Ухвала
від 11.04.2024 по справі 730/454/24
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/454/24

2-о/730/20/2024

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

"11" квітня 2024 р. м. Борзна

Суддя Борзнянського районного суду Чернігівської області Луговець О.А., розглянувши заяву Борзнянської міської ради Чернігівської області про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність Борзнянської територіальної громади, -

В С Т А Н О В И В :

Борзнянська міська рада звернулась до суду з даною заявою, в якій просить передати безхазяйне майно - житлову будівлю, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , у комунальну власність Борзнянської територіальної громади в особі Борзнянської міської ради Чернігівської області. Свої вимоги обгрунтовує тим, що на початку 2022 року нею була виявлена дана безхазяйна житлова будівля, право власності на яку не зареєстроване й пошук можливих власників не дав результатів, рішенням державного реєстратора від 14.12.2022р. вказана житлова будівля взята на облік як безхазяйне нерухоме майно, після чого 22 грудня 2022 року в газеті «Вісті Борзнянщини» зроблене відповідне оголошення, але протягом року звернень від власників будівлі з метою зняття її з обліку як безхазяйного майна не надходило. Ці обставини у відповідності до положень ст.335 ЦК України дають підстави для звернення до суду про передачу зазначеної житлової будівлі в комунальну власність місцевої територіальної громади.

Дана заява за аналогією закону (ч.9 ст.10 ЦПК України) підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст.175, 294, 332 ЦПК України.

1.Всупереч вимог п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України заява не містить відомостей про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету, тоді як обов`язок по зазначенню такої інформації покладено саме на заявника.

Суд звертає увагу, що згідно з ч.6 ст.14 ЦПК України органи місцевого самоврядування реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Відповідно до ч.8 ст.14 ЦПК України якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Натомість, дана заява Борзнянською міською радою подана безпосередньо до суду в паперовій формі, а не в електронній формі через електронний кабінет, що у відповідності до ч.8 ст.14 ЦПК України не звільняло заявника від обов`язку зазначення відповідної інформації.

Отже, Борзнянській міській раді в заяві слід зазначити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

2.Заява не містить відомостей про повне найменування та адресу заінтересованої особи (заінтересованих осіб).

Так, відповідно до положень ч.4 ст.294, ст.332 ЦПК України справи окремого провадження, до яких відноситься й подана Борзнянською міською радою заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб з обов`язковим повідомленням останніх.

Тобто, заінтересовані особи це фізичні або юридичні особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну зацікавленість (легітимний інтерес).

У даній категорії справ такими заінтересованими особами можуть бути державні реєстратори, які у відповідності до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1127 від 25.12.2015р., приймають рішення та проводять державну реєстрацію прав та облік безхазяйного нерухомого майна; бюро технічної інвентаризації, які виготовляють технічні паспорти та формують і обліковують інвентаризаційну справу на житловий будинок; тощо.

Водночас обов`язок по залученню належних заінтересованих осіб покладається на заявника, що відповідає правовій позиції Верховного Суду, викладеній у постанові від 07 квітня 2020 року в справі №638/4/19.

Відтак, Борзнянській міській раді в заяві необхідно зазначити повне найменування заінтересованих осіб та адресу їх місцезнаходження.

Відповідно до ч.1, 2 ст.185 ЦПК України заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, за аналогією закону (ч.9 ст.10 ЦПК України), підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання заявником ухвали про залишення заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст.10, 185, 294, 332 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Заяву Борзнянської міської ради Чернігівської області про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність Борзнянської територіальної громади залишити без руху.

Повідомити Борзнянську міську раду Чернігівської області про необхідність виправити вищевказані недоліки заяви в десятиденний строк з дня отримання даної ухвали і роз`яснити, що в противному випадку заява буде вважатися неподаною і повернута назад.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Борзнянського районного суду О.А.Луговець

СудБорзнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118295008
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —730/454/24

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні