Рішення
від 11.04.2024 по справі 401/511/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/511/24

2/401/955/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11квітня 2024року Світловодськийміськрайонний судКіровоградської областів складі:головуючого суддіІващенко В.М.,за участюсекретаря судовихзасідань КисленкоІ.П.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великоандрусівської сільської ради про встановлення додаткового строку, для подання заяви для прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Великоандрусівської сільської ради, у якому просить суд,визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свій позов мотивують тим, що після смерті її рідного дідуся, ОСОБА_2 , залишилась спадщина, а саме земельна ділянка сільськогосподарського призначення на території Великоандрусівської сільської ради. Про наявності спадкового майна, що залишилось після смерті дідуся та про те що спадщину ніхто не прийняв їй не було відомо. Звернувшись до Другої Світловодської державної нотаріальної контори Кіровоградської області, ОСОБА_1 , рекомендовано звернутися до суду для продовження строку для прийняття спадщини, оскільки після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не відкривалась.

Представник позивача надав до суду заяву про розгляд справи без його участі та участі позивача, позовні вимоги підтримує просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заперечень проти позову не надав.

Суд, вивчивши матеріали справи та надані письмові докази, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_3 внаслідок шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_4 . (а.с.11)

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 вбачається, що батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . (а.с.12).

Із свідоцтва про народження НОМЕР_3 вбачається, що батоком ОСОБА_5 , є ОСОБА_2 . (а.с.13).

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 вбачається, що ОСОБА_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . (а.с.14).

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 вбачається, що ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.15).

Із інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №75693538 від 05.02.2024 року вбачається, що спадкова справа після померлого ОСОБА_2 не заводилася.(а.с.16)

Із відповіді Другої Світловодської державної нотаріальної контори Кіровоградської області вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 спадкова справа не відкривалась. ОСОБА_1 рекомендовано звернутися в суд для продовження строку для прийняття спадщини. (а.с.17).

Відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦК України, за наявності поважності причин пропуску спадкоємцем строку для прийняття спадщини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ч.5 ст.1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. При цьому вирішення зазначеного питання не залежить від наявності офіційної відмови нотаріуса у видачі такому спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину, оскільки частиною першоюстатті 1296 ЦК Українипрямо передбачено, що таке свідоцтво видається нотаріусом лише тим спадкоємцям, які прийняли спадщину відповідно до закону.

У п. 24постанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни від30травня2008року№7«Просудовупрактику усправахпроспадкування» роз`яснив судам, що, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи встановлені у судовому засіданні обставини, суд вважає можливим задовольнити позовну заяву, оскільки позивач не звернувся в нотаріальну контору у встановлений законом (ст.1270 ЦК України) шестимісячний термін із заявою про прийняття спадщини після смерті дідуся з причин, що можуть бути визнані судом поважними.

Вищевказані обставини встановлені судом та підтверджуються наданими у судовому засіданні письмовими доказами.

Отже, з огляду на положенняст.1272 ч.3 ЦК Українистосовно того, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, судом може бути визначено йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, проаналізувавши доводи позивача про причину пропуску шестимісячного строку для подачі заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини та визнавши причину пропуску цього строку поважною, з`ясувавши, що відповідач не заперечує проти задоволення позову, суд дійшов висновку про наявність необхідних підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1270,1272 ЦК України, ст. 258, 265, 268 ЦПК суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Великоандрусівської сільської ради про встановлення додаткового строку, для подання заяви для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий двомісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_6 виданий Онуфріївським РВ УМВС України в Кіровоградській області 22 жовтня 1996 року, РНОКПП НОМЕР_7 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Великоандрусівська сільська територіальна громада, місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, село Велика Андрусівка, вулиця Центральна, будинок №43.

Суддя Світловодського

міськрайонного суду В.М.Іващенко

11.04.2024

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118287956
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення додаткового строку, для подання заяви для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —401/511/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні