Ухвала
від 11.04.2024 по справі 910/1766/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.04.2024Справа № 910/1766/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Ващенко Т.М., розглянувши без виклику представників сторін позовну заяву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" (м. Одеса), до Міністерства юстиції України (м. Київ), про визнання протиправним та скасування наказу, у справі №910/1766/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Доступні фінанси" (м. Київ) до Міністерства юстиції України (м. Київ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: 1) Товариство з обмеженою відповідальністю "Олімпекс Купе Інтернейшнл" (м. Одеса), 2) Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Метелиця Олександр Олександрович (м. Київ), 3) Компанія "Sunolta OU" ("Санолта ОУ") (Естонія, м. Таллінн), 4) Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" (м. Одеса), 5) Товариство з обмеженою відповідальністю "Майнд Сет" (м. Одеса), 6) Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерновий перевантажний комплекс "Інзерноекспорт" (м. Львів), 7) Товариство з обмеженою відповідальністю "Вторметекспорт" (м. Одеса), 8) Публічне акціонерне товариство "Банк Восток" (м. Дніпро), 9) Товариство з обмеженою відповідальністю "Солюшинс Фактор" (м. Київ), 10) Приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Сімонова Ольга Юріївна (м. Одеса); третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - "Джи-Ен-Ті Трейд при Дубайській багатопрофільній товарно-сировинній біржі" (GNT TRADE DMCC) (Об`єднані Арабські Емірати, Дубай), про визнання протиправним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Доступні фінанси" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу №387/5 від 12.02.2024.

Позовні вимоги обґрунтовані невідповідністю спірного наказу вимогам закону та наявними порушеннями при його прийнятті.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, її розгляд вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження, залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, призначено підготовче засідання на 19.03.2024.

19.03.2024 суд без виходу до нарадчої кімнати постановив ухвалу про оголошення перерви в підготовчому засіданні до 09.04.2024.

08.04.2024 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт", до Міністерства юстиції України, про визнання протиправним та скасування наказу №387/5 від 12.02.2024.

Позовні вимоги третьої особи обґрунтовані невідповідністю спірного наказу вимогам закону та наявними порушеннями при його прийнятті, а право на його оскарження Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" має як власник майна, право власності якого може бути скасоване за спірним наказом Мін`юсту.

За приписами статті 49 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін. Про прийняття позовної заяви та вступ третьої особи у справу суд постановляє ухвалу.

При цьому, позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, мають подаватися з дотриманням загальних правил пред`явлення позову, на що безпосередньо вказують положення частини 5 статті 49 та частини 4 статті 180 ГПК України. Відповідно до цих норм до позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, в якій відкрито провадження, застосовуються положення статті 180 цього Кодексу. Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 180 ГПК України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Взаємна пов`язаність зустрічного та первісного позовів може виражатись у підставах цих позовів або поданих доказах, вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись. Водночас подання зустрічного позову, задоволення якого виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову, має на меті довести відсутність у позивача матеріально-правової підстави на задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб`єктивне право позивача за первісним позовом.

Таким чином, у процесі розгляду господарським судом спору між позивачем і відповідачем третя особа з метою захисту свого права може заявити самостійні вимоги саме щодо предмета спору, якщо вважає, що саме їй належить право на предмет спору чи його частину. При цьому, як предмет спору слід розуміти матеріально-правовий об`єкт, з приводу якого виник правовий конфлікт між позивачем і відповідачем.

На відміну від зустрічного позову, який повинен бути лише взаємопов`язаним з первісним, позовна заява третьої особи відповідно до положень частини 1 статті 49 ГПК України обов`язково має містити самостійні вимоги саме щодо предмета спору в справі.

Позовні вимоги третьої особи, яка подала позов відповідно до приписів статті 49 ГПК України, можуть бути допущені судом до розгляду в процесі, що вже розпочався, у тому випадку, коли така самостійна вимога заявлена саме щодо предмета спору, що вже виник між сторонами. Вимога, спрямована на те, що знаходиться поза цим предметом, чи спрямована до третіх осіб, не може бути розглянута судом як вимога третьої особи в розумінні наведеної вище статті. Водночас така позовна вимога може бути заявлена у самостійному позові.

Аналогічна правова позиція з цього приводу викладена Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 12 червня 2019 року в справі № 916/542/18.

Самостійність вимог третьої особи полягає в тому, що вона вважає, ніби в матеріальних правовідносинах із відповідачем перебуває саме вона і саме її право порушено відповідачем. Тож третя особа із самостійними вимогами заперечує вимогу позивача і переслідує мету вирішити спір не на користь позивача, а на свою користь. Тому третя особа із самостійними вимогами процесуально протиставляє себе не лише відповідачу, а й позивачу. На відміну від цього вимоги співпозивачів спрямовані на той самий предмет спору, але не суперечать одна одній, і взаємно не виключають одна одну.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт", звертаючись з позовом третьої особи, не протиставляє себе позивачу в даній справі, а задоволення заявлених ним позовних вимог не виключає задоволення первісного позову.

Суд звертає увагу на те, що самостійні вимоги третьої особи щодо предмета спору є по суті оспорюванням прав як позивача, так і відповідача за первісним позовом саме щодо матеріально-правового об`єкта, з приводу якого між сторонами справи виник правовий конфлікт.

У той же час позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" не містить таких самостійних позовних вимог саме щодо предмета первісного позову, пред`явлених як до Міністерства юстиції України, так і Товариства з обмеженою відповідальністю "Доступні фінанси", натомість, заявлені вимоги позивача та третьої особи спрямовані на той самий предмет спору, але не суперечать одна одній, і взаємно не виключають одна одну.

Відповідно до частини 6 статті 180 ГПК України зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин першої та другої цієї статті, ухвалою суду повертається заявнику. Копія зустрічної позовної заяви долучається до матеріалів справи.

За таких обставин позовна заява третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" підлягає поверненню заявнику.

При цьому, Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" не позбавлене права у встановленому законодавством порядку передати спір на вирішення суду в окремому позовному провадженні за загальними правилами подання позовів.

Керуючись статтями 49, 180, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий порт" до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу, - повернути заявнику разом з усіма доданими матеріалами.

Ухвала набрала законної сили 11.04.2024 та її може бути оскаржено в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118291416
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —910/1766/24

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Вовк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні