Ухвала
від 11.04.2024 по справі 487/3111/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/3111/24

Провадження №2/487/1812/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2024 Суддя Заводського районного суду міста Миколаєва Афоніна С.М., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного товариства комерційний банк «Приват Банк», філії Миколаївське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про зобов`язання повернути безпідставно списані кошти з карткових рахунків, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Акціонерного товариства комерційний банк «Приват Банк», філії Миколаївське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про зобов`язання повернути безпідставно списані кошти з карткового рахунку, посилаючись на вимоги Закону «Про захист прав споживачів».

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Стаття 187 ЦПК України регламентує дії судді перед вирішенням питання про відкриття провадження у справі, в тому числі суддя має перевірити належність справи до юрисдикції та підсудності суду.

Визначити підсудність суду - означає з`ясувати коло цивільних справ, які даний суд компетентний вирішувати по суті.

Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа.

Дотримання судами процесуальних норм інституту підсудності є вимогою ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч. 1 ЦПК України).

За загальним правилом ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Позивач при пред`явленні позову посилалась на ч.5 ст. 28 ЦПК України, а саме позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Так, позивач ОСОБА_1 , згідно витягу з реєстру територіальної громади м. Миколаєва, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що територіально не відноситься до Заводського районного суду м. Миколаєва.

Юридична адреса Акціонерного товариства комерційний банк «Приват Банк» - м. Київ вул. Грушевського, 1Д, а місце знаходження філії Миколаївське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» зазначено позивачем м. Миколаїв вул. Херсонське шосе, 50, що також територіально не відноситься до Заводського районного суду м. Миколаєва.

При цьому, будь-яких обґрунтувань щодо звернення з даним позовом до Заводського районного суду м. Миколаєва позовна заява не містить.

Право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави, а відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Згідно ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 175 і 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення вказаної ухвали.

У зв`язку з вище викладеним, позивачу необхідно надати докази для визначення підсудності справи за Заводським районним судом м. Миколаєва.

Керуючись статтями 175, 177, 185, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства комерційний банк «Приват Банк», філії Миколаївське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про зобов`язання повернути безпідставно списані кошти з карткових рахунків - залишити без руху.

Копію ухвали направити позивачу для відома та надати строк для усунення недоліків терміном десяти днів з дня отримання нею копії ухвали.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк не виконає вимоги, позовна заява буде вважатися не поданою та буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: С.М. Афоніна

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118291846
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання повернути безпідставно списані кошти з карткових рахунків

Судовий реєстр по справі —487/3111/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Афоніна С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні