві) гривні 03 (три) копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користьКомунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради судові витрати зі сплати судового збору у розмірі по 227 (двісті двадцять сім) гривень 38 (тридцять вісім) копійок з кожного.

У задоволенні решти позовних вимог Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ПозивачКомунальне підприємство «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради, місцезнаходження: м.Дніпро,вул.Троїцька,буд. 21-А,ідентифікаційний код 03341305.

Відповідач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Головуючий:

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118286950
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —204/15631/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні