Ухвала
від 11.04.2024 по справі 927/327/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

11 квітня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/327/24 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Агропартнер вих.№308 від 10.04.24 про розгляд справи за правилами загального позовного провадження

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Трансагрохім Логістик,

код ЄДРПОУ 43973005, вул. Академіка Корольова, буд. 5, офіс 101, м. Черкаси,18029,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Агропартнер,

код ЄДРПОУ 31818929, проспект Перемоги, 133, м. Чернігів,14013,

про стягнення 51907,31 грн

Без виклику представників сторін;

ВСТАНОВИВ:

05.04.24 до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Трансагрохім Логістик до Товариства з обмеженою відповідальністю Агропартнер про стягнення 51907,31 грн, з яких 35 808,22 грн основного боргу, 13421,13 грн інфляційних втрат та 2677,96 грн 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань в частині своєчасної оплати за надані послуги за договором №ТР 345 АПР надання послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом від 03.06.2021 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.04.24 справу №927/327/24 передано на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.04.24 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (без проведення судового засідання); встановлено сторонам процесуальні строки для подання відзиву, відповіді на відзив та заяв по суті.

У встановлений судом строк відповідачем подано суду заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, в яких просить суд розглядати справу №927/327/24 за правилами загального позовного провадження.

В обґрунтування поданої заяви відповідач зазначає, що існує необхідність у розгляді даної справи в загальному позовному провадженні через те, що позивач:

- не надає укладеного сторонами договору, який є підставою позову, а фактично надає лише проект договору надання послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом, який не підписаний Позивачем;

-позивач також надає до позовної заяви заявки на перевезення вантажу, які не підписані ані Позивачем, ані Відповідачем, і вважає їх укладеними.

Тобто, вказує відповідач, характер спірних правовідносин, предмет доказування, обсяг та характер доказів у справі вимагає проведення підготовчого засідання, для належного з`ясування всіх достатніх і необхідних обставин та отримання від сторін належних та допустимих доказів на підтвердження власної правової позиції.

Розглянувши подане відповідачем клопотаня про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Під час вирішення питання про відкриття провадження судом було надано оцінку складності справи, за наслідками якої встановлено, що справа є малозначною, оскільки ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Вказаною нормою передбачено не обов`язок суду, а право перейти до розгляду справи в порядку загального позовного провадження, яке пов`язане з встановленням обставин після відкриття провадження, які свідчитимуть про наявність підстав для розгляду справи в порядку загального позовного провадження (наприклад, складність справи, потреба у проведенні судової експертизи, виклик свідків тощо).

Натомість, наведені відповідачем обґрунтування не є достатніми для наявності підстав для призначення справи до розгляду за правилами загального позовного провадження, адже відповідач не вказав, які саме процесуальні дії, що не можуть бути вчинені судом під час розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (як то, необхідність у справі призначити експертизу, викликати свідків) необхідно вчинити під час розгляду даної справи.

Саме лише посилання на наявність спірних обставин не є обґрунтованими підставами для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, а наявні у відповідача докази по справі можуть бути подані ним разом з відзивом на позовну заяву і суд не вбачає перешкод для їх дослідження (в т.ч. і оригіналів таких доказів).

Разом з тим, відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи, суд дійшов висновку щодо доцільності проведення розгляду справи №927/327/24 в судовому засіданні з викликом сторін.

Керуючись ст. ст. 12, 165, 166, 176, 234, 247, 250, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Агропартнер (вих.№308 від 10.04.24) про розгляд справи за правилами загального позовного провадження відмовити.

2.Розгляд справи №927/327/24 проводити в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

3.Розгляд справи по суті призначити на « 29» квітня 2024 року о 11:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань №201.

4.При з`явленні в судове засідання повноважним представникам мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують їх повноваження та документи, які посвідчують особу.

5.Повідомити сторін про наявність в суді технічної можливості для проведення судового засідання, призначеного на 29.04.24 на 11:00, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

6.Звернути увагу учасників справи, що відповідно до приписів ч. 5-8 ст.6 та ч. 5,6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, п. 5.6, 5.8, 10, 16, 17, 29, 37 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, учасникам справи (їх представникам), які є користувачами ЄСІТС, судові рішення в паперовій формі не надсилаються і не вручаються. Суд надсилає такі рішення в електронній формі до електронного кабінету таких осіб, і вони вважаються врученими в день отримання повідомлення про доставку копії судового рішення на офіційну електронну адресу учасника справи (його представника), з якого і починається перебіг процесуального строку, встановленого законом або судом. Обмін процесуальними документами в електронній формі між судом та/або особами, що є (повинні бути) користувачами ЄСІТС, мають здійснюватися виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

7.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя М.В. Фесюра

Адреса сайту Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Документи по справі можуть бути направлені на адресу суду: пр-т Миру, 20, м. Чернігів, 14000, та на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку - тел.099 420 54 50.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118294327
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 51907,31 грн Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —927/327/24

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні