Ухвала
від 10.04.2024 по справі 534/767/24
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/767/24

Провадження №2-о/534/33/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський судПолтавської області

у складі:головуючого судді Солохи О.В.

за участі: секретаря судового засідання Гончар С.Т.

заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи

органу опіки та піклування виконавчого комітету

Горішньоплавнівської міської ради

Кременчуцького району Полтавської області Плетінь О.Г.

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ОСОБА_3

розглянувши за правилами окремого позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_2 про звільнення від повноважень опікуна та призначення нового опікуна,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про звільнення її від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що вона не може здійснювати опіку. Одночасно, просила призначити опікуном недієздатного ОСОБА_4 ОСОБА_2 .

У судовому засідання заявниця ОСОБА_1 подану заяву підтримала та прохала її задовольнити.

В судовому засіданні представник органу опіки та піклування ОСОБА_5 подану заяву підтримала та зазначила, що заявник ОСОБА_1 за станом здоров`я не може здійснювати належним чином повноваження опікуна.

Будучи належним чином повідомленим про час, дату та місце розгляду справи, заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 не заперечував щодо задоволення поданої заяви.

Суд, вислухавши пояснення заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За змістом ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Стаття 300 ЦПК Українивизначає правові підстави призначення особі опікуна одночасно із визнанням його недієздатним, звільнення опікуна від його повноважень, призначення іншого опікуна.

Статтею 55 ЦК Українивизначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно дост. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно із ч. 2-4ст. 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Частинами 1 та 4 ст. 67ЦК Українипередбачено, що опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням; вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Згідно ізч.2ст.300ЦПК Українисуд зазаявою органуопіки тапіклування чиособи,призначеної піклувальникомабо опікуном,у місячнийстрок звільняєїї відповноважень піклувальникаабо опікунаі призначаєза поданняморгану опікита піклуванняіншу особу,про щопостановляє ухвалу.Суд зазаявою особи,над якоювстановлено піклування,може звільнитипіклувальника відйого повноваженьі призначитиза поданняморгану опікита піклуванняіншого піклувальника,про щопостановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Рішенням Комсомольського міського суду Полтавської області від 11.05.1998 ОСОБА_4 , 1951 року народження, визнано недієздатним (а.с.4-5).

Рішенням виконавчого комітету Комсомольської міської ради від 02.07.1998 ОСОБА_1 призначено опікуном над недієздатним братом ОСОБА_4 (а.с.6).

Родинні відносини ОСОБА_4 та ОСОБА_6 підтверджуються наданими копіями свідоцтв про народження (а.с.7).

ОСОБА_7 12.08.1978 уклала шлюб з ОСОБА_8 та прийняла прізвище чоловіка « ОСОБА_9 » (а.с. 8).

Згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 є сином ОСОБА_1 (зворотній бік а.с.7).

Відповідно до довідки виданої КНП «Лікарня інтенсивного лікування І рівня м.Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на лікуванні у лікаря-психіатра та є інвалідом ІІ групи безтерміново по психічному захворюванню (а.с.13).

Як убачається з виписки з акту освідування серії ВТЄ-35 № 017542, ОСОБА_4 встановлена ІІ група інвалідності безтерміново (а.с.12).

Відповідно до витягу з реєстру територіальної громади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 відповідно до витягу з реєстру територіальної громади зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.15).

Відповідно до медичного висновку про стан здоров`я громадянина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна (а.с.16).

Згідно з інформацією наданою Міністерством внутрішніх справ України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с.17).

Як убачається з характеристики наданої ПрАТ «Полтавський ГЗК», ОСОБА_2 , 1988 року народження, працює в ПрАТ «Полтавський ГЗК» з 10.06.2010. За період роботи на підприємстві ОСОБА_2 зарекомендував себе грамотним, сумлінним працівником, має необхідні знання, професійну підготовку, який завжди виконує поставлені задачі. Постійно підвищує свою кваліфікацію. Бере активну участь у житті колективу, проявив себе надійним товаришем, готовим допомогти своїм колегам. Користується повагою у колег. Відсутні шкідливі звички. Дотримується трудової дисципліни (а.с.18).

Відповідно до довідки про доходи, ОСОБА_2 працює на посаді слюсаря-ремонтника ПрАТ «Полтавський ГЗК» з 10.06.2020 та його заробітна плата за період з липня 2023 року по грудень 2023 року склала 61694 грн 97 коп. (а.с.19).

Передбачені законодавством підстави, що унеможливлювали б призначення ОСОБА_2 опікуном - відсутні.

Орган опіки та піклування подав заяву про звільнення від обов`язків опікуна ОСОБА_1 за станом здоров`я, а також надав подання про призначення ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_4 , перевіривши наявність підстав.

Оцінюючи докази у їх сукупності, враховуючи, що передбачені законодавством підстави, які б унеможливлювали призначення ОСОБА_2 опікуномвідсутні, суд вважає можливим змінити опікуна над недієздатним ОСОБА_4 , звільнивши ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 , та призначити опікуном ОСОБА_4 ОСОБА_2 .

Керуючись ст.60,75 ЦК України, ст.263-265, 300 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуГорішньоплавнівської міськоїради Кременчуцькогорайону Полтавськоїобласті, ОСОБА_2 прозвільнення відповноважень опікуната призначеннянового опікуна задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_4 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якийзареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ухвала суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцятиднів здня врученняйому відповідноїухвали суду.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_3 ;Заінтересовані особи:Орган опіки та піклування виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 04057646, адреса: 39801, Полтавська область, Кременчуцький район, м.Горішні Плавні, вулиця Миру, 24; ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_4

Суддя О.В.Солоха

Повний текст ухвали суду складено 11.04.2024.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118296110
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —534/767/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні