Рішення
від 21.03.2024 по справі 452/5041/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/5041/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" березня 2024 р. м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Галина В.П.,

секретар судового засідання Задорожна В.Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права на спадкове майно, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області про визнання права на спадкове майно. У якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, залучено ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 . В обґрунтування позову посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки, ОСОБА_5 . Спадкова справа після його смерті зареєстрована у Рудківській державній нотаріальній конторі за № 49789387.

Спадкове майно на яке відкрилась спадщина становить, в тому числі: - право на земельну частку (пай) розміром 1,82 ум.кад.га. у Корналовицькій СВСГ, згідно сертифікату серія ЛВ №039976 зареєстрованого за № 130 від 27.08.2010 р.; - 1/6 частку житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане Корналовицькою сільською радою 22.10.2009 року.

Із листа нотаріуса Рудківської державної нотаріальної контори № 384/02-14 від 10.06.2020 року відомо, що перешкодою у видачі свідоцтва про право на спадщину на вище вказане майно є той факт, що як сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ЛВ №039976 так і свідоцтво про право власності на нерухоме майно житловий будинок, видані після смерті спадкодавця, а відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали на день смерті. Повідомлено, що іншим спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину є дружина померлого, ОСОБА_6 Рекомендовано за захистом прав як спадкоємця за законом після смерті ОСОБА_5 щодо даного майна звернутись до суду.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_6 . Спадкове майно на яке відкрилась спадщина становить, в тому числі: - частка житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане Корналовицькою сільською радою 22.10.2009 р., яка належала їй - 1/6 та частку, яку вона успадкувала після смерті свого чоловіка, ОСОБА_5 .

Після смерті матері, позивачка в порядку спадкування її майна за законом прийняла спадщину, яка була зареєстрована в Самбірській державній нотаріальній конторі. Позивачка вважає, що є спадкоємцем майна за законом як ОСОБА_5 так і ОСОБА_6 і має право на набуття у власність майна, на яке вони мали право.

Враховуючи викладені та подані документи, просить суд задовольнити позов та визнати за нею, в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на земельну частку (пай) розміром 1,82 ум.кад.га. на території с.Корналовичі Корналовицької СВСГ, згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ЛВ №039976, виданого на підставі розпорядження голови Самбірської райдержадміністрації №310 від 7.05.1997 року, зареєстрованого за №130 від 27.08.2010 року; а також визнати за нею, в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_5 , та в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 2/6 частини житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами загальною площею 74,2 кв.м., житловою площею 42,4 кв.м. по АДРЕСА_1 .

Позивачка ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилась, подала заяву, в якій просила справу розглянути і вирішити у її відсутності. Позовні вимоги підтримує та просить задовольнити з підстав, вказаних у позові.

Представник відповідача Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області у підготовче засідання не з`явився, подав заяву, в якій просив розглядати справу без присутності представника, щодо задоволення позовної заяви не заперечував.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явилась, подала письмові пояснення, в яких повідомила, що позовні вимоги є підставними і вона не заперечує проти їх задоволення. Не претендує на спадкування майна діда ОСОБА_5 та баби ОСОБА_6 , так як спадкоємцем їхнього майна є її мати ОСОБА_1 . Спору щодо спадкового майна не має. Просить справу розглянути і вирішити у її відсутності.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_3 (до одруження ОСОБА_7 ) в підготовче засідання не з`явилась, подала клопотання, де зазначила, що позовні вимоги є підставними і вона не заперечує проти їх задоволення. Не претендує на спадкування майна діда ОСОБА_5 та баби ОСОБА_6 , так як спадкоємцем їхнього майна є її мати ОСОБА_1 . Спору щодо спадкового майна не має. Просить справу розглянути і вирішити у її відсутності. Заяв та клопотань немає.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4 у підготовче засідання не з`явився, подав письмові пояснення, в яких повідомив, що позовні вимоги є підставними і він не заперечує проти їх задоволення. Не претендує на спадкування майна діда ОСОБА_5 та баби ОСОБА_6 , так як спадкоємцем їхнього майна є його мати ОСОБА_1 . Спору щодо спадкового майна не має. Просить справу розглянути і вирішити у його відсутності.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно зі ст.200ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Корналовичі Самбірського району Львівської області помер ОСОБА_5 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 24.09.2009 року ( а.с. 5).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_5 зареєстрована у Рудківській державній нотаріальній конторі Самбірського району Львівської області за №49789387 (а.с. 6).

Із листа нотаріуса Рудківської державної нотаріальної контори Самбірського району Львівської області № 384/02-14 від 10.06.2020 року відомо, що перешкодою у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно після смерті ОСОБА_5 є той факт, що як сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ЛВ №039976 так і свідоцтво про право власності на нерухоме майно житловий будинок, видані після смерті спадкодавця, а відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали на день смерті. Повідомлено, що іншим спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину є дружина померлого, ОСОБА_6 . Рекомендовано за захистом прав як спадкоємця за законом після смерті ОСОБА_5 щодо даного майна звернутись до суду (а.с. 4).

Із довідки, виданої Виконавчим комітетом Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області № 219 від 15.12.2023 року відомо, що ОСОБА_5 , 1931 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті був зареєстрований на проживав за адресою: АДРЕСА_1 , разом із: дружиною ОСОБА_6 , дочкою ОСОБА_1 , внуками ОСОБА_2 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 (а.с. 7).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Корналовичі Самбірського району Львівської області померла ОСОБА_6 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 01.06.2017 року ( а.с. 8).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_6 зареєстрована у Самбірській державній нотаріальній конторі № 67741582 (а.с. 9).

Спадкове майно на яке відкрилась спадщина становить, в тому числі: частка житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане Корналовицькою сільською радою Самбірського району Львівської області від 22.10.2009 р яка належала їй 1/6 та частку, яку вона успадкувала після смерті свого чоловіка, ОСОБА_5 (а.с. 12-13).

Із довідки, виданої Виконавчим комітетом Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області № 220 від 15.12.2023 року відомо, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день смерті була зареєстрована на проживала за адресою: АДРЕСА_1 , разом із: дочкою ОСОБА_1 , внуком ОСОБА_4 (а.с. 10).

Той факт, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 були батьками позивачки підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 та свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_4 (а.с. 17-18).

Після смерті матері, позивачка, в порядку спадкування її майна за законом прийняла спадщину, яка була зареєстрована в Самбірській державній нотаріальній конторі.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2007 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

ОСОБА_5 надень смертімав правона земельнучастку (пай)розміром 1,82ум.кад.га.на територіїс.КорналовичіКорналовицької СВСГ,на підставірозпорядження головиСамбірської райдержадміністрації№310від 07.05.1997року,про щобув виданийсертифікат серії НОМЕР_5 ,зареєстрований за №130 від 27.08.2010 року, що підтверджується сертифікатом на земельну частку (пай) та витягом з книги реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) на території Самбірського району Львівської області (колишня Корналовицька сільська рада) (а.с. 11, 34).

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на день смерті мали право також по 1/6 частці кожен у житловому будинку по АДРЕСА_1 , на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 22.10.2009 року серія НОМЕР_6 . Підставою видачі цього свідоцтва було рішення виконкому Корналовицької сільської ради №33 від 17.04.2008 року про оформлення права власності на житловий будинок як майно колишнього колгоспного двору (а.с. 12-13).

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в редакції станом на 2009 рік до повноважень сільських рад було віднесено питання про оформлення права власності на житлові будинки на території відповідної ради відповідно до наказу Державного комітету житлово-комунального господарства України від 13.12.1995 року №56 Про затвердження правил державної реєстрації об`єктів нерухомого майна, що знаходяться у власності юридичних та фізичних осіб, які втратили чинність відповідно до наказу від 02.07.2012 року, який передбачав обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції). Записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Отже, Корналовицька сільська рада лише підтвердила належність ОСОБА_5 та ОСОБА_6 по 1/6 частці кожному у житловому будинку по АДРЕСА_1 .

За змістом ст.ст. 22, 23 ЗК України ( 561-12 ) (в редакції 1990 року) та Указу Президента України від 8.08.1995 року № 720/95 (720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" (далі - Указ Президента) особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: перебування в членах КСП на час паювання, включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю, одержання КСП цього акта.

Отже, право на земельну частку (пай) виникає у члена господарства з моменту виникнення відповідного права колективної власності на земельну ділянку та існує незалежно від його посвідчення сертифікатом (такий висновок підтверджується і судовою практикою).

У Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 15.04.2020 року у справі №178/982/18-ц суд зробив висновок: Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносинЗемельного кодексу України1990 року, Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям"та відповідні нормиЦК УРСР. У цьому разі слід ураховувати, що згідно з пунктом 17Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 рокусертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17розділ X "Перехідні положення" ЗК України).

Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормамиЦК України, в тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Сама по собі видача сертифікату після смерті не може бути підставою для виключення із спадкової маси, оскільки сертифікат є лише документом, що підтверджує належність».

Відповідно дост. 152 ЗК України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання права. Необхідність визнання прав на землю виникає тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо наявності у особи певного суб`єктивного земельного права, суб`єктивне право заперечується чи створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності на земельну ділянку чи права користування нею через наявність таких сумнівів чи відсутність або втрату належних правовстановлюючих документів на таку земельну ділянку.

Відповідно, факт видачі сертифікату на земельну частку (пай) чи свідоцтва про право власності на житловий будинок після смерті особи не може заперечувати права особи на земельну частку (пай) чи на житловий будинок, яке вона набула правомірно при житті, однак не отримала правовстановлюючий документ.

Право на земельну частку (пай) та на житловий будинок є правом майнового характеру, а отже не припинилось внаслідок смерті осіб та входить до складу спадщини, право на яку має позивачка за законом, а саме право на земельну частку пай після смерті ОСОБА_5 та право на 2/6 частин житловому будинку по АДРЕСА_1 , як після смерті ОСОБА_5 , так і після смерті ОСОБА_8 .

Із технічного паспорта на житловий будинок від 24.05.2021 року, довідки про технічну характеристику об`єкту нерухомого майна №1026 від 24.05.2021р. відомо про житловий будинок в АДРЕСА_1 , загальною площею 74,2 кв.м., житловою площею 42,4 кв.м. (а.с. 14-16).

Відповідно до ст.ст. 15, 16 Цивільного Кодексу України, кожна особа має право на судовий захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Беручи до уваги вищенаведене, позов ОСОБА_1 підлягає до задоволення, оскільки підтверджується викладеними обставинами та долученими доказами.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 , в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на земельну частку (пай) розміром 1,82 ум.кад.га. на території с. Корналовичі Корналовицької СВСГ, згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ЛВ № 039976 виданого на підставі розпорядження голови Самбірської райдержадміністрації № 310 від 07.05.1997 року, зареєстрованого за № 130 від 27.08.2010 року.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 , в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та в порядку спадкування за законом майна ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 2/6 частини житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами загальною площею 74,2 кв.м., житловою площею 42,4 кв.м. по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_7 , місце проживання АДРЕСА_2 .

Відповідач: Новокалинівська міська рада Самбірського району Львівської області, адреса місцезнаходження м. Новий Калинів, пл. Авіації, 1-а, Самбірського району Львівської області, поштовий індекс 81464, ЄДРПОУ 40351522.

Третя особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_8 , місце проживання АДРЕСА_3 .

Третя особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_9 , місце проживання АДРЕСА_4 .

Третя особа: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП НОМЕР_10 , місце проживання АДРЕСА_2 .

Повне судове рішення буде складено 29.03.2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118290318
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —452/5041/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні