Ухвала
від 09.04.2024 по справі 644/1148/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

09.04.2024

Справа № 644/1148/24

н/п 2/644/1471/24

У Х В А Л А

про продовження процесуального строку

09 квітня 2024 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі головуючого - судді Сітало А.К.,

розглянувши заяву представника відповідача ОСОБА_1 про продовження строку для подання відзиву на позовну заяву у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Комунального підприємства «Харківводоканал» про захист прав споживачів, застосування позовної давності та перерахунок нарахувань за житлово-комунальні послуги, стягнення моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

В провадженні Орджонікідзевського районного суду м. Харкова перебуває цивільна справа за вказаним позовом, в якому позивач ОСОБА_2 з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог просить: 1) визнати факт відсутності заборгованості ОСОБА_2 за житлово-комунальні послуги (послуги централізованого водопостачання та водовідведення) за період з 01.11.2020 року по 31.10.2023 рок; 2) застосувати строки позовної давності 3 (три) роки, при сплаті за житлово-комунальні послуги, які надаються КП «Харківводоканал» споживачу ОСОБА_2 , починаючи з 01.11.2020 року; 3) визнати заборгованість, яка утворилася до 01.11.2020 року, а саме: за послуги централізованого водопостачання у розмірі 6598,65 грн., за послуги централізованого водовідведення у розмірі 4035,63 грн., як таку, що не підлягає стягненню, у зв`язку зі спливом позовної давності; 4) зобов`язати КП «Харківводоканал» провести перерахунок нарахувань за послуги централізованого водопостачання та водовідведення, з урахуванням позовної давності (3 роки) та невідповідністю наданих послуг централізованого водопостачання та водовідведення розміру заборгованості, яка утворилася до 01.11.2020 року; 5) зобов`язати КП «Харківводоканал» не стягувати плату за житлово-комунальні послуги, які фактично не надаються, а саме: за обслуговування та поточного ремонту внутрішньо будинкових систем водопостачання у розмірі 441,33 грн., за обслуговування та поточного ремонту внутрішньо будинкових систем водовідведення у розмірі 391,71 грн., за послуги абонентського обслуговування водопостачання та водовідведення 770,38 грн., за 2022-2024 роки та провести перерахунок за ці послуги; 6) стягнути з КП «Харківводоканал» на його користь в якості відшкодування моральної шкоди суму в розмірі 3000000,00 грн.

28 березня 2024 року до суду надійшла заява представника КП «Харківводоканал» Карнаушенко Т.М. про продовження встановленого судом процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву.

В обґрунтування клопотання представник відповідача, посилається на те, що ухвалу суду про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі від 11 березня 2024 року підприємство отримало 15 березня 2024 року. Для надання обґрунтованого відзиву необхідно отримати додаткову інформацію від структурних підрозділів КП «Харківводоканал», що знаходяться у різних районах м. Харкова. Перебування міста Харкова в зоні можливих бойових дій, мінімальна чисельність працівників КП «Харківводоканал» задіяних в роботі підприємства, масований ракетний обстріл України, який відбувся 22.03.2024 внаслідок атаки з ЗРК С-300 та ОТРК Іскандер на енергетичні об`єкти протягом доби 22 березня, в наслідок якої м. Харків було тимчасово знеструмлено, а працівники підприємства були задіяні на роботах по відновленню водопостачання у м. Харкові перешкодили вчасному поданню відзиву.

Відповідно до ч. 3ст. 127 ЦПК Українизаява про продовження процесуального строку, встановленого судом розглядається без повідомлення учасників справи.

Розглянувши заяву представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку про необхідність продовжити процесуальний строк для подання відзиву, з огляду на наступне.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 11 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження. Вказаною ухвалою визначено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. Вказану ухвалу відповідачем отримано за допомогою підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» 15 березня 2024 року.

Як передбачено ч. 5ст.12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 6 ч. 2ст.43 ЦПК Україниучасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Частинами 1, 2, 3, 4ст. 174 ЦПК Українивизначено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Відповідно до ч. 7ст. 178 ЦПК Українивідзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Відповідно дост. 120 ЦПК Українистроки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Згідно з ч. 1, 2, 4, 6ст. 127 ЦПК України,суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи за ініціативою суду. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк; про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Таким чином, суд вважає поважними причини пропуску строку для подання відповідачем відзиву, а тому пропущений ним строк підлягає продовженню.

Враховуючи, що судом вирішується питання про продовження строку відповідачу для подання відзиву на позовну заяву, а тому з метою дотримання прав та обов`язків сторін, а саме надання можливості позивачу часу для подачі до суду відповіді на відзив.

Керуючись ст. ст. 12, 43, 120, 127, 174, 178, 223, 240, 260-261, 353-354 ЦПК України суд,

п о с т а н о в и в:

Заяву представника відповідача ОСОБА_1 про продовження строку для подання відзиву на позовну заяву у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Комунального підприємства «Харківводоканал» про захист прав споживачів, застосування позовної давності та перерахунок нарахувань за житлово-комунальні послуги, стягнення моральної шкоди - задовольнити.

Продовжити відповідачу КП «Харківводоканал» строк для подання відзиву на позовну заяву до 23 квітня 2024 року включно.

Роз`яснити відповідачу КП «Харківводоканал» та представнику відповідача ОСОБА_1 , що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч. 3-5ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч. 3-5ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали направити сторонам по справі для відома.

Ухвала суду апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя: А. К. Сітало

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118288386
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів, застосування позовної давності та перерахунок нарахувань за житлово-комунальні послуги, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —644/1148/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні