Ухвала
від 11.04.2024 по справі 724/978/24
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/978/24Провадження № 2/724/329/24

У Х В А Л А

11 квітня 2024 року м. Хотин

Суддя Хотинського районного суду Чернівецької області Ковальчук Т.М., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

в с т а н о в и в:

27 березня 2024 року Товариство зобмеженою відповідальністю«Європейська агенціяз поверненняборгів»,в інтересахякого дієпредставник задовіреністю ОСОБА_2 ,звернулося до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Вивчивши позовну заяву, додані до неї матеріали, суд вважає, що позовна заява подана з порушенням правил підсудності і підлягає передачі на розгляд іншому суду, виходячи з наступного.

Частиною 1ст. 27 ЦПК Українипередбачено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, місце проживання відповідача ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

01 квітня 2024 року, відповідно до вимог ч.6ст.187 ЦПК України, судом направленозапит до Сектору адресно довідкової роботи Управління ДМС України в Чернівецькій області щодо перевірки реєстрації місця проживання відповідача.

Згідно інформації Сектору адресно довідковоїроботи УправлінняДМС Українив Чернівецькійобласті від 10.04.2024, зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : АДРЕСА_2 , що також підтверджується відповіддю з Єдиного державного демографічного реєстру.

Таким чином встановлено, що справа не належить до територіальної підсудності Хотинського районного суду Чернівецької області, а належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, а саме: Шевченківського районного суду м.Чернівці.

Суд зазначає, що інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст.378 ч.1 ЦПК України).

Відповідно до ч.9ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч.1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, враховуючи, що зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_1 в м.Чернівці Чернівецької області, справа непідсудна Хотинському районному суду Чернівецької області, обставин для застосування територіальної підсудності за вибором позивача чи виключної підсудності не встановлено, тому цивільну справу слід передати на розгляд за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Чернівці, з підстав ч.1ст.27 ЦПК України, за зареєстрованим місцем проживання (перебування) відповідача.

Керуючисьст.27, п.1 ч.1 ст.31, ч. 9 ст.187 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу №724/978/24 за позовом Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Європейська агенціяз поверненняборгів» до ОСОБА_1 простягнення заборгованостіза кредитнимдоговором-передати нарозгляд запідсудністю Шевченківському районному суду м.Чернівці (вул.Кафедральна, буд. 4, м.Чернівці, Чернівецької області, 58001).

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження ухвалисуду,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцятиднів здня врученняйому відповідноїухвали суду.

Суддя Т.М.Ковальчук

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118288776
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —724/978/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні