Ухвала
від 26.03.2024 по справі 761/10696/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10696/24

Провадження № 1-кс/761/7315/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2024рік м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання детектива другого відділу детективів Підрозділу детективів із захисту фінансів у бюджетній сфері та міжнародної технічної допомоги Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду міста Києва надійшло погоджене з прокурором клопотання детектива про тимчасовий доступ до речей та документів, які зберігаються у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в якому вказано, що Детективами Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022000410000001, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та її структурні підрозділи діючи організованою групою протягом 2020-2021 років здійснили дії спрямовані на розтрату майна АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які перебувають у структурі « ІНФОРМАЦІЯ_5 », саме: Трудівський кар`єр, Ерастівський кар`єр, Крюківський кар`єр, Редутський кар`єр, Пенізевицький кар`єр, Бехівський кар`єр, Самчинецький кар`єр, Знам`янський кар`єр, Хлистунівський кар`єр, Ладижинський кар`єр, Адабаський кар`єр, Стрийський кар`єр, Клесівський кар`єр, Кам`яницький кар`єр, Королівський кар`єр, Томашгородський кар`єр, Радошинський кар`єр, Хлібодарівський кар`єр, у вигляді реалізації щебеневої продукції по заниженим цінам та не в повному обсязі відображаючи реалізацію на підконтрольні суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » ( НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_4 (іпн. НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ФОП ОСОБА_6 (іпн. НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » (ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), що призвело до розтрати державного майна на загальну суму понад 4 млн грн.

Також встановлено, що збут філією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ) щебеневої продукції за період 2020 2021 років нижче фактичної собівартості реалізації несло характер операції як потенційно збитковий для останнього, оскільки фінансові та матеріальні ресурси вже використані в процесі виробництва та реалізації. Таким чином, їх необхідно поновити за рахунок покупця при продажі продукції. У свою чергу, прослідковується реалізація щебеневої продукції на сегментах ринку за цінами, нижче їх фактичної собівартості, внаслідок чого завдано збитків філії «Центр управління промисловістю» акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ).

В свою чергу під час досудового розслідування отримано інформацію, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_36 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_37 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_37 ) систематично протягом 2019-2022 років здійснили безтоварні операції з підприємствами, які мають ознаки фіктивності та входять до транзитно-конвертаційної групи, тим самим улились від сплати податків на загальну суму понад 90 млн. грн. ПДВ.

Так встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , директором вказаного підприємства являється громадянин України ОСОБА_7 .

Основний вид діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) є «Неспеціалізована оптова торгівля».

Поряд з цим, в рамках кримінального провадження ухвалою ІНФОРМАЦІЯ_38 від 17.05.2023 (справа №761/16599/23, провадження №1-кс/761/11047/2023) надано дозвіл на вилучення оригіналів документів, які перебувають у власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) щодо по взаємовідносинах з контрагентами відповідно до ухвали.

Однак, на виконання вимог вищевказаної ухвали службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) відповідні документи не надали, що підтверджується протоколом тимчасового доступу до речей і документів 11.07.2023.

В свою чергу, проведеним оглядом реєстру податкових накладнихТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 )встановлено, що дане підприємствомало документальне оформлення фінансово-господарські операцій по реалізації продукціїз підприємствами, серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ),на загальну суму 14882 721грн.

З огляду на викладене, з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, для встановлення фактичних обставин проведення фінансово-господарських операцій, визначення кола осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, достовірності формування фінансово-господарських операцій, бухгалтерської та податкової звітності, необхідно вилучити оригінали фінансово-господарської документації у взаємовідносинах з вищевказаними суб`єктами господарської діяльності, які знаходяться у розпорядженніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 )по взаємовідносинах зТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) за період 2019-2022 років.

Детектив ОСОБА_3 у судове засідання не прибув, але до суду надійшло клопотання стосовно розгляду клопотання за його відсутності, вказавши що клопотання підтримує та просить задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати детектив, в судове засідання не з`явився, про розгляд повідомлений належним чином.

Разом з тим, згідно положень ч. 4ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно вимог ч.1 та 2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

У відповідності з вимогами ч. 7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що отримані документи та інформація, може бути використана під час досудового розслідування кримінального провадження за №72022000410000001, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212 КК України, як докази у вказаному кримінальному провадженні.

Отже, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. ст.132, 159 164КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання детектива другого відділу детективів Підрозділу детективів із захисту фінансів у бюджетній сфері та міжнародної технічної допомоги Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити.

Надати дозвіл прокурорам першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , які здійснюють нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадження №72022000410000001від 10.02.2022, слідчим у кримінальному провадженні детективам (старшим детективам) Бюро економічної безпеки України: ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_3 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ) по взаємовідносинах з ОСОБА_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), за період 2019-2022, а саме:

- договори (угоди, контракти), додатки до них, специфікації, додаткові угоди, рахунки фактури, видаткові накладні, платіжні документи, платіжні доручення, рахунки на оплату, договори доручення, довіреності на отримання товару (журнали видачі довіреностей), вантажно-супровідні документи, товарно-транспортні накладні, рахунки, листи, документи, які підтверджують списання з рахунків коштів чи отримання коштів на рахунки, касові документи при сплаті у готівковій формі (касові книги, видаткові та прибуткові касові ордери, квитанції, авансові звіти), документи підтверджуючі походження, якість та технічний контроль ТМЦ, журнали в`їзду/виїзду на територію (складські приміщення), документи по переміщенню (надходженню, видачі, використання) ТМЦ, картки складського обліку, акти прийому передачі, реєстри виданих (отриманих) податкових накладних, акти звірок, журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості, аналізи та картки рахунків (70, 36, 64, 31), регістри бухгалтерського обліку, журнали-ордери по рахунку №281 (товари на складі). документи, щодо передачі ТМЦ матеріально-відповідальним особам, кошториси, договори про відступлення права вимоги, договори переуступки права вимоги, банківські виписки, які підтверджують проведені розрахунки, та інших документів бухгалтерського, податкового звіту (інформації з системи «1С Бухгалтерія»), інші фінансовогосподарські документи, що підтверджують проведення фінансово господарських операцій із зазначеним контрагентом та ті, що містять комерційну таємницю.

Строк дії ухвали не може перевищувати 2 (двох) місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

26 березня 2024 року

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118298976
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —761/10696/24

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Матвєєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні