Ухвала
від 10.04.2024 по справі 127/11724/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/11724/24

Провадження № 2/127/1492/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження у справі

10 квітня 2024 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Бессараб Н. М., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)», Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

Позовна заява подана і оформлена відповідно до вимог ЦПК України.

Позовна заява підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Предметна та суб"єктна юрисдикція (ст. 19 ЦПК України), інстанційна юрисдикція (ст. 23 ЦПК України) і територіальна юрисдикція (підсудність) (ст. 27 ЦПК України) не порушені. Спір підсудний Вінницькому міському суду Вінницької області.

Враховуючи те, що ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа є незначної складності, зібрані докази у справі дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду, є підстави для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Разом з тим, позивач просить суд звільнити його від сплати судового збору відповідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір», оскільки позивач засуджений до довічного позбавлення волі, відбуває покарання у ДУ «Вінницька УВП (№1)» з 02.06.2010 року по теперішній час, не працює, доходів від трудового використання не має, знаходиться на повному державному утриманні. На особовому рахунку кошти відсутні що підтверджується довідкою №5/105 від 04.01.2024.

Згідно ізст.136ЦПК Українисуд,враховуючи майновийстан сторони,може своєюухвалою зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Згідно зч.1ст.8Закону України«Про судовийзбір» враховуючимайновий стансторони,суд можесвоєю ухвалоюза їїклопотанням відстрочитиабо розстрочитисплату судовогозбору напевний строк,але недовше ніждо ухваленнясудового рішенняу справіза такихумов: розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача -фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або позивачами є: військовослужбовці; батьки,які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю,якщо іншийз батьківухиляється відсплати аліментів; одинокі матері(батьки),які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю; члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або предметом позовує захистсоціальних,трудових,сімейних,житлових прав,відшкодування шкодиздоров`ю.

Вивчивши наданіпозивачем докази,які підтверджують,що позивач ОСОБА_1 засуджений додовічного позбавленняволі,відбуває покаранняу ДУ«Вінницька УВП(№1)»з 02.06.2010року потеперішній час,не працює,доходів відтрудового використанняне має,знаходиться наповному державномуутриманні.На особовомурахунку коштивідсутні щопідтверджується довідкою№5/105від 04.01.2024,суд вважає,що відповіднодо ст.8Закону України «Про судовий збір» є підстави для звільнення позивача від сплати судового збору по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)», Державна казначейська служба України про відшкодування моральної шкоди.

Керуючись ст.ст. 19, 23, 27, 136, 178, 179, 187, 274, 277, 278, 353 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Звільнити позивача ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Прийняти до розгляду та відкрити провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)», Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Справу призначити до розгляду в судовому засіданні 07травня 2024року о12.00год. в приміщенні Вінницького міського суду Вінницької області (м. Вінниця, вул. Грушевського, 17, зал №35).

Встановити відповідачу строк для подання заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження у строк 5 днів з дня вручення ухвали, у разі наявності таких.

Відповідачу надати строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву, який має відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, а також, у разі надходження відповіді на відзив, подати свої заперечення у 3-денний термін з дня отримання відповіді на відзив.

Відповідачу копію відзиву разом з копією доданих до нього документів надіслати іншим учасникам справи (позивачу) одночасно з надісланням відзиву до суду.

До відзиву відповідачу додати:

- докази, що підтверджують обставини, на яких грунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

- документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (позивачу).

Позивачу надати строк 3 дні з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив, який має відповідати вимогам ст.ст. 178, 179 ЦПК України.

До відповіді на відзив позивачу додати:

- докази, що підтверджують обставини, на яких грунтується відповідь на відзив, якщо такі докази не надані позивачем чи відповідачем;

- документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (відповідачу).

В судове засідання викликати учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: vnm.vn.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118288604
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —127/11724/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бессараб Н. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бессараб Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні