Постанова
від 11.04.2024 по справі 235/2379/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 3/235/1523/24

Єдиний унікальний номер 235/2379/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Токарєва А.Г., розглянувши матеріали, які надійшли від ІНФОРМАЦІЯ_1 про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Виленька Коростишівського району Житомирської області, громадянина України, головного сержанта, старшого техніка військової частини НОМЕР_1 , що зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

за ч. 2 ст.172-15 КУпАП-

В С Т А Н О В И В:

25.03.2024 року до суду надійшов матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.2 ст.172-15 КУпАП .

З протоколу про адміністративне правопорушення від 20.03.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 всупереч до вимог ст. ст. 9, 11,16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України вчинив недбале ставлення до військової служби, в умовах особливого періоду, за наступних обставин: 20.03.2024 близько 12:00 год. на блок посту поблизу АДРЕСА_2 був виявлений військовослужбовець солдат ОСОБА_2 , який перебуваючи у стані сильного алкогольного сп`яніння рухався на автомобілі через блок пост, та був зупинений представниками ВСП, саме головний сержант ОСОБА_1 дозволив виїзд солдату ОСОБА_2 на автомобілі, поки останній був у стані алкогольного сп`яніння.

Таким чином, головний сержант ОСОБА_1 будучи військовослужбовцем призваним на службу під час дії мобілізації, займаючи посаду стрільця зенітника в/ч НОМЕР_1 , діючи в порушення своїх статутних обов`язків не контролював свій підлеглий особовий склад, що призвело до втрати контролю над та завдання тілесних ушкоджень його підлеглому військовослужбовцю.

Своїми умисними діями, добре усвідомлюючи їх характер, ОСОБА_1 вчинив військове адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172- 15 КУпАП, в умовах особливого періоду.

ОСОБА_1 ознайомлений з протоколом, до судового засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату та час розгляду адміністративного матеріалу щодо нього шляхом надсилання смс-повідомленням, в протоколі вказав, що розгляд справи проводити без його участі. Свою провину визнав повністю, просив суворо не карати.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 всупереч до вимог ст. ст. 9, 11,16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України вчинив недбале ставлення до військової служби, в умовах особливого періоду, за наступних обставин: 20.03.2024 близько 12:00 год. на блок посту поблизу АДРЕСА_2 був виявлений військовослужбовець солдат ОСОБА_2 , який перебуваючи у стані сильного алкогольного сп`яніння рухався на автомобілі через блок пост, та був зупинений представниками ВСП, саме головний сержант ОСОБА_1 дозволив виїзд солдату ОСОБА_2 на автомобілі, поки останній був у стані алкогольного сп`яніння. Таким чином, головний сержант ОСОБА_1 будучи військовослужбовцем призваним на службу під час дії мобілізації, займаючи посаду стрільця зенітника в/ч НОМЕР_1 , діючи в порушення своїх статутних обов`язків не контролював свій підлеглий особовий склад, що призвело до втрати контролю над та завдання тілесних ушкоджень його підлеглому військовослужбовцю.

По даному факту офіцером ІНФОРМАЦІЯ_1 було складено протокол про адміністративне правопорушення ДНПК-2 № 612 від 20.03.2024 року.

Відповідно до ст. ст. 9, 11,16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (далі-Статуту), командира 3 механізованого взводу 9 механізованої роти 3 механізованого батальйону військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 був зобов`язаний свято та непорушно додержуватися Конституції України та законів України, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, вивчати військову справу, зразково виконувати свої службові обов`язки.

Проте, всупереч наведеним вимогам Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, діючи умисно, всупереч інтересам служби, головний сержант ОСОБА_1 вчинив недбале ставлення військової службової особи до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду.

Згідно зі статтею 11 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, необхідність виконання завдань оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, а також завдань, визначених міжнародними зобов`язаннями України, покладає на військовослужбовців обов`язки, зокрема, знати й утримувати в готовності до застосування закріплене озброєння, бойову та іншу техніку, берегти державне майно. Кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою.

Статтею 14 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, із службовихта особистих питаньвійськовослужбовець повинензвертатися досвого безпосереднього начальника, а якщо він не може їх вирішити - до наступного прямого начальника.

Статтею 16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України визначено, ще кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначаюті обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою.

Обов`язки командирів (начальників) визначені статтею 59 Статуту внутрішньо служби Збройних Сил України. Відповідно до цієї статті до обов`язків командир; (начальника), окрім інших, входить: знати стансправ безпосередньопідпорядкованих військовослужбовців, бойову та іншу техніку, озброєння, що є в частині (у підрозділі), вміння керувати військовою частиною (підрозділом) як у повсякденному житті, так іпід час виконання бойових завдань; завжди мати точні відомості про особовий склад, озброєнню боєприпаси, бойову та іншу техніку, пальне, матеріальні засоби (кошти), що є у військові частині (у підрозділі) за штатом, списком і в наявності.

Обов`язки відповідно до вимог ст.ст. 119,120 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України головний сержант ОСОБА_1 виконував недбало.

ОСОБА_1 надав пояснення, які містяться у протоколі, про те що він 20.03.2024 року допустив виїзд автомобіля з водієм, який перебував у стані алкогольного сп`яніння. Свою вину визнав повністю.

Згідно з вимогами ч.10 ст.1 Закону України «Про оборону України», ст.1, ч.8 ст.4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» з моменту оголошення мобілізації в Україні або в окремих її місцевостях настає особливий період - тобто період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій. Мобілізація - комплекс заходів здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань. Указом Президента України від 17 березня 2014 року № 303/2014, затв. Законом України від 17 березня 2014 року № 1126-VІ, в Україні оголошено часткову мобілізацію. Рішення щодо проведення демобілізації Президентом України не приймалося.

Всупереч інтересам служби та наведених вимог нормативно-правових актів, ОСОБА_1 вчинив недбале ставлення військової службової особи до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду і його дії за ч. 2 ст. 172-15 КУпАП кваліфіковано вірно.

Відповідно до ч. 2 ст. 172-15 КУпАП недбале ставлення військової службової особи до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, тягне за собою накладення штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від десяти до п`ятнадцяти діб.

Призначаючи вид та розмір адміністративного стягнення, суд враховує обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність відповідно до вимог ст.ст.34, 35, 283 КУпАП та враховує ступінь вини і матеріальний стан особи, яка притягається до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 33 КУпАП.

З урахуванням особи правопорушника, який раніше не притягувався до адміністративної відповідальності, позитивно характеризується за місцем служби, обставин скоєного правопорушення, вважаю за необхідне визнати ОСОБА_1 винним за ч.2 ст.172-15 КУпАП та призначити йому адміністративне стягнення у вигляді штрафу, передбаченого цією статтею, в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000,00грн.

Згідно п.12 ст.5 ЗУ «Про судовий збір» військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори - у справах, пов`язаних з виконанням військового обов`язку, звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Керуючись ст.ст.172-15 ч.2, 283, 284 КУпАП, суддя

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Виленька Коростишівського району Житомирської області, визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-15 КУпАП та призначити йому адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень, який перерахувати на (розрахунковий рахунок м. Покровськ UA 108999980313030106000005648, отримувач коштів Донецьке ГУК/Покровська МТГ/21081100, МФО 899998, ЄДРПОУ 37967785, банк отримувача Казначейство України (ЕАП).

Постанова може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів з дня її постановлення.

Суддя: А.Г. Токарєв

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118288868
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —235/2379/24

Постанова від 11.04.2024

Адмінправопорушення

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні