Рішення
від 05.04.2024 по справі 465/5754/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/5754/23

2-о/465/1/24

РІШЕННЯ

Іменем України

05.04.2024 року м. Львів

Франківський районний суд м.Львова

в складі: головуючого-судді Мартинишин М.О.

з участю секретаря Кондрашин В.Р.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: Третьої Львівської державної нотаріальної контори, Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Свою заявумотивує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померйого батько ОСОБА_2 .Після йогосмерті залишилосяспадкове майно,а саме:земельна ділянкана територіїЗимноводівської сільськоїради дляведення садівництва,площею 0,0469га.та часткаквартири АДРЕСА_1 .Його мати ОСОБА_3 , дружина померлого ОСОБА_2 , померла ще до його смерті, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 , а його брат ОСОБА_4 , син померлого ОСОБА_2 , теж помер ще до його смерті, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оскільки інших спадкоємців у ОСОБА_2 , крім нього немає, то 26.05.2023 року він звернувся із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька до Третьої Львівської державної нотаріальної контори. На підставі його заяви нотаріусом 26 травня 2023 року було заведено спадкову справу №318/2023 до майна померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проте, нотаріусом йому було надано лист від 01.06.2023 року у якому роз`яснено, що він не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки ст. 1270 ЦК України передбачає строк у шість місяців для прийняття спадщини. З даною відмовою він не погоджується, оскільки на час відкриття спадщини проживав за адресою: АДРЕСА_2 разом з батьком ОСОБА_2 без реєстрації, оскільки його батько був вже в похилому віці та часто хворів, потребував його допомоги та постійного догляду. Факт його проживання з ОСОБА_2 на час відкриття спадщини має значення для належного оформлення права на спадщину та одержання свідоцтва про право на спадщину. Тому встановлення даного факту необхідно йому для отримання свідоцтва про прийняття спадщини, а тому він змушений звернутися з даною заявою до суду захистом свого права та інтересу. Просить заяву задоволити.

Ухвалою суду від 18.09.2023 року у справі відкрито провадження та призначено судовий розгляд справи за участю учасників справи.

06.11.2023 року ухвалою,постановленої судом,не виходячидо нарадчоїкімнати,занесеної дожурналу судовогозасідання, залучено в якості заінтересованої особи Зимноводівську сільську раду Львівського району Львівської області.

Ухвалою суду від 0.512.2023 року клопотання представника заявника задоволено та витребувано відТретьої Львівськоїдержавної нотаріальноїконтори копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник та його представник в судове засідання не з`явились, однак представник заявника по справі подала заяву, в якій просить справу заслухати у відсутності заявника та його представника, заяву підтримують та просить таку задоволити, а тому суд вважає, що заяву слід слухати у їх відсутності на підставі наявних у справі доказі, достатніх для постановлення рішення.

Представник заінтересованої особи Третьої Львівської державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився, однак направив на адресу суду лист, до якого просив заслухати справу його відсутності, а тому суд вважає, що заяву слід слухати у його відсутності, на підставі наявних у справі доказів, достатніх для постановлення рішення.

Представник Зимноводівської сільськоїради Львівськогорайону Львівськоїобластів судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце слухання справи, а тому суд вважає, що справу слід слухати у його відсутності, на підставі наявних у справі доказів, достатніх для постановлення рішення

У відповідності до ч. 2ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути справу без участі заявника та представників заінтересованих осіб, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, з таких підстав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявника ОСОБА_2 . Після смерті спадкодавця залишилась спадкове майно, а саме: земельна ділянка на території Зимноводівської сільської ради для ведення садівництва, площею 0,0469 га. та частка квартири АДРЕСА_1 .

Заявник як спадкоємець після смерті його ОСОБА_2 звернувся до Третьої Львівської державної нотаріальної контори та нотаріусом 26 травня 2023 року було заведено спадкову справу №318/2023 до майна померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проте, нотаріусом йому було надано лист від 01.06.2023 року №1071/02-14 у якому роз`яснено, що він не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки ст. 1270 ЦК України передбачає строк у шість місяців для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини та запропоновано йому звернутись до суду.

З огляду витребуваної судом копії спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.33-79) вбачається, що у такій справі заявник єєдиним спадкоємцемпершої черги після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , оскільки відсутні успадкодавця спадкоємціза заповітомта іншіспадкоємців зазаконом, які б прийняли спадщину чи подали заяву про її прийняття.

Відповідно до ч. 1ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч. 2ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з ст.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням прав і обов`язків, визначених ст.ст.1219,1218,1231цьогоКодексу.

Часом відкриття спадщини відповідно до ч.2ст.1220 ЦК Україниє день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно дост.1268 ЦКспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, визнається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже, для підтвердження прийняття спадщини має значення встановлення факту постійного проживання спадкоємця за законом чи заповітом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За змістом п. 3.22 розділу 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженогонаказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5та зареєстрованого 22 лютого 2012 року за № 282/20595, доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті проживав разом із спадкодавцем.

Пунктом 23Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»визначено, «якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Суд може встановити такий факт за відсутності спору про право.

Як вбачається із копії акту ОСББ «Мегаполіс»(а.с.15), що ОСОБА_1 проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 разом із матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 та батьком ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у період з серпня 2018 року по вересень 2020 року у зв`язку із тим, що вони потребували додаткового піклування через похилий вік та стан здоров`я. Даний акт підписано сусідами квартир АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , підписи їх перевірено та засвідчено головою правління ОСББ «Мегаполіс» Вовк В.М

Відповідно до довідки ПП «УК «Мегаполіс» № 4 від 28 червня 2023р.(а.с.16), яка видана заявнику про те, що його батько ОСОБА_2 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_6 та його мати ОСОБА_3 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 були постійно зареєстровані та проживали разом з ним за адресою: АДРЕСА_2 .

Факт сумісного проживання заявника зі спадкодавцем на час його смерті також підтверджується нотаріально завіреною заявою гр. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 від 23.01.2024 року(а.с.99), до якої вони стверджують, що ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_7 проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 разом зі своєю матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та батьком ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з серпня 2018 року по вересень 2020 року, у зв`язку з тим, що вони потребували додаткового піклування через похилий вік та стан здоров`я.

Метою встановлення факту проживання разом зі спадкодавцем на момент його смерті є оформлення заявником своїх спадкових прав.

Враховуючи, що законом не визначено іншого порядку встановлення даного факту, він має бути встановлений в судовому порядку.

Задоволення заяви має юридичне значення для заявника.

Окрім цього, встановлення даного юридичного факту в достатній мірі захистить інтереси заявника та відповідатиме завданням цивільного судочинства, визначеним у ст.2 ЦПК України.

У суду немає підстав ставити під сумнів істинність фактів, повідомлених заявником та підтверджених документами.

Проаналізувавши дані, що знаходяться в матеріалах справи та дослідивши докази у їх сукупності суд приходить до переконання, що обставини на які покликається заявник у заяві знайшли своє підтвердження у представлених суду доказах, а тому, вимоги, викладені у заяві підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 2, 10, 12,13,81, 141, 223, 229, 247, 258, 259,263-265, 268, 293, 294, 315-319ЦПК України -

ВИРІШИВ :

заяву задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_7 із ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 з 01 серпня 2018 року по ІНФОРМАЦІЯ_9 за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи :

Заявник: ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_6 .

Заінтересована особа: Третя Львівська державна нотаріальна контора, Код ЄДРПОУ: 02899393, місцезнаходження: м. Львів пр. Чорновола, буд.39.

Заінтересована особа: Зимноводівська сільська рада Львівський район Львівської області, Код ЄДРПОУ: 04372282, місцезнаходження:Львівська область Львівський район с.Зимна Вода вул. Шухевича, буд.83.

Дата складення повного судового рішення 10.04.2024 року.

Суддя Мартинишин М.О.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118290503
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —465/5754/23

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні